Exodul olimpicilor: „umaniştii“ vor în ţară, „realiştii“ - nu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aflaţi la răscrucea dintre visul unei cariere internaţionale şi plăcerea meseriei obţinută în ţară, olimpicii români medaliaţi la concursurile de informatică sau matematică aleg să plece la studii în străinătate, în timp ce „umaniştii" preferă să rămână în România.

Majoritatea olimpicilor români vor să plece la studii în străinătate, considerând că acolo li se oferă resurse mai bune şi şanse de dezvoltare mai mari decât în România. Olimpicii la informatică, matematică sau fizică sunt constrânşi de domeniu să-şi caute o universitate într-o ţară unde cercetarea este mult mai evoluată ca la noi.

În schimb, tinerii care au avut rezultate excepţionale în domenii umaniste preferă să rămână la studii în România. Spre exemplu, olimpicii la limba şi literatura română vor să devină profesori şi să-şi continue studiile academice în ţară, gândindu-se la o carieră în jurnalism sau în psihologie.

MIT și Harvard, visul olimpicilor

Pentru viitorii savanţi români, universităţi precum Harvard, Cambridge, Oxford sau Massachusetts Institute of Technology (MIT) sunt cele mai bune opţiuni. Efortul şi munca pe care le depun au ca ţintă urmarea studiilor universitare la aceste instituţii.

Paul Draghiş şi Andrei Cuceu, care au câştigat amândoi aurul la Olimpiada Internaţională de Astronomie, vor să studieze la MIT sau Harvard, în Statele Unite.

Cuceu este în clasa a XI-a la Liceul Internaţional de Informatică din Bucureşti, participă la olimpiade de patru ani şi a luat aurul la Internaţionala de Astronomie. „Este şmecher tipul", comentează Paul Draghiş despre colegul său de concurs.

Draghiş este în clasa a X-a la Colegiul Naţional „Vasile Lucaciu" din Baia Mare şi de trei ani participă la olimpiade. A câştigat o medalie de aur la Olimpiada Internaţională de Astronomie, o menţiune la proba individual, şi bronzul la proba pentru echipe de la Olimpiada Internaţională de Astronomie şi Astrofizică.

„Vrem să plecăm în străinătate 100%. Ne-am gândit la facultăţi din America, Anglia sau Germania, în principiu. De preferat ar fi în Statele Unite la MIT sau la Harvard. Mai departe am vrea să facem fizică şi astrofizică pe partea teoretică", spune Andrei Cuceu.

Pasiunile menţin talentele în ţară

Elena Dalaban a câştigat locul I la Olimpiada Internaţională de Limba şi Literatura Română, este în clasa a XI-a la Colegiul Naţional „Spiru Haret" şi participă la olimpiade din clasa a şaptea. „Vreau să rămân în ţară şi să urmez studiile la Facultatea de Limba şi Literatura Română", spune tânăra.

Profesoara Elenei, Mihaela Ştefănescu, absolventă a aceluiaşi colegiu, pregăteşte elevi pentru olimpiade din primul an de profesorat. „În general, elevii mei ajung profesori de limba română în ţară, dar unii au urmat şi dreptul", spune Mihaela Ştefănescu.

llma Szekeres are 16 ani şi a câştigat locul I la Olimpiada Internaţională de limbă maghiară. Tânăra este elevă la Colegiul Naţional „Andrei Mureşanu" din Bistriţa şi intă şi ea în categoria „umaniştilor" care rămân, din pasiune, în ţară.

„Literatura a fost întotdeauna o pasiune a mea şi mă gândeam să fac performanţe în acest sens. Am lucrat foarte mult pentru premiul acesta şi sunt foarte mulţumită de rezultatul pe care l-am obţinut", spune eleva. Ilma vrea să dea la jurnalism, gândindu-se că astfel îşi poate pune în practică pasiunea ei pentru limbă şi literatură, poate chiar să scrie despre minoritatea maghiară din ţară.

Vietnamez în România, cercetător la MIT

Revenind la „realişti", aşa cum sunt numiţi tinerii care îşi aleg specializarea cu pragmatism, Tran Bach Hai, născut în România din părinţi vietnamezi, este un olimpic celebru, el participând la concursuri din clasa a patra, când a luat locul I la faza pe judeţe la o olimpiadă organizată, de fapt, pentru elevii de clasa a cincea, depăşind performanţa tinerilor mai mari decât el cu un an. Ultima medalie câştigată este argintul la Balcaniada de Matematică din 2012.

Anul acesta, Tran Bach Hai este în clasa a XI-a şi este decis să plece la studii în străinătate, „să facă cercetare la MIT şi mai târziu să aplice cunoştinţele sale de matematică în domeniul economic".

Şi informatica îndepărtează talentele de ţară. Mihai Rareş are 16 ani şi a luat trei medalii de aur la concursurile internaţionale din 2012 la Olimpiada Pluridisciplinară Triada, la Balcaniada de Informatică şi la Olimpiada Internaţională de Informatică. Tânărul este elev la Colegiul Naţional „Liviu Rebreanu" din Bistriţa şi participă la concursuri din clasa a cincea.

„Probabil că voi urma o facultate în străinătate tot pe domeniul informaticii, nu m-am gândit unde exact aş vrea să studiez". Profesorul care l-a pregătit pe Rareş, Constantin Gălăţan, consideră că avem un lot olimpic naţional de informatică de top, cu care România se poate mândri, dar pe care cu greu îi poate reţine după studii.

În total, 138 de elevi au obţinut distincţii la olimpiadele şi concursurile şcolare din anul şcolar 2011-2012 şi au fost premiaţi, alături de profesorii care i-au pregătit, în cadrul unei ceremonii organizate miercuri, la Guvern, valoarea totală a premiilor fiind de peste două milioane de lei.