De la B.U.G. Mafia la Palme d'Or
0Realizator de videoclipuri pentru trupe româneşti, Marian Crişan e cap de afiş în cinematografia europeană La 31 de ani, regizorul Marian Crişan a primit un Palme d'Or la Festivalul
Realizator de videoclipuri pentru trupe româneşti, Marian Crişan e cap de afiş în cinematografia europeană
La 31 de ani, regizorul Marian Crişan a primit un Palme d'Or la Festivalul Internaţional de Film de la Cannes, pentru al cincilea scurtmetraj al său, "Megatron".
Bihorean la origini, Marian Crişan locuieşte de 12 ani în Bucureşti, împreună cu familia. S-a născut în 1976 şi a absolvit UNATC-ul în 1999. Ca să câştige bani după facultate, şi-a format mâna ca regizor de videoclipuri, devenind în scurt timp unul dintre cei mai căutaţi în breaslă. A colaborat cu trupele Simplu, B.U.G. Mafia, La Familia, Animal X, 3 Sud Est sau cu soliştii Puya sau Cream.
"Am lucrat foarte bine cu Marian. E foarte bun în ceea ce face. E receptiv şi atent la detalii", ne-a spus Marius Mateş, impresarul formaţiei 3 Sud Est. În 2003, a realizat primul scurtmetraj, "Ajutor". Au urmat "La mulţi ani" (2005), "Portret de familie" (2006) şi "Amatorul" (2006).
Lungmetraj despre Tudor Sişu
În vara aceasta începe lucrul la două lungmetraje, unul dintre ele inspirat din viaţa interpretului de hip-hop, Tudor Sişu, fost component a grupului La Familia.
La o zi după câştigarea Palme d'Or la Festivalul de Film de la Cannes, Marian Crişan a declarat pentru "Adevărul": "Nu mi s-a spus nimic înainte. Premiul m-a luat prin surprindere pentru că a fost o competiţie strânsă, cu filme foarte bune. Lumea de acolo e extrem de drăguţă şi atentă la ceea ce se întâmplă în România. Suntem aşteptaţi la Cannes în fiecare an".
La Salonta, oraşul unde s-a născut regizorul, veştile despre succesul său au ajuns pe diverse căi. Primarul municipiului, Torok Laszlo, a aflat, ieri, de la un amic despre premiul de la Cannes. "E un tânăr de seamă, de bun-gust. În urmă cu doi ani, când Salonta a împlinit 400 de ani de existenţă, a prezentat un film de-al său, fiind inclus şi în cartea <> ", a precizat primarul.
Premiantul de la mate-fizică
Liviu Galea, directorul Colegiului Naţional "Arany Janos", ne-a spus că Marian Crişan a fost un elev premiant al secţiei matematică-fizică. Familia regizorului e una dintre cele de seamă ale municipiului. Tatăl tânărului, Vasile Crişan, e consilier local şi patron de brutărie, iar fratele lui, Dan, doar cu un an mai mare, este director pe zona Transilvania al unei firme germane.
Tată şi prieten
"Marian a vrut să devină regizor din clasa a X-a. Toţi profesorii lui ştiau. Mă încearcă o mare bucurie. Eu i-am susţinut dorinţa de a deveni regizor de la bun început, ba l-am însoţit la Bucureşti, la examenul de admitere. Pe lângă relaţia tată-fiu, noi suntem şi foarte buni prieteni", ne-a mărturisit, mândru, Vasile Crişan.
"Megatron" a pornit de la o întâmplare reală. "E o istorioară pe care am auzit-o de la o fostă colegă de clasă de-a mea din Salonta, care se ducea în weekenduri cu copiii la Oradea, la McDonald's", ne-a relatat Marian Crişan.
Scurtmetrajul de 15 minute spune povestea unui copil de opt ani, care locuieşte, împreună cu mama lui, într-un sat nu foarte aproape de Bucureşti. Pelicula are doar două personaje, copilul Maxim Trinu şi mama, interpretată de Gabriela Crişu. Marian Crişan a semnat regia, scenariul şi dialogurile acestui film.
Proiecţie la TIFF
"Megatron" va fi prezentat, în premieră în România, la închiderea Festivalului Internaţional de Film Transilvania, la Cluj (30 mai - 8 iunie). În cadrul festivalului va mai rula şi o altă peliculă semnată de Marian Crişan, documentarul "Luni", care înfăţişează o zi de luni din viaţa cântăreţului hip-hop Sişu.
La toamnă va avea loc, după cum ne-a declarat Anca Puiu, producător Mandragora, o nouă proiecţie a scurtmetrajului."Este al doilea an consecutiv când luăm Palme d'Or cu un film selectat şi finanţat de CNC", ne-a declarat Eugen Şerbănescu, directorul Centrului Naţional al Cinematografiei (CNC).
El s-a referit la "4,3,2" de Cristian Mungiu, câştigător în 2007, şi la "Megatron" de Marian Crişan, triumfător în 2008.
După ani întregi de scandaluri care au pus la îndoială corectitudinea concursurilor de proiecte cinematografice şi au arătat o lipsă de profesionalism a juriilor, filmele girate de statul român îşi arată valoarea şi în Europa.
Scurtmetrajul lui Marian Crişan a participat la cea mai recentă sesiune de finanţări, din 2007, câştigând 170.000 lei (44% din costul de producţie) dintr-un buget total de 1.000.000 lei, acordat pentru secţiunea de scurtmetraje. "Megatron" a fost produs de casa de film Mandragora, a lui Cristi Puiu.
Secretul scurtmetrajelor
Criticul de film Mihai Fulger ne-a declarat că scurtmetrajul reprezintă un pas important în cariera fiecărui regizor.
"Este preferabil să faci mai întâi câteva scurtmetraje bune pentru a pune în practică cunoştinţele pe care le ai despre producţia cinematografică şi abia apoi să debutezi în lungmetraj, decât să sari prima etapă, pentru că s-ar putea să cazi de pe un cal prea mare şi să-ţi frângi gâtul", a spus el.
Mihai Fulger a amintit că "primele premii importante au fost obţinute, în 2004, tot de nişte scurtmetraje: <> de Cristi Puiu - Ursul de Aur la Berlin şi <> de Cătălin Mitulescu - al treilea Palme d'Or la Cannes din istoria cinematografiei româneşti.
Iată că, patru ani mai târziu, aceleaşi două mari premii au fost câştigate de Bogdan Mustaţă (<> ) şi Marian Crişan (<> ), lucru ce dovedeşte că mai avem încă regizori înzestraţi, care pot prelua ştafeta de la cineaştii consacraţi", a adăugat criticul de film.
Cannes 2008
Palme d'Or - "Entre les murs", regia Laurent Cantet
Cel mai bun regizor - Nuri Bilge Ceylan pentru "Three Monkeys"
Interpretare feminină - Sandra Corveloni pentru "Linha de passe"
Interpretare masculină - Benicio del Toro pentru "Che"
Un Certain Regard - "Tulpan" de Sergei Dvortsevoy
Camera d'Or - "Hunger" de Steve McQueen (Marea Britanie)
O cinematografie pe val
Cătălin Mitulescu - "Trafic", Palme d'Or (Cannes) pentru scurtmetraj, 2004
Cristi Puiu - "Moartea domnului Lăzărescu", Un Certain Regard (Cannes), 2005
Corneliu Porumboiu - "A fost sau n-a fost?", Camera d'Or şi Label Europa Cinemas (Cannes), 2006
Cristian Nemescu - "California Dreamin' (nesfârşit)", Un Certain Regard (Cannes), 2007
Cristian Mungiu - "4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile", trofeul Palme d'Or (Cannes), 2007
Marian Crişan - "Megatron", Palme d'Or (Cannes) pentru scurtmetraj, 2008
Mă bucur mult pentru el, sper să-l ajute la filmul de debut. De-abia aştept să-l văd
Cătălin Mitulescu,
regizor