Cele mai citite cărţi din Marea Britanie
0Un sondaj realizat în Marea Britanie cu scopul de a aniversa World Book Day (Ziua Mondială a Cărţii) a desemnat cele 10 cărţi fără de care cetăţenii acestei ţări nu pot trăi. Peste
Un sondaj realizat în Marea Britanie cu scopul de a aniversa World Book Day (Ziua Mondială a Cărţii) a desemnat cele 10 cărţi fără de care cetăţenii acestei ţări nu pot trăi. Peste 2.000 de britanici şi-au exprimat opţiunile prin vot la adresa www.worldbookday10.com.
Pe primul loc în topul cărţilor fără de care britanicii nu pot trăi s-a situat romanul "Mândrie şi prejudecată", semnat de scriitoarea Jane Austen. Cu 20% din opţiunile votanţilor, "Mândrie şi prejudecată" a surclasat cărţi celebre din toate timpurile, inclusiv contemporane. Apărut în 1813, acest roman ar putea părea pentru unii desuet. Nu este deloc aşa. Complexitatea personajului principal, talentul cu care autoarea introduce cititorul în lumea de la cumpăna dintre secolele XVIII şi XIX, observaţia şi umorul ei rafinat captivează orice generaţie. Pe locul doi (cu 17% din voturi) s-a situat "Lord of The Rings" ("Stăpânul inelelor"), celebra trilogie scrisă de JRR Tolkien, cunoscută mai ales datorită ecranizărilor spectaculoase. Locul trei i-a revenit romanului "Jane Eyre", de Charlotte Bronte (14% din voturi), una dintre cele mai populare lucrări englezeşti de ficţiune.
Biblia, inclusă în preferinţele cititorilor
Cărţile care îl au ca erou pe Harry Potter, semnate de JK Rowling, au obţinut locul patru, cu 12% din voturi, surclasând cartea lui Harper Lee, "To Kill A Mockingbird" ("Să ucizi o pasăre cântătoare") - locul cinci, cu 9,5% voturi. Pe locul şase se situează "Biblia", cartea fundamentală din orice cultură, cu 9% opţiuni. Trebuie semnalat că "Biblia" a obţinut locul patru conform voturilor exprimate de cititori cu vârste cuprinse între 43 şi 60 de ani, în timp ce la categoriile de vârstă sub 18 ani, aceasta s-a situat pe locul 19. Locul 7 este ocupat de "Wuthering Heights" ("La răscruce de vânturi"), de Emiliy Bronte. Pe locurile opt şi nouă se află, la egalitate de voturi (6%), "Nineteen Eighty Four" (1984), de George Orwell, şi "His Dark Materials", de Philip Pullman, urmate de "Great Expectantions" ("Marile speranţe"), de Charles Dickens. The Qualifications and Curriculum Authority spune că top 10 relevă importanţa studierii textelor clasice în şcoală.
Top 10
1. Pride and Prejudice (Mândrie şi prejudecată), Jane Austen
2. Lord of the Rings, (Stăpânul inelelor), JRR Tolkien
3. Jane Eyre, Charlotte Bronte
4. Harry Potter books (cărţile cu"Harry Potter), JK Rowling
5. To Kill a Mockingbird (Să ucizi o pasăre cântătoare), Harper Lee
6. The Bible (Biblia)
7. Wuthering Heights (La răscruce de vânturi), Emily Bronte
8. Nineteen Eighty Four (1984), George Orwell
9. His Dark Materials, Philip Pullman
10. Great Expectations (Marile speranţe), Charles Dickens