METEO Când ajunge valul de aer tropical în România. Meteorologii anunţă temperaturi de coşmar

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În sudul ţării, temperaturile rămân ridicate FOTO Shutterstock

Vremea se răcoreşte luni, 18 iulie, în nord şi în centru în timp ce în sudul ţării valorile de temperatură vor începe să crească din nou. La mijlocul săptămânii, valul de aer tropical loveşte România, aducând maxime de coşmar.

În ceea ce priveşte situaţia legată de Valul de căldură care face ravagiiîn aceste zile Europa se va resimţi şi în ţara noastră începând de miercuri, „când există posibilitatea ca acesta să se extindă şi să se intensifice”. Acest fapt va duce la temperaturi la umbră, în mod frecvent, de 36, 37, 38 grade Celsius. Sunt posibile şi valori de peste 38 grade Celsius, iar nopţile vor deveni din ce în ce mai calde”, a declarat Gabriela Băncilă, director meteorologie operaţională ANM, într-o intervenţie telefonică la Realitatea PLUS.

 Meteorologul a atras astfel atenţia asupra faptului că următoarele zile – în ceea ce priveşte stresul termic asupra organismului – nu vor fi atât de solicitante. „Situaţia se va înrăutăţi din această perspectivă în a doua parte a săptămânii, odată cu extinderea şi intensificarea valului de căldură care este prezent în aceste zile peste Europa”, a mai spus Gabriela Băncilă.

Şansele de ploaie sunt reduse

Luni, 18 iulie, conform Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), vremea va fi în general frumoasă, iar valorile termice diurne, uşor mai scăzute faţă de ziua precedentă în regiunile sudice, se vor situa în jurul celor normale, cu maxime între 23 şi 31 grade Celsius. 

Meteorologii anunţă înnorări la începutul zilei în regiunile sud-estice, iar după-amiaza şi seara în nord şi la munte, dar probabilitatea de ploaie va fi foarte redusă. Vântul va sufla slab şi moderat, izolat şi trecător cu uşoare intensificări (de până la 40-45 km/h) în sud, în est şi la munte.

Temperaturile minime vor fi cuprinse între 4 grade Celsius în depresiunile intramontane şi  între 17 şi 19 grade Celsius pe litoral şi în Dealurile de Vest, caracterizând o vreme relativ răcoroasă în special în nord, în centru şi la munte.

În Bucureşti, vremea va fi predominant frumoasă, iar valorile termice vor fi în scădere uşoară faţă de intervalul anterior. Cerul va fi parţial noros dimineaţa, apoi va deveni variabil la senin, iar vântul va sufla slab şi moderat. Temperatura maximă se va situa în jurul a 30 grade Celsius, iar cea minimă va fi de 15 grade Celsius, mai coborâtă în zona periurbană.

Marţi, maxime de 33 grade Celsius

Marţi, 19 iulie, căldura se întoarce în forţă în Câmpia de Vest şi Câmpia Română. Conform ANM, cerul va fi variabil, trecător cu unele înnorări la munte unde izolat vor fi posibile ploi slabe. Vântul va sufla slab şi moderat. Temperaturile maxime se vor încadra în general între 25 şi 33 grade Celsius, iar cele minime între 9 grade Celsius în depresiunile intramontane şi 20 grade Celsius în Dealurile de Vest şi pe litoral.

Şi în Capitală revin temperaturile ridicate. Meteorologii anunţă vreme călduroasă, cu o maximă a temperaturii aerului de 32 grade Celsius. Cerul va fi variabil, iar vântul va sufla slab până la moderat. Temperatura minimă va fi cuprinsă între 15 şi 17 grade Celsius.

Canicula revine în forţă

De miercuri, 20 iulie, căldura sufocantă se întoarce. Valul de aer tropical aduce caniculă în Câmpia de Vest şi local în Câmpia Română, dar şi disconfort termic în creştere. Cerul va fi variabil, cu înnorări trecătoare după-amiaza în zonele montane. Vântul va sufla slab şi moderat. Temperaturile maxime se vor încadra în general între 27 şi 35 grade Celsius, iar cele minime între 11 şi 21 grade Celsius, mai scăzute în depresiunile Carpaţilor Orientali până spre 8 grade, dar şi mai ridicate în Dealurile de Vest până spre 23 de grade.

În Bucureşti, conform meteorologilor, vremea se va menţine călduroasă. Cerul va fi variabil la senin, iar vântul va sufla slab până la moderat. Temperatura maximă va avea valori cuprinse între 32 şi 34 grade Celsius, iar cea minimă de 16 grade Celsius.

Vă recomandăm să citiţi şi:

EXCLUSIV Cum poate fi evitat dezastrul economic. Sfaturile unui expert în macroecomie

Navele ruseşti ne dau târcoale, dar în caz de urgenţă Forţele Navale Române nu prea au cu ce să riposteze