Rezistenţa la antibiotice va deveni principala cauză de deces în 2050

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bacterii rezistente la antibiotice ar putea ucide, din 2050, 10 milioane de oameni pe an, devenind astfel prima cauză de deces în lume. În plus, problema va determina o pagubă de până la 3,5% din PIB-ul mondial, potrivit unui raport realizat la cererea guvernului britanic.

O comisie de exeperţi, reunită la cerecerea guvernului britanic, a emis un raport prin care avertizează că, nu se vor lua măsuri urgente, în 2050, infecţiile cauzate de bateriile rezistente la antibiotice ar putea ucide anual 10 milioane de oameni. Lucrarea a fost condusă de Jim O'Neill, fostul economist-şef la banca Goldman Sachs, scrie Sciences et Avenir.

Cele mai multe decese se vor produce în Asia (4.7 milioane) şi Africa (4,1 milioane). În Europa, studiul prezice o medie anuală de 390.000 de decese, iar în Statele Unite - de 317.000. Potrivit raportului, infecţiile cauzate de bacteriile rezistente la antibiotice vor deveni principala cauza de deces în lume, înainte de cancer (8.2 milioane de decese pe an), diabet (1,5 milioane), diaree (1,4 milioane) sau accidente rutiere (1,2 milioane).

Specialiştii estimează că, în lipsa unei soluţii pentru tratarea infecţiilor rezistente la antibiotice, un număr de 300 de milioane de oameni vor muri prematur în următorii 35 ani, iar pierderile în termeni economici la nivel global se vor ridica la 100 de trilioane de dolari.

Rezistenţa la astfel de medicamente a fost o permanentă provocare pentru medicină încă de la descoperirea, de către Alexander Fleming, a primului antibiotic, penicilina, în 1928. Problema s-a agravat în ultimii ani din cauză că bacteriile rezistente la multiple tratamente s-au dezvoltat, iar companiile farmaceutice au redus investiţiile pentru noi medicamente care riscă să fie repede depăşite în această adevărată cursă împotriva bacteriilor.

Printre bacteriile care arată deja o rezistenţă la antibiotice, conform studiului, se numără Klebsiella pneumoniae (cauza infecţiilor tractului respirator), E. coli (bacteriile intestinale) şi Staphylococcus aureus. Din cauza rezistenţei la antibiotice, bolile ca malaria, SIDA şi tuberculoza devin tot mai greu de tratat.

De-a lungul timpului, bacteriile au dezvoltat trei strategii, prin care fac antibioticele ineficiente: mutaţiile, camuflajul şi ecranarea. 

În filmuleţul de mai jos sunt prezentate modalităţile în care sabotează bacteriile acţiunea medicamentelor.


Les antibiotiques by afp

În prezent, precizează autorii studiului, rezistenţa la antibiotice provoacă 700.000 de decese pe an în întreaga lume, dintre care 50.000 au loc în Europa şi Statele Unite. Consumul mondial de antibiotice a crescut între 2000 şi 2010 cu aproape 40%.

Un raport de anul acesta al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) a avertizat, de asemenea, în legătură cu o eră post-antibiotice", în care infecţii obişnuite şi leziuni minore ar putea ucide. "Departe de a fi o fantezie apocaliptică, această posibilitate este foarte reală pentru secolul 21", se subliniază în raportul OMS