Preşedintele Boliviei a mestecat o frunză de coca în faţa unor oficiali străini
0Preşedintele bolivian Evo Morales a mestecat o frunză de coca în faţa miniştrilor celor 53 de state membre ale Comisiei privind stupefiantele a ONU, reuniţi miercuri la Viena, pentru a-şi susţine solicitarea de retragere a acesteia de pe lista substanţelor interzise din 1961, informează AFP, citată de Agerpres.
"Frunza de coca nu este cocaină, nu este nocivă pentru sănătate, nu duce la perturbări psihice şi nici la dependenţă", a pledat el în sesiunea plenară a celei de-a 52-a reuniuni a acestei comisii cu sediul la Viena, care se desfăşoară miercuri şi joi.
Evo Morales, care a rămas liderul sindical al cultivatorilor de coca, a adăugat că planta este cultivată de '3.000 de ani şi frunzele de coca sunt simbolul identităţii şi al culturii' popoarelor din Anzi.
De asemenea, liderul socialist bolivian a solicitat retragerea frunzelor de coca de pe lista substanţelor interzise, cerând în schimb ca pasta de cocaină, care nu figurează în prezent, să fie inclusă pe listă.
Adresându-se miniştrilor justiţiei şi de interne din ţările membre ale Comisiei privind stupefiantele, preşedintele bolivian, el însuşi cultivator şi 'consumator de peste zece ani' de frunze de coca, a avertizat: 'Dacă acesta este un drog, atunci trebuie să mă arestaţi'.
Evo Morales, primul preşedinte bolivian de origine indiană ales în 2005, luptă împotriva stigmatizării frunzei de coca, din care se produce cocaina, dar care este şi o plantă 'sacră' în Bolivia, folosită în scopuri culturale, pentru consumul tradiţional sau terapeutic (infuzie, masticaţie).
'În calitate de producător şi preşedinte am responsabilităţi, trebuie să-mi apăr identitatea, frunza de coca are ceva sacru', a adăugat el, precizând că circa zece milioane de persoane mestecă frunze de coca în ţările din Anzi.
Biroul internaţional pentru controlul stupefiantelor (OICS) solicită de anul trecut interzicerea consumului acestor frunze de coca, cultivate pe 28.000 de hectare în Bolivia, al treilea producător mondial după Columbia şi Peru.
Culturile de coca sunt în extindere, fapt ce a atras condamnări din partea Washingtonului, a cărui agenţie de luptă antidrog DEA (Drug Enforcement Administration) a fost expulzată din Bolivia în septembrie 2008 de către Morales, notează AFP.