Marii investitori vor fi verificati doar la chestiuni de rafinament, in timp ce "controlul brut" va fi rezervat "investitorilor lacomi"
0* Controalele se vor face, de acum inainte, numai cu ghidul "de bune maniere" in mana * In opinia lui Blanculescu, turismul romanesc de pe Litoral este "unul civilizat"
Autoritatea Nationala de Control si-a declarat vineri, la Olimp, intentia de a regandi actul de control. Din actiunile de verificare va fi eliminat aspectul punitiv, care "streseaza" agentul economic. Seful ANC, Ionel Blanculescu, este de parere ca hibele din activitatea intreprinzatorilor si cea a organelor abilitate de control sunt cauzate de lipsa unui cod al "bunelor maniere". Autoritatea Nationala va edita un Ghid al Controlului, in care agentii vor fi instruiti despre cum trebuie sa se prezinte in fata oamenilor legii, in timp ce inspectorii de control vor actiona dupa regulile unui Ghid de Conduita. "Nu vrem sa mai intimidam agentii economici", si-a aratat Blanculescu latura sensibila. Conform noii abordari, investitorii "reali" nu vor mai fi agresati de actiuni riguroase si complexe de control (daca au fost candva), ci se vor supune doar unei verificari a "chestiunilor de rafinament". Controlul care sa vizeze partea bruta (cum ar fi autorizari, avize si alte documente de lucru) va fi rezervat investitorilor "lacomi". Seful ANC nu a precizat si cum se va face aceasta departajare. In prima categorie, Blanculescu a inclus patronii arabi de la SC Perla Majestic SA, carora le-a facut o reclama desantata si care, de acum incolo, nu vor mai fi inoportunati decat de controale "la fineturi". Ionel Blanculescu a negat faptul ca instituirea acestei reguli, deja impamantenite, va lasa frau liber unor tunuri financiare de anvergura. "La nivelul marilor companii am demarat, de la data de 18 august, campania impotriva marii evaziuni fiscale. Stim ca nu vom putea eradica acest flagel, dar vom actiona in trei puncte fierbinti ale tarii: Bucuresti, Constanta si Arad". Luni, Autoritatea Nationala de Control va incheia un protocol cu Parchetul General al Curtii Supreme de Justitie si cu Parchetul National Anticoruptie, pentru o serie de actiuni comune. Intrebat de ce nu declanseaza controale in cazul investitorilor din turism, care fac legea pe Litoral, seful ANC a mentionat ca va umbla la radacina si va verifica provenienta banilor cu care s-au cumparat activele privatizate. Pana la demararea si finalizarea actiunii ultralaborioase (careia probabil nu-i va da de capat niciodata), Blanculescu a enuntat un verdict care spune totul: "Turismul practicat in 2003, pe Litoralul romanesc, este unul civilizat".