Din ce cauze apare sarcina extrauterină

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Durerile abdominale puternice sunt principalul simptom al sarcinii extrauterine

Pentru unele sarcini extrauterine, medicii nu găsesc o cauză clară. Însă, de cele mai multe ori, ele sunt justificate medical. Citeşte în continuare din ce cauze se cuibăreşte „oul” în alt loc decât uterul.

După „întâlnirea" spermatozoidului cu ovulul în trompele uterine, ovulul fecundat ar trebui, în mod normal, să coboare în uter şi să se implanteze în mucoasa acestuia pentru a-şi continua dezvoltarea. Uneori se întâmplă însă ca „oul" să rămână în trompa uterină sau să migreze către alte organe, cum ar fi ovarele, colul uterin sau oriunde în cavitatea abdominală.

În aceste cazuri vorbim de sarcină ectopică sau, cum este cunoscută popular, extrauterină. Dezvoltarea ovulului fecundat nu poate continua timp îndelungat în afara uterului, prin urmare sarcinile de acest fel nu ajung la termen. Mai grav este că ele provoacă deseori  hemoragii masive care pun în pericol viaţa gravidei.

Se localizează cel mai adesea în trompe

În peste 95 la sută din cazuri, ovulul fertilizat rămâne în trompele uterine. Interiorul acestor tuburi subţiri este căptuşit cu cili. Ei sunt nişte firişoare fine care, prin mişcările pe care le fac, facilitează trecerea „oului" către uter. Cilii pot fi distruşi în urma unor infecţii genitale, periculoase fiind îndeosebi cele produse de Chlamydia şi Neisseria gonorr­hoeae.

Femeile care au suferit o infecţie la nivelul trompelor au un risc de şase ori mai mare de sarcină extrauterină, potrivit statisticilor. Cicatrice poate lăsa şi endometrioza, boală caracterizată de prezenţa de mucoasă uterină în afara uterului. Această mucoasă poate, de asemenea, să blocheze trompele, făcând imposibilă „călătoria" ovulului fertilizat.

Steriletul, un alt pericol

Cu ajutorul unor contracţii, trompele uterine ajută spermatozoizii să ajungă în zona de întâlnire cu ovulul şi apoi facilitează coborârea ovulului fertilizat în uter. Anticoncepţionalele care conţin progesteron, pilula de a doua zi, precum şi steriletele, atât cele hormonale, cât şi cele pe bază de cupru, diminuează aceste contracţii ale trompelor şi favorizează astfel extrauterina, dacă un spermatozoid a reuşit să fecundeze ovulul.

Fumatul afectează trompele

Femeile fumătoare au un risc de cinci ori mai mare de a dezvolta o sarcină extrauterină. Potrivit specialiştilor, substanţele toxice din ţigară distrug cilii din interiorul trompelor uterine, iar nicotina stimulează contracţiile trompelor, provocând spasme care blochează ovulul fertilizat la acest nivel. Riscului de sarcină extrauterină se expun şi femeile care apelează la fertilizare in vitro, ovulul fecundat reuşind uneori să „urce" din uter în trompe.  

Specialistul nostru
Dr. Alexandra Crişan

medic primar obstetrică-ginecologie
Spitalul Clinic Filantropia


Sarcinile ectopice cu localizare pe ovar, pe col sau în cavitatea abdominală sunt foarte rare, reprezentând împreună mai puţin de 4 la sută din totalul sarcinilor ectopice. Cauzele sarcinii cervicale (pe col), care apare în 1 la sută din sarcinile ectopice, nu sunt deocamdată cunoscute. Sunt incriminaţi factori ce determină accelerarea migrării „oului" prin uter, modificări ale mucoasei uterine ce nu permit implantarea sau deteriorarea canalului cervical.

Aceşti factori apar după mai multe naşteri, după avorturi repetate sau din cauza fibromatozei uterine. În cazul sarcinilor ovariene (ce reprezintă 3 la sută din sarcinile ectopice), cel mai frecvent este incriminată prezenţa unui sterilet. Sarcina abdominală (1 la sută din cazuri) apare, de cele mai multe ori, secundar unei sarcini tubare, prin expulzarea ei în cavitatea abdominală, deci cauzele sunt aceleaşi cu cele ale sarcinii la nivelul trompelor.

Statistică

Aproximativ 2 la sută din totalul sarcinilor sunt extrauterine. 

Mai multe pentru tine:
Ucrainenii din străinătate nu vor să meargă la război și atacă guvernul de la Kiev: „De ce să mă întorc să lupt? Pentru ce?”
Alexandru Ciucu, gest de milioane față de Alina Sorescu, la trei zile după ce a fost filmat cu noua iubită. Ce cadou i-a luat, în semn de împăcare: „Aduc mereu bucurie ...”
Un deputat USR susţine că numele său ar fi pe listele de susţinători ai Dianei Şoşoacă. „Semnătura mea, falsificată”
CSM Bucureşti, învinsă fără drept de apel de Metz, în sferturile Ligii Campionilor la handbal feminin
Rușii au lovit instalațiile energetice din centrul și vestul Ucrainei. Zelenski: Aprovizionarea cu gaz a UE este în pericol
O teorie controversată: croissantele nu sunt franțuzești, iar sosul de pizza nu este italian. „Bucătăria italiană nu există”, afirmă un istoric culinar
Ce poreclă i-a pus Violeta Bănică lui Adrian Brâncoveanu, iubitul Andreei Marin: „Este un..”
Prințul Paul al României, prins în Malta. El a fost găsit într-un resort
Urme de urs la Sâmburești de Olt, într-o zonă de deal. Primar: „Singura soluție, schimbarea legislației tembele actuale”
Andreea Marin, apariție ravisantă la Gala «Nu există nu se poate». A slăbit atât de mult încât zici că are 20 de ani, iar rochia cu crăpătură i-a venit perfect: „Ar trebui să îmi țin mai în frâu inima”
Recunoști personajele? Fac parte din generația de aur, el a fugit din țară și nu a mai apărut în filme, iar ea s-a măritat la 50 de ani