A fost emisă prima Carte Electronică de Identitate în România. Avantajele documentelor cu cip
0Prima Carte Electronică de Identitate din România a fost emisă, documentul prezentând o serie de avantaje față de cartea de identitate aflată în vigoare.
Potrivit Europol, avantajele noii cărți de identitate sunt următoarele:
• Elemente avansate de securitate, care oferă o protecție crescută împotriva falsificării sau a furtului de identitate
• Posibilitatea de a folosi documentul ca act de călătorie în interiorul UE
• Acces facil la servicii electronice, inclusiv posibilitatea utilizării semnăturii electronice
Datele înscrise în Cartea Electronică de Identitate sunt:
1. În format tipărit: nume, prenume, cetățenie, data nașterii, sex, imaginea facială, CNP, semnătura olografă.
2. În format electronic: toate datele tipărite, la care se adaugă prenumele părinților, domiciliul, impresiunile papilare a două degete ale titularului și certificate digitale pentru autentificare sau semnătură electronică.
Potrivit legii, cartea electronică de identitate permite titularului utilizarea semnăturii electronice, precum şi autentificarea în sistemele informatice ale instituţiilor publice sau ale persoanelor juridice de drept privat.
Actul normativ prevede, între altele, că, opţional, începând cu data realizării condiţiilor tehnice, documentul poate fi eliberat și înainte de împlinirea vârstei de 14 ani.
Începând cu data realizării condiţiilor tehnice pentru eliberarea cărţii electronice de identitate, cartea de identitate simplă şi cartea electronică de identitate se eliberează:
- cu valabilitate de 2 ani, pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 0-2 ani;
- cu valabilitate de 4 ani, pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 2 şi 14 ani;
- cu valabilitate de 5 ani, pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 14 şi 18 ani;
- cu valabilitate de 10 ani, după împlinirea vârstei de 18 ani;
- cu valabilitate nelimitată, după împlinirea vârstei de 70 de ani.
Legea mai stipulează că certificatele pentru autentificare sau semnătură electronică şi, după caz, certificatele pentru semnătură electronică calificată se utilizează pentru autentificare şi după caz, semnare în raport cu sistemele informatice ale Ministerului Afacerilor Interne şi cu sistemele informatice ale altor instituţii publice sau aparţinând persoanelor juridice de drept
Documentele semnate cu certificatul pentru semnătură electronică avansată au aceeaşi valoare ca documentele semnate olograf, stipulează legea.
România încearcă de trei ani să introducă noile cărți electronice de identitate. Programul pilot a început în 2021, în Cluj.
Inițial trebuiau eliberate încă din 2023 noile cărți de identitate pentru 4,5 milioane de cetățeni. Noul calendar al cererilor de plată aprobat de Comisia Europeană, prevede că Ținta 173 și Jalonul 174, care fac referire la noile cărți de identitate, sunt incluse în cererea de plată nr. 8, având termen în Trimestrul 3 din 2026.