Defileul Jiului, un paradis chiar şi pentru vipere

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vremea extrem de călduroasă face ca unul dintre cei mai periculoşi şerpi din România să coboare de pe stânci până pe drumul ce merge pe malul Defileului Jiului, unde este mai

Vremea extrem de călduroasă face ca unul dintre cei mai periculoşi şerpi din România să coboare de pe stânci până pe drumul ce merge pe malul Defileului Jiului, unde este mai receTemperaturile ridicate din ultimele zile au determinat viperele să coboare până pe malul Jiului. Zona, ideală pentru turism, riscă să fie ocolită de excursionişti.

Potecile din Defileul Jiului, circulate de obicei de turişti sau de culegătorii de plante medicinale, sunt traversate acum de şerpii periculoşi care aleargă spre fundul văii. Localnicii din Valea Jiului care cutreieră zona pentru a aduna soc sau alte plante medicinale au semnalat prezenţa a zeci de reptile, dar mai ales vipere cu corn, pe drumurile din parcul naţional.

Acest fenomen neobişnuit este explicat de specialişti prin schimbarea climatică bruscă şi creşterea temperaturilor de la 16 la 36 de grade Celsius în decurs de câteva zeci de ore.

Aprovizionaţi cu ser antiviperin

Mai mulţi muncitori care lucrează pe un şantierele deschise în defileu spun că nu o dată au fost la un pas de a fi atacaţi de şerpii înnebuniţi de căldură. "Ies la drum, de dimineaţă, de cum dă căldura. Se încolăcesc şi îşi ridică puţin capul. Trebuie să ai grijă mare pe unde calci, pentru că nu ştii când sare unul la tine. Dacă eşti singur, eşti ca şi mort. E teritoriul lor, nu ai ce face. Aşa că, mai bine să fii atent. Noi, când le vedem, le ocolim de la distanţă, pentru că vipera cu corn te atacă din săritură", spune Anton Roşianu, unul din muncitorii care lucrează pe şantierele din Defileul Jiului.

Unitatea Primire Urgenţe din cadrul Spitalului Petroşani s-a aprovizionat cu antidotul împotriva veninului de viperă, în eventualitatea unei urgenţe.

Măsura a fost luată şi pentru că sute de familii de disponibilizaţi din Valea Jiului cutreieră munţii din împrejurimi, în căutarea fructelor de pădure, iar posibilitatea ca o persoană să fie victima unei vipere este ridicată. Pe poteci au fost puse, încă de anul trecut, panouri de avertizare asupra pericolului de a fi atacat de şerpi.

Rezervaţie naturală

Defileul Jiului a fost trecut pe lista zonelor protejate în anul 2005, fiind una dintre cele mai tinere rezervaţii naturale de pe teritoriul ţării noastre. Parcul e situat de-a lungul defileului format de râul Jiu între masivele Parâng şi Vâlcan, în nordul judeţului Gorj.

Zona sălbatică se află la o distanţă de 28 de kilometri de municipiul Târgu Jiu şi la 2 kilometri de localitatea Petroşani, fiind străbătut de Drumul European 79. Suprafaţa totală a parcului este de 11.127 hectare, marea majoritate a acesteia aflându-se pe teritoriul judeţului Gorj, 10.545 ha, iar restul revenind judeţului vecin, Hunedoara (582 ha). Zona impresionează prin sălbăticia şi frumuseţea extraordinară a locurilor, prin uimitoarea bogăţie a florei şi faunei sălbatice.

Castru roman

Defileul a avut dintotdeauna o mare importanţă strategică. Încă de pe vremea romanilor, aici a fost ridicat un castru în calea armatelor invadatoare. În toamna anului 1916, tot aici s-au dat lupte intense, defileul având o deosebită importanţă pentru apărarea Olteniei de invazia germană.

Ruinele castrului roman de piatră, dar şi urmele unei aşezări civile din sec II şi III din localitatea Bumbeşti-Jiu fac parte din monumentele istorice cu o mare însemnătate pentru poporul român, care pot fi vizitate de turişti.
Cele mai multe tuneluri din România

De la Livezeni până la Bumbeşti-Jiu, pe o lungime de 33 km, râul Jiu şi-a făcut cel mai sălbatic defileu din România.

Specialiştii în geologie au spus că această sălbăticie se datorează rocilor foarte rezistente, precum cuartite, amfibolite, calcare cristaline ce dezvoltă şi menţin pereţii muntelui.

Din acest motiv, aici se află sectorul de cale ferată cu cele mai multe tuneluri aflate într-un singur defileu din lume: 43 de tuneluri pe 33 de kilometri. Construcţia căii ferate a început în anul 1924, dar a fost definitivată în anul 1948.

Specii rare şi protejate

În Parcul Naţional Defileul Jiului au fost inventariate 701 specii de plante şi 441 de specii de animale, din care mai bine de o treime sunt protejate

Dintre mamifere, cele mai întâlnite sunt ursul, râsul şi vidra

Aici sunt specii de insecte rarisime, de interes comunitar, aflate pe listele Uniunii Europene

În Defileul Jiului trăiesc cinci specii de liliac, care au dispărut cu ani în urmă de pe continentul european, exemplare de vipere cu corn şi scorpioni mici, care sunt pe cale de dispariţie

Sporturi pentru amatorii de senzaţii tari

Zeci de tineri iau cu asalt, în fiecare weekend, Defileul Jiului, pentru a practica sporturi extreme precum raftingul sau escaladarea unor versanţi abrupţi cu vehicule de teren. Riscurile sunt mari şi, nu de puţine ori, maşinile au rămas blocate în zone imposibil de urcat, fiind necesară intervenţia echipajelor specializate de tractare. Tinerii vin din Bucureşti, Deva şi Timişoara, fiind atraşi de faima celei mai sălbatice zone din România.

Traseu de rafting

Pasionaţii de rafting iau, la propriu, cu asalt râul Jiu, pe segmentul învolburat dintre Polatişte - Petroşani şi Lainici - Gorj. Pe o porţiune de circa 20 de kilometri, cei care se aventurează cu aşa-zisele plute gustă emoţii şi un nivel crescut de adrenalină. Mulţi povestesc că au încercat şi alte sporturi, dar nimic nu se compară cu "o tură" prin şicanele dintre versanţii defileului. "Marfă! Ce să spun, este extraordinar de frumos. Nici bere nu îţi mai trebuie după o tură cu barca, pentru că eşti suficient de beat din cauza adrenalinei.

Merită să îţi petreci o minivacanţă aici. Cazarea în casele din pădure nu este scumpă şi nu sunt reguli, pentru că nu deranjezi pe nimeni. Asta este cel mai important, eşti în libertate şi nu-ţi faci griji că te bate cineva pe umăr că ai călcat pe iarbă", spune Florentin Damaschiev, unul dintre temerari.

Şi drumul până aici e o încercare

Pentru a străbate cei 33 km ai defileului cu trenul, trecerea prin cele 43 de tuneluri este asigurată de 15 bolţi de susţinere din beton, 109 poduri, 2,5 km ziduri de sprijin şi aproximativ trei milioane de metri pătraţi de terasamente.

Mulţi turişti, mai ales străini, preferă riscul de a veni cu maşina proprie şi de a înfrunta viperele şi drumurile înguste de dragul sălbăticiei. Calea ferată şi şoseaua sunt situate, în general, pe maluri diferite ale râului, dar se întretaie din loc în loc, oferind prilejuri de popas pentru fotografii unice şi spectaculoase.

Atracţie pentru şoferi

În Parcul Naţional Defileul Jiului există mai multe trasee de escaladă sau pentru drumeţie

Tot aici se mai pot descoperi peşteri "virgine", iar foarte mulţi doritori încearcă să descopere asemenea comori, care le-ar putea purta numele

Distracţia cea mai testată de bucureşteni este însă călătoria în maşină pe parapeţii care îndiguiesc Jiul

Doi tineri au făcut anul trecut un pariu cum că vor urca cu maşina pe un versant aproape imposibil de escaladat. Încercarea lor a strâns cred că vreo sută de curioşi, încât au blocat circulaţia pe drumul naţional

Toţi şoferii care treceau pe drum şi-au oprit maşinile să asiste la încercarea tinerilor. Cei doi tineri cu maşina n-au reuşit să câştige pariul. Încercarea face acum parte din pachetele oferite de firmele de turism din zonă

Regulile rezervaţiei

Vânătoarea şi pescuitul sunt interzise în Parcul Naţional Defileul Jiului, iar accesul turiştilor este permis numai pe locurile marcate

Sunt permise activităţile tradiţionale (păşunat raţional, recoltarea plantelor medicinale, a fructelor de pădure şi a ciupercilor) cu acordul prealabil al administraţiei parcului

Zona are un mare potenţial turistic, fiind bogată în grote spectaculoase, puţuri naturale sau avene

În inima pădurii, localnicii construiesc un tip de conace cu un model unic în lume, aceste gospodării specifice locului fiind locuite

Pe traseul Bumbeşti-Jiu-Petroşani pot fi vizitate mănăstirile Lainici şi Vişina