Când s-a produs cel mai mare cutremur în Marea Neagră. Zonele de coastă ale României și Bulgariei au fost devastate

0
Publicat:

Cutremurul cu magnitudinea de 3,7 grade care a avut loc miercuri, 17 ianuarie, în Marea Neagră, este unul rar, însă nu trebuie neglijat, spun specialiștii. Cel mai puternic seism, de 7,2 grade, a avut loc în anul 1901, atunci când valurile Mării Negre au atins 5 metri înălțime.

Cel mai mare cutremur a provocat valuri de 5 metri în Marea Neagră FOTO click.ro

Aceste lucru a adus atunci la un adevărat dezastru, scrie click.ro. 1200 de case din România și Bulgaria au fost distruse, iar unda de șoc s-a resimțit până în Moldova.

Epicentrul seismului a fost localizat la est de Capul Kaliakra, la 30 de kilometri de coasta de nord-est a Bulgariei și a fost resimțit și la București.

Șocul principal s-a produs la o adâncime de 15 km și a generat un tsunami de 4-5 metri înălțime care a devastat zonele de coastă ale României și Bulgariei.

Citește articolul complet pe click.ro

Fenomene tsunami în Marea Neagră. Cele mai mari cutremure urmate de valuri uriaşe care au măturat ţărmul

Cutremurul a avut consecinţe devastatoare în zona de coastă din sudul Mangaliei, multe sate fiind distruse (intensitatea maximă a IX-X pe scara Mercalli) şi a generat un tsunami de 4 - 5 metri înălţime, provocând dislocări ale malurilor şi a alte fenomene geomorfologice locale.

În Bucureşti, intensitatea seismică a fost V-VI grade pe scara Mercalli, provocând panică în rândul populaţiei. Provincia bulgărească Dobrici a fost, de asemenea, grav afectată de tsunami. În mai multe localităţi (printre care şi Balcic) casele au fost luate de şuvoaiele de ape. Potrivit specialiştilor, cel mai vechi tsunami înregistrat în România ar data din anul 104, când oraşul Callatis, actualul oraş Mangalia, a fost grav afectat. 

Specialiştii Institutului Naţional pentru Fizica Pământului au avertizat, în ultimii ani, asupra cutremurelor de adâncime produse în zona de est a Mării Negre susţinând că oricând este posibilă reeditarea cutremurului din 1901 şi apariţia unor fenomene de genul tsunami.