Deţinuţii din cinci penitenciare vor fi actori pe scena Teatrului Nottara în cadrul festivalului „Dana Cenuşă - Descătuşare prin cultură”
0Deţinuţii din cinci penitenciare vor participa în perioada 23 şi 24 noiembrie la Festivalul Dana Cenuşă - Descătuşare prin cultură, o manifestare care a ajuns la cea de-a opta ediţie. Concret, 56 de deţinuţi vor fi actori în piese de teatru puse în scenă la Teatrul Nottara din Capitală, informează Administraţia Naţională a Penitenciarelor.
La ediţia din acest an s-au înscris şapte spectacole, cu intrare liberă, în care sunt implicaţi deţinuţi din Bacău, Bucureşti Rahova, Codlea, Galaţi, Gherla, Tichileşti şi Timişoara. Cinci dintre piese vor participa la faza finală.
Programul manifestărilor artistice:
Miercuri, 23 noiembrie 2016, ora 17.30
1. Păcălici- Penitenciarul Timişoara(autor şi regizor: Racz Gyula Imre)
2. Selfie- Penitenciarul Gherla(autor şi regizor: Andreea Iacob)
3. Sectorul S- Penitenciarul Galaţi(adaptarea după Emanuel Pârvu; regizor: Camelia Gherbăluţă)
Joi, 24 noiembrie 2016, ora 17.30
1. Zece negri mititei- Penitenciarul Codlea(autor: Agatha Christie; regizor: Gabriel Costea)
2. Romulus Cel Mare- Penitenciarul Bucureşti-Rahova(autor: Friedrich Durrenmatt;regizor: Iulian Gliţă)
„De la prima ediţie şi până în prezent, pe scena Teatrului Nottara au fost susţinute 53 de spectacole, la care au participat 531 de deţinuţi, iar 70 de artişti s-au implicat în regizarea pieselor de teatru”, transmite ANP, adăugând că intrarea la spectacole este liberă, în limita locurilor disponibile.
Potrivit sursei citate, în cadrul Festivalului vor fi premiate şi persoanele private de libertate declarate câştigătoare în cadrul concursului naţional Creaţie şi penitenţă, manifestare aflată, de asemenea, la a opta ediţie.
Concursul s-a desfăşurat în perioada mai - iulie şi a cuprins trei secţiuni: poezie, interviuri şi trofee. Premierea câştigătorilor secţiunii Poezie va fi susţinută de poetul Dan Mircea Cipariu.
Iniţiat şi susţinut de regretata noastră colegă Dana Cenuşă, festivalul este un eveniment unic în Europa şi se constituie într-o amplă mişcare de reconsiderare a relaţiei penitenciarului cu societatea, în procesul de reintegrare socială a foştilor deţinuţi.