Pensiile private obligatorii vor susţine şi actualii pensionari

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Începând din 17 septembrie, angajaţii români până în 35 de ani pot opta pentru unul din cele 17 fonduri de pensii autorizate Din calculele realizate la nivelul Ministerului Economiei şi

Începând din 17 septembrie, angajaţii români până în 35 de ani pot opta pentru unul din cele 17 fonduri de pensii autorizate

Din calculele realizate la nivelul Ministerului Economiei şi Finanţelor, randamentele fondurilor private de pensii din România vor varia între 7% şi 9% pe an. De asemenea, se aşteaptă o creştere a bugetului contribuţiilor sociale, prin faptul că vor creşte veniturile pe cartea de muncă.

Potrivit datelor statistice, numărul salariaţilor cu vârsta de până în 35 de ani se ridică la circa 2,5 milioane. La această cifră se adaugă alţi circa 1,5 milioane de salariaţi cu vârste cuprinse între 36 şi 45 de ani.

Cei 17 administratori de fonduri de pensii şi-au făcut însă estimările pe un număr de minimum 3 milioane de participanţi, maximum 3,8 milioane. Cu aceste raportări, România devine astfel o piaţă atractivă în Europa Centrală şi de Est, chiar dacă a adoptat ultima sistemul privat de pensii.

Sistemul de pensii de stat nu va fi eliminat pe o perioadă previzibilă de timp, chiar dacă fondurile private vor prelua cea mai mare parte a sumelor alocate pensiilor, a declarat Varujan Vosganian, ministrul economiei şi finanţelor.

"Sistemul pensiilor de stat va reprezenta un venit de supravieţuire pentru pensionari. Nu-l putem elimina, mai ales că piaţa forţei de muncă din România nu este încă foarte matură", a explicat Vosganian.

Acesta a mai spus că, sistemul privat de pensii va aduce beneficii şi actualilor pensionari, pentru că va creşte bugetul prin presiunea angajaţilor asupra patronilor de a le trece mai mult pe cartea de muncă.

După 20 de ani, capitalizare de 20 miliarde euro

Fondurile private de pensii din România vor ajunge, la data primelor plăţi, respectiv peste circa 20 de ani, la o capitalizare de cel puţin 20 de miliarde de euro, a mai spus Vosganian. "Nu se ştie dacă piaţa de capital românească va putea să ofere oportunităţi de investiţii pentru aceste sume", apreciază acesta.

El a arătat că va fi foarte important cum se va reflecta trecerea la fondurile private de pensii în viaţa de zi cu zi a populaţiei.

Potrivit lui Vosganian, la 1 ianuarie 2008, pensia medie va reprezenta 55% din salariul mediu net, dar în momentul începerii plăţilor de la fondurile private de pensii raportul va creşte la cel puţin 80%.

"Dacă în 2020, salariul mediu net va depăşi 1.000 de euro, putem spune că la acea dată nu vom mai avea o situaţie ca astăzi, de pericol al vieţii de zi cu zi a pensionarilor", a spus Vosganian. În aceste condiţii, oficialul apreciază că pasul spre pensii private poate fi asimilat atât cu încheierea perioadei de tranziţie a economiei româneşti, cât şi cu trecerea de la populism la garantarea de către stat a libertăţii individului.

Resursele fondurilor de pensii, catalizator pentru economie

"Statul se transformă din actor, din manager, din ofertant, în garant. Reforma nu înseamnă reducerea statului, ci diminuarea statului ca actor al pieţei şi întărirea statului ca garant", a mai spus Vosganian.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, la startul pensiilor private obligatorii, că lansarea sistemului de pensii private va fi un catalizator pentru economie şi bursă şi că acesta este "un compromis politic rezonabil", reuşit în mod satisfăcător, dar nu suficient.

Acesta a adăugat că, dincolo de sprijinul statului, este esenţial ca în viitor să fie mărită contribuţia pentru fondurile private de pensii, cota actuală de 2% fiind una dintre cele mai reduse contribuţii din Europa, apreciind că creşterea anuală de 0,5% "încurajează, dar nu este suficientă".

Băsescu a asigurat contribuabilii că poveştile vechi gen Bancorex, Bancoop, Banca Agricolă, Caritas şi FNI nu se mai pot întâmpla de acum înainte. De asemenea, a apreciat că persoanele care participă la sistemul privat de pensii nu mai pot alege munca la negru şi nu mai pot accepta ca angajatorul să le treacă pe cartea de muncă un salariu mai mic decât cel real.

"Angajatul este mai puternic în faţa angajatorului", a spus Băsescu, adăugând că, din acest punct de vedere, al înscrierii sumelor reale în documentele de angajare, sistemul privat de pensii va contribui la creşterea corectitudinii pe piaţa muncii.

În anul 2050, la 145 de beneficiari de pensii vor exista 100 de persoane angajate, în cazul în care nu se vor lansa politici de creştere a natalităţii.

Contribuţia la pensie va fi prima plătită de angajatori

Contribuţia de 2% la fondurile private de pensii va fi achitată de angajatori înaintea celorlalte sume datorate bugetelor asigurărilor sociale, a precizat Vosganian. Ministerul Economiei şi Finanţelor a luat decizia ca dintre toate cotele de contribuţii sociale pe care o firmă trebuie să le plătească, cea privind fondurile private de pensii va fi prima înregistrată, indiferent de datoriile la celelalte capitole.

Este descurajată munca la negru

"Astfel, indiferent de comportamentul fiscal al angajatorului, contribuabilul va fi acoperit, iar sumele pentru pensia privată vor fi plătite", a spus Vosganian. El a arătat că administrarea privată a fondurilor de pensii va normaliza multe tendinţe necorespunzătoare din economia gri. "Nimeni nu va mai putea fi contributor dacă nu lucrează cu forme legale", a spus Vosganian.

În acest context, ministrul se aşteaptă ca o mare parte a românilor care lucrează în străinătate să redevină contribuabili ai sistemului de pensii din România.

Evoluţia sistemului de pensii obligatorii:

-În 2008, numărul persoanelor participante este estimat la 2,67 milioane

-În 2012, sistemul va fi format din 3,5 milioane persoane

-În primul an de contribuţii se vor colecta aproximativ 710 miliarde lei

-În cinci ani de colectare se vor strânge 7,9 miliarde lei (circa 2,2 mil. euro)

Sursa: Ministerul Economiei şi Finanţelor

Promisiuni ale arbitrului pensiilor

Primele raportări oficiale despre numărul persoanelor care au aderat la fondurile de pensii private obligatorii (Pilonul II) vor fi date publicităţii în primele zile ale lunii octombrie.

"Prin intermediul paginii web a instituţiei, vom anunţa câţi participanţi a atras fiecare fond autorizat, după ce vom confrunta listele transmise de administratorii de fonduri cu cele ale persoanelor care contribuie la sistemul de stat al asigurărilor sociale", a adăugat Mircea Oancea, preşedintele Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private.

Cine participă la sistemul obligatoriu

Timp de patru luni, angajaţii cu vârste sub 35 de ani până la 31 decembrie 2007 vor fi obligaţi să adere la un astfel de fond. Opţional, şi salariaţii între 36 şi 45 de ani pot adera la un fond de pensii obligatorii administrate privat.

În primul an de activitate, 2% din contribuţia totală de 9,5% pentru asigurările sociale pe care o plăteşte fiecare angajat va ajunge în administrare privată. Cota va creşte cu câte o jumătate de punct procentual anual, până la atingerea valorii de 6% aplicată venitului lunar brut, într-un interval de opt ani.