Pacienţi cu o formă de leucemie „incurabilă“, declaraţi vindecaţi în urma unei terapii genetice inovatoare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Celulele canceroase se înmulţesc mult mai rapid, comparativ cu cele normale

Un nou tip de tratament contra unei forme de leucemie considerată incurabilă a fost lăudat de oamenii de ştiinţă britanici după ce 12 din 14 pacienţi nu au mai avut urme de leucemie după trei luni de terapie, potrivit publicaţiei The Independent.

Potrivit sursei mai sus citate, pacienţii au fost trataţi cu o versiune mai rapidă a terapiei CART-T care presupune stimularea sistemului imunitar în lupta cu celulele maligne. Noua tehnică a urmărit minimalizarea efectelor secundare ale tratamentului aplicat în majoritatea cazurilor de leucemie pe pacienţii copii.

Terapia CART-T presupune recoltarea limfocitelor T de la pacient, modificarea lor genetică în laborator astfel încât să fie capabile să lupte cu celulele tumorale, după care sunt reintroduse în corpul bolnavului.

Trialul desfăşurat la Spitalul Great Ormond din Londra şi a inclus 14 pacienţi din care 12 nu au mai avut nicio urmă de boală după trei luni. Cu toate acestea, doar cinci din ei au rămas complet vindecaţi de leucemie acută limfoblastică.

Profesorul Persis Amrolia, cel care a condus studiul, a declarat că această terapie CART-T este un exemplu fantastic de a folosi sistemul imunitar pentru a ţinti, în mod specific, celulele canceroase. Chiar dacă nu funcţionează pentru toată lumea, poate oferi speranţă celor care au rămas fără alte opţiuni, a precizat acesta.

„Suntem la începutul acestui tratament nou iar în următorii ani, sper că îl vom îmbunătăţi pentru a-l face mai sigur şi mai eficient. Efectele secundare ale CAR-T pot fi severe, aşa că sperăm ca această nouă terapie să reducă riscul acesta”, a adăugat expertul.

Rata de supravieţuire a copiilor care suferă de leucemie limfoblastică acută a crescut de la sub 10%, în 1960, până la 90% în 2015, în Marea Britanie, rata de supravieţuire fiind mai mică în cazul bebeluşilor.