O bombă cu efect întârziat, descoperită în Marea Nordului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un submarin german, scufundat în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, ar putea genera cea mai mare catastrofă ecologică din istoria Norvegiei

ecologică, prin contaminarea cu mercur, după 61 de ani de stagnare pe fundul oceanului.
Pescuitul şi accesul bărcilor au fost interzise în zona epavei, iar populaţia a fost sfătuită să nu consume peşte provenit din apele locale. Urme de mercur au fost depistate atât în jurul epavei, la circa doi kilometri de insula Fedje, cât şi în peşte, ceea ce indică faptul că epava ar putea fi sursa contaminării. Submarinul a fost descoperit pe fundul mării abia în 2003, la 61 de ani de la scufundare. Documentele din timpul celui de-al Doilea Război Mondial atestă faptul că U864 transporta nu mai puţin de 65 tone de mercur. "Potenţialul de poluare este mai mare decât în orice alt caz din istoria Norvegiei", a declarat un purtător de cuvând al Administraţiei de Coastă norvegiene, citat de "The Times". Încercările de a extrage epava au fost abandonate din cauza instabilităţii ei. Autorităţile norvegiene au reuşit să extragă o singură canistră cu mercur şi au constatat că pereţii de oţel ai acesteia sunt erodaţi, în unele locuri, până la mai puţin de un milimetru grosime.
Localnicii de pe insula Fedje cer ca epava să fie înlăturată din apropierea coastei, dar autorităţile consideră că nava se poate rupe. Guvernul norvegian a optat pentru îngroparea acesteia, care ar necesita 100.000 de metri cubi de nisip şi pietriş. O altă variantă ar fi îngroparea într-un sarcofag de beton, cu grosimea de 12 metri, costurile ridicându-se la circa 12 milioane de euro. "Îngroparea este soluţia cea mai potrivită, deoarece epava este, de fapt, un mormânt, care conţine rămăşiţele căpitanului Wolfram şi ale echipajului de 72 de marinari", scrie "The Times".
Singurul caz de distrugere subacvatică a unui submarin
Submarinul U864 şi-a început călătoria la 5 decembrie 1944, din portul german Kiel, trimis de Hitler, în secret, către Japonia, într-o misiune menită să evite înfrângerea iminentă a Germaniei. Nava nu şi-a atins însă destinaţia, fiind scufundată de submarinul britanic "Venturer". Este singurul caz cunoscut în istorie în care un submarin distruge un alt submarin. Epava zace acum ruptă în două, la 152 de metri adâncime, în Marea Nordului. Mercurul, folosit în producerea armelor, era încărcătura secundară a navei, cea principală constând în piese de motor cu reacţie, destinate avioanelor de război japoneze.

Mercurul tinde să se acumuleze în peşti şi scoici
Mercurul este o substanţă toxică, ale cărei utilizări comerciale şi industriale sunt strict reglementate în multe ţări. Peştii, în special tonul, somonul şi macroul, şi scoicile au o tendinţă naturală de a acumula mercur în ţesuturi. O lege adoptată de SUA în 1990 plasează mercurul pe o listă a substanţelor nocive, ce trebuie controlate strict, iar Organizaţia Mondială a Sănătăţii consideră expunerea la mercur un risc major pentru sănătate. Una dintre cele mai mari deversări de mercur din istorie a fost cea de la Uzina Colex, din Oak Ridge (Tennessee), care a funcţionat în anii 1950 şi 1960. Rapoartele estimează că peste 900 kilograme de mercur au fost eliberate în mediul înconjurător.

Mai multe pentru tine:
Ce religie are Călin Georgescu? Îl elogiază pe Dumnezeu într-o biserică protestantă din Timișoara: „Este atacată condiția creației de către forțe globaliste occidentale degenerate”
Spaima trăită de femeia care l-a găsit fără suflare pe actorul Andrei Ionescu, soțul Ilenei Stana-Ionescu: „S-a stins din viață în somn, la fel ca Ileana. Va fi incinerat, ca să fie din nou lângă marea lui dragoste”
A treia seară de proteste în Capitală: contestatarii lui Georgescu în Piaţa Victoriei, susținătorii, la Universitate. S-a ieşit în stradă şi în marile oraşe
Povestea a singurului ”terorist” arătat la televizor în decembrie 1989. Cum a ajuns un campion mondial de handbal desfigurat, scuipat și sechestrat
Actorul Patrick Stewart, din „Star Trek”: „Țipam la tata ca să n-o mai bată pe mama!”
Acestea sunt zonele erogene mai puţin ştiute ale femeii!
Elevii care muncesc din pasiune, răsplătiți pentru premiile școlare obținute. „Avem copii și la lot, avem copii în toată țara”
Se mărește familia regală britanică. Regele Charles este foarte încântat
CTP, despre scenariul anulării alegerilor: „Pericolul uriaș pentru România nu poate fi înlăturat decât tot prin vot”
Surse. Călin Georgescu, alianță cu un partid surpriză din România. FOTO de la fața locului
„La 34 de ani mai aveam doar 3 luni de trăit”. Ce spune soția lui Călin Georgescu despre afirmațiile controversate ale candidatului independent