Nereguli majore la Agenţia Naţională de Transplant: Acreditări fără respectarea condiţiilor şi contracte semnate de şofer. Plângeri penale şi sesizări la ANI

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, a anunţat, miercuri, că raportul Corpului de control al MS arată că sunt nereguli la Agenţia Naţională de Transplant şi la patru spitale, existând şi suspiciuni legate de cheltuirea banilor publici, astfel că vor fi făcute sesizări privind posibile fapte penale, pentru fals şi uz de fals, precum şi sesizări la Agenţia Naţională de Integritate, pentru conflict de interese şi incompatibilitate.

UPDATE „Am cerut Primăriei Capitalei să permită verificări privind acreditarea Spitalului "Sf. Maria" şi achiziţiile”

Ministrul Vlad Voiculescu a spus că, în contextul neregulilor privind acreditarea activităţii de transplant de către Agenţia Naţională de Transplant (ANT), există în continuare suspiciuni că Spitalul "Sfânta Maria” a primit acreditarea pentru că a îndeplinit toate condiţiile.

„Şi asta pentru că am menţionat deja câteva aspecte ale modului în care s-a făcut acreditarea, asta pentru că din toate discuţiile cu experţii pe care le-am avut până acum, pare că Spitalul «Sfânta Maria» este în imposibilitate de a urmări pacienţii transplantaţi, neavând un compartiment de pneumologie şi neavând experţi specializaţi în urmărirea posttransplant a pacienţilor. Spitalul «Sfânta Maria» nu are un laborator care să poată analiza probele pacienţilor cu transplant pulmonar 24 de ore din 24 , aşa cum cere Ordinul 860”, a spus ministrul Vlad Voiculescu. 

El a precizat că Agenţia Naţională de Transplant a anunţat Ministerul Sănătăţii, printr-o adresă, că vrea să realizeze un raport în legătură cu transplantul pulmonar de la Spitalul "Sfânta Maria”, „asta după ce a fost dată acreditarea”.

Ministrul a mai spus că are dubii serioase că la Spitalul "Sfânta Maria” se poate face în prezent transplant pulmonar, pornind şi de la faptul că în unitatea sanitară, unde s-a făcut transplant de ficat, din luna mai nu a mai fost făcută nicio astfel de intervenţie.

"Şi aceasta pentru că una dintre persoanele-cheie a părăsit spitalul. Prin urmare, avem dubii serioase legate de faptul că această intervenţie deosebit de complexă poate fi realizată bazându-ne pe un medic care ar putea să vină din Germania pentru realizarea acestei intervenţii şi care nu are acum un contract de muncă pentru opt ore pe zi cu Spitalul «Sfânta Maria»”, a precizat Voiculescu.

Voiculescu a sesizat parchetul şi ANI

Unităţile medicale unde au fost găsite nereguli de către inspectorii Corpului de control al MS sunt din Brăila, Alba Iulia, Ploieşti şi Reşiţa, fiind vorba despre spitalele judeţene. Cele patru unităţi verificate, care au fost acreditate pentru transplant, deşi nu îndeplineau condiţiile minime, potrivit Digi24.ro

Au existat şi nereguli în ceea ce priveşte cheltuirea banilor publici. De exemplu, un contract a fost semnat de un şofer, care avea şi jumătate de normă la departamentul de achiziţii, dar care a declarat că nu a înţeles ce a semnat, a spus ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu.

Ministrul a precizat că în urma controlului la Agenţia Naţională de Transplant au fost descoperite probleme privind derularea unui proiect european pentru donarea şi transplantul de organe.

"Pentru derularea acestui proiect au fost încheiate convenţii civile de prestări servicii între Agenţia Naţională de Transplant, reprezentată de domnul doctor Dan Adrian Luscalov, în calitate de director executiv, şi prestator domnul doctor Luscalov Dan Adrian", a spus Voiculescu, potrivit News.ro

De asemenea, au fost  încheiate contracte de prestări servicii între Dan Adrian Luscalov, în calitate de director executiv al ANT şi doctorul Andei Nica, în calitate de director adjunct al ANT.

Ministrul a precizat că a decis sesizarea Agenţiei Naţionale de Integritate, care să verifice dacă există un posibil conflict de interese şi o eventuală incompatibilitate la semnarea convenţiilor civile.

Vlad Voiculescu a mai spus că există suspiciuni legate de moul în care au fost cheltuiţi bani publici. El a dat ca exemplu cazul achiziţiei unui studiu de fezabilitate pentru care referatul de necesitate a fost semnat de şoferul instituţiei, care era angajat cu jumătate de normă la Departamentul Achiziţii. În faţa Corpului de Control, acesta a declarat în scris că nu ştie ce a semnat.

"Vor fi sesizate organele penale pentru posibile fapte penale, fals şi uz de fals", a precizat ministrul Sănătăţii.