Nu am luat nici 25% din banii europeni pentru mediu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nu am luat nici 25% din banii europeni pentru mediu

România a accesat până în prezent doar 1,2 miliarde de euro, din fonduri europene, din cele 5,5 miliarde pe care le are la dispoziţie până în 2013. Pentru două domenii, prevenirea inundaţiilor şi reabilitarea CET‑urilor, nu a fost depus niciun proiect.

„Anul 2009 va fi unul de vârf, cu multe aplicaţii trimise la Bruxelles“, declara, la sfârşitul anului 2008, directoarea de la acea vreme a Autorităţii de Management pentru Programul Operaţional Sectorial (POS) Mediu, Liliana Chirilă.

Până la sfârşitul lui 2008, Ministerul Mediului trimisese Comisiei Europene (CE), pentru aprobare, nouă proiecte, în valoare totală de 932 de milioane de euro. Alte 15 proiecte, însumând aproximativ 4 miliarde de euro, au fost aprobate tot înainte de sfârşitul anului trecut.

Trei proiecte în şase luni

De la începutul acestui an şi până la sfârşitul lunii iunie, Ministerul Mediului a mai trimis la Bruxelles numai trei proiecte, a căror valoare se ridică la 262,3 miliarde de euro. Unul dintre ele vizează modernizarea infrastructurii de apă din judeţul Braşov, iar celelalte două reprezintă primele proiecte trimise pentru accesarea fondurilor pe domeniul deşeurilor (pentru judeţele Bistriţa-Năsăud – aprobat de CE – şi Vrancea).

Pentru celelalte domenii, aplicaţiile de finanţare sunt tot în pregătire, potrivit reprezentanţilor Ministerului Mediului. „Pentru protecţia naturii, în 2009 au fost primite 35 de proiecte, cu o valoare aproximativă de 84 de milioane de euro“, spun cei de la Mediu.

România poate să acceseze, până în 2013, fonduri structurale în valoare de 5,5 miliarde de euro, prin POS de Mediu. Alocarea financiară este structurată pe cinci domenii – axe prioritare: extinderea şi modernizarea sistemelor de apă şi apă uzată (3,3 miliarde de euro), managementul deşeurilor şi reabilitarea siturilor contaminate istoric (1,2 miliarde de euro), reabilitarea CET-urilor (358 de milioane de euro), protecţia naturii (215 de milioane de euro) şi prevenirea inundaţiilor şi stoparea eroziunii costiere (329 de milioane de euro). Alte 174 de milioane de euro sunt destinate proiectelor
de asistenţă tehnică.