Fascinaţia pentru corpul uman. Zece lucruri uimitoare despre principalele organe

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Intestinul subţire poate fi de 4 ori mai lung decât corpul "posesorului" FOTO Fotolia

Ştii câte funcţii are ficatul, care este cel mai mare organ intern sau cu ce se deosebeşte inima bărbaţilor de ce a femeilor? Corpul uman continuă să ne fascinezi prin complexitatea modului în care îşi desfăşoară activitatea.

Organismul uman este un sistem incredibil de complex şi complicat, pe care nici măcar medicii nu-l înţeleg pe deplin, în ciuda multiplelor studii efectuate de-a lungul timpului. Tocmai de aceea, el rămâne în continuare o sursă de fascinaţie pentru majoritatea oamenilor.

Curiozităţi despre principalele organe din interiorul corpului uman

Cel mai mare organ intern este intestinul subţire. În contrast cu numele său, acesta poate fi de până la 4 ori mai lung decât corpul omului.

Inima umană creează o presiune suficientă pentru a împinge sângele la o înălţime de 10 metri în aer. Nu e de mirare că ne putem simţi bătăile inimii atât de uşor. Cordul, prin contraţiile puternice, creează o presiune destul de mare, pentru pomparea rapidă şi eficientă a sângelui în corp.

Acidul din stomac este suficient de puternic pentru a dizolva lamele de ras. Acidul clorhidric din stomac este bun la dizolvarea pizzei pe care o savurăm când ieşim în oraş şi a oricărui tip de aliment, dar a mai multor tipuri de metale. Desigur, n-ar trebui să testezi acest lucru, înghiţind lame de ras.

Avem un nou înveliş al stomacului la fiecare trei zile. Mucoasa care căptuşeşte peretele intern al stomacului s-ar e dizolva din cauza acidului clorhidric, dacă celulele care o alcătuiesc n-ar fi înlocuite în mod constant. Cei cu ulcere ştiu cât de dureros poate fi contactul acestui acid cu peretele stomacului.

Plămânii conţin aproximativ 2.400 km de căi aeriene şi 300-500 milioane de cavităţi, cu o suprafaţa totală de 70 de metri pătraţi. Mai mult, dacă toate capilarele care înconjoară cavitatea pulmonară ar fi desfăşurate şi puse una la capătul celeilalte, lumgimea lor ar fi de aproximativ 992 km.

Inimile femeilor bat mai repede decat cele ale bărbaţilor. Motivul principal este faptul că pur şi simplu, în medie, femeile sunt mai mici decât bărbaţii şi au o masă corporală mai scăzută decât a bărbaţilor în care se pompează sângele. Dar inimile femeilor şi ale bărbaţilor chiar pot reacţiona în mod diferit, mai ales în cazul în care se confruntă cu un atac de cord. Multe tratamente care sunt eficiente în cazul bărbaţilor trebuie să fie ajustate sau modificate în întregime pentru a fi eficiente pentru femei.

Oamenii de ştiinţă au identificat peste 500 de funcţii hepatice diferite. S-ar putea să nu vă gândiţi prea mult la ficatul dumneavoastră,  poate doar în cazul în care aţi petrecut o noapte întreagă chefuind şi făcând exces de alcool, dar ficatul este unul dintre cele mai mari şi importante organe, care lucrează din greu. Unele dintre funcţiile pe care le îndeplineşte ficatul dumneavoastră sunt: producţia biliară, descompunere a celulelor roşii din sânge, sinteza proteinelor din plasmă şi detoxifierea.

Aorta are diametrul aproximativ al unui furtun de grădină. Inima unui adult de vârstă medie are o dimensiune aproximativă a doi pumni, ceea ce face ca dimensiunea aortei să fie destul de impresionantă.  Artera trebuie să fie atât de mare, deoarece este principalul furnizor de sânge bogat în oxigen care trebuie să ajungă în tot corpul.

Plămânul stâng este mai mic decât cel drept, pentru a face loc inimii. Atunci când sunt rugaţi să facă un desen în care să arate cum sunt plămânii, majoritatea oamenilor  îi desenează pe amândoi de aproximativ aceeaşi dimensiune. În realitate, plămul stâng este mai mic. Asta deoarece inima omului, deşi e situată oarecum în centrul pieptului, este uşor înclinată spre stânga, „furând din spaţiul ocupat de plămânul din partea stângă.

Poţi să supravieţuieşti chiar dacă îţi sunt scoase o mare parte din organele interne.  Organismul uman poate să pară fragil, dar nu este chiar aşa. Un om poate rămâne în viaţă chiar dacă i s-ar scoate stomacul, splina, 75 % din ficat, 80 % din intestine, un rinichi, un plămân şi aproape orice organ din zona pelviană şi vintre. Cu siguranţă nu se va simţi prea bine, însă lipsa acestor organe nu l-ar ucide.

Glandele suprarenale îşi modifică dimensiunea pe tot parcursul vieţii. Ele sunt situate chiar deasupra rinichilor şi sunt responsabile de eliberarea hormonilor de stres, cum ar fi cortizolul şi adrenalina. În luna a şaptea de dezvoltare a fătului, glandele suprarenale au, aproximativ, aceeaşi mărime ca rinichii. La naştere, glandele se micşorează uşor şi continuă să se micşoreze pe tot parcursul vieţii. De fapt, atunci când o persoană atinge o vârstă înaintată, aceste glande sunt atât de mici încât abia pot fi văzute