Cazul Cepoi, mai grav decât cel al lui Botiş

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Botiş (stânga) nu a fost plătit pe proiectul acordat soţiei sale, în timp ce ministrul Cepoi a încasat personal, pe proiectul care se desfăşoară încă, peste 150.000 de lei

Agenţia Naţională de Integritate (ANI) îl acuză de conflict de interese pe ministrul Sănătăţii, Vasile Cepoi, într-un caz asemănător celui care l-a făcut pe Ioan Botiş, fost ministru al Muncii, să demisioneze din Guvernul Emil Boc.

Sute de organizaţii neguvernamentale şi firme care gestionează proiecte pe Programul Operaţional Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU) vor intra în faliment dacă Executivul nu rezolvă urgent problemele din acest program şi nu deblochează finanţarea. Aceşti beneficiari cer să nu fie aruncaţi în insolvenţă din cauza acelor cazuri izolate în care banii europeni au fost fraudaţi.

Vinovaţii de deturnarea banilor europeni nu au fost descoperiţi încă, din aprilie de când premierul Victor Ponta a declanşat vânătoarea. Mai mult, Comisia Europeană a suspendat în iulie rambursările pe POSDRU, până când se vor rezolva problemele de management şi de verificare a proiectelor.

Ieri, inspectorii de la Agenţia Naţională pentru Integritate (ANI) au anunţat că unul dintre miniştrii Guvernului Victor Ponta se face vinovat de conflict de interese. Ministrul Sănătăţii, Vasile Cepoi, şi soţia sa au fost plătiţi cu 42.440 de euro pentru contribuţia la un proiect POSDRU aprobat chiar de Vasile Cepoi, pe când era şef la Direcţia de Sănătatea Publică (DSP) Iaşi.

Imediat după ce ANI a comunicat acuzaţiile, cazul ministrului Vasile Cepoi a fost asemănat cu cel al lui Ioan Botiş, care a demisionat după ce s-a descoperit că soţia sa era plătită ca expert pe un proiect aprobat pe când Botiş era ministru al Muncii.

Totuşi, fostul ministru al Muncii nu a semnat personal aprobarea proiectului ce i-a adus soţiei sale, Ligia Botiş, aproximativ 8.000 de lei pe lună. Proiectul „Şansa la demnitate" a fost acceptat de Autoritatea de Management POSDRU, instituţie din subordinea ministerului, semnăturile aparţinând, prin urmare, unor subordonaţi ai lui Botiş.

Parteneriat strategic

În cazul actualului ministru al Sănătăţii, Vasile Cepoi a semnat personal, la 6 august 2009, un acord de parteneriat prin care Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Iaşi devenea parteneră cu Fundaţia „Amfiteatru" în proiectul european „Calitate şi performanţă în sistemul sănătăţii publice din România". Deşi acesta susţine că nu a avut putere de decizie în acest proiect, fără semnătura sa nu se putea face parteneriatul, iar fără parteneriat, Fundaţia nu putea accesa banii europeni. Pentru că, aşa cum precizează condiţiile specifice, organizaţia nu putea derula proiecte pe această secţiune din program fără să colaboreze cu o instituţie a Ministerului Sănătăţii.

Ministrul a declarat pentru „Adevărul" că a colaborat cu Fundaţia Amfiteatru încă din 2000, însă n-a făcut altceva decât să participe la conferinţe şi a scris diverse articole: „Am început să lucrez cu Fundaţia Amfiteatru încă din 2000. Am participat la conferinţe, am scris articole, am coordonat o revistă a lor", explică ministrul.

Însă, pentru aceste colaborări, Vasile Cepoi a fost plătit, iar declaraţia de avere arată că în anul 2009, când s-a semnat acordul, el a primit de la Amfiteatru 5.580 de lei.

Făniţa, plătită cu 74 de lei pe oră

Mai mult, după demararea proiectului „Calitate şi performanţă în sistemul sănătăţii publice din România", în cadrul fundaţiei a fost angajată şi soţia ministrului, Făniţa Cepoi. Aceasta este profesoară de română şi directoare adjunctă la Liceul cu Profil Sportiv din Iaşi.

Cum a ajuns o profesoară de română să lucreze pe un proiect privind performanţa în sistemul de sănătate? Ministrul spune că soţia sa a depus pur şi simplu o cerere de angajare în proiect şi a fost selectată de o comisie: „A depus o solicitare şi a ajuns în acest proiect în urma unei selecţii, conform procedurilor. Soţia mea a organizat cursurile, în sensul că a făcut registrul matricol şi alte lucruri pe care ştie să le facă un cadru didactic".

Potrivit contractului pe care-l are cu Universitatea de Medicină şi Farmacie „Gr. T. Popa" Iaşi, partener în proiect, Făniţa Cepoi primeşte, până în 2013, câte 2.940 de lei, lunar, ca să muncească timp de două ore pe zi, în cadrul proiectului. Asta înseamnă 74 de lei pentru fiecare oră de lucru.

După ce proiectul a fost lansat, ministrul, care era încă director executiv la DSP,  medic la Spitalul Parhon din Iaşi şi mai şi preda la Universitatea Apollonia, a fost şi el angajat în proiect. A fost manager de proiect (dar neplătit), apoi director  şi trainer de calitate. Aceste ultime două poziţii i-au adus, printr-un contract individual de muncă şi două contracte de prestări servicii semnate cu Fundaţia Amfiteatru, un venit total de 154.106 lei.

Deturnare de contract

În decembrie 2010 a fost semnat un act adiţional prin care s-a redus suma ce revenea Direcţiei Sanitare Publice Iaşi, în cadrul acestui proiect. Iniţial, la perfectarea colaborării, DSP urma să primească 1,110 de milioane lei, însă actul adiţional a micşorat substanţial suma, până la 108.750 de lei. Astfel încât instituţia statului s-a ales cu o sumă mai mică decât cea încasată de directorul executiv Vasile Cepoi. Prin acest transfer de bani au fost create „premisele şi condiţiile financiare suficiente pentru angajarea lui Vasile Cepoi de către Fundaţia Amfiteatru". Ministrul spune însă, că nu este vorba de conflict de interese: „Nu am luat decizii în privinţa utilizării banilor din proiect. Nu mi-am alocat eu mie însumi bani".

Un post pentru Făniţa

Prin acelaşi act adiţional s-a „inventat", de altfel, şi postul Făniţei. Partenerul 3, adică Universitatea de Medicină şi Farmacie „Gr. T. Popa" Iaşi, se obliga să înfiinţeze postul de asistent de proiect regional, începând cu decembrie 2010.

Post pe care soţia sa l-a ocupat prin concurs, spune actualul ministru. ANI a sesizat şi procurorii anticorupţie în legătură cu acest proiect, deoarece există indicii că ministrul Cepoi ar fi săvârşit infracţiuni împotriva intereselor financiare ale Comunităţii Europene. 

I s-a înfiinţat post de secretar de stat

La începutul anului 2012, pe fondul scandalului legat de SMURD şi de Raed Arafat, Vasile Cepoi a fost desemnat secretar de stat în Ministerul Sănătăţii în guvernul condus de Emil Boc. Numirea a fost făcută prin modificarea organigramei ministerului, înfiinţându-se un al treilea post de secretar de stat, special pentru Cepoi.

„Vacanţe" pe bani europeni

Profesoara de română Făniţa Cepoi s-a mai bucurat şi altădată de fondurile europene acordate pe domenii care nu aveau legătură cu specializarea sa. În toamna lui 2010, soţia ministrului a vizitat Atena, în cadrul unui proiect destinat dezvoltării competenţelor instructorilor sportivi.

Singura legătură ar fi că Făniţa este directoare la Liceul cu Profil Sportiv. Explicaţia ei a fost, la momentul respectiv, că se ocupa de „aspectele lingvistice ale formării profesionale din domeniul sportului".

De altfel, soţii Cepoi mai apar şi într-un dosar al DNA Iaşi în care sunt verificate sponsorizările şi deplasările în străinătate ale 41 de persoane publice. Alături de cuplul Cepoi mai apare Vasile Astărăstoae, preşedinte la Colegiul Medicilor, împreună cu soţia.