Slatina: Mii de şomeri se bat pe 27 de posturi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În judeţul Olt este disponibil un singur loc de muncă pentru  500 de oameni fără ocupaţie

Situaţie fără precedent pe piaţa forţei de muncă din judeţ. În prag de iarnă, cei peste 14.000 de şomeri au la dispoziţie astăzi doar 27 de locuri de muncă, din care 17 la Slatina, nouă la Caracal şi unul la Balş. Oamenii care vin la Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) să pună viza pe carnetul de şomaj pleacă dezamăgiţi de oferta aproape inexistentă de locuri de muncă.
Marin Preduţ a lucrat ani la rând ca stivuitorist, iar în urmă cu şase luni a fost concediat. Are doi copii, iar soţia sa este casnică. Bărbatul împreună cu soţia sa au venit astăzi împreună în oraş, în speranţa că îşi vor găsi un loc de muncă. Toţi cei patru membri ai familiei trăiesc acum din ajutorul de şomaj de 500 de lei.

„Mă gândesc să plec în străinătate“


„M-am uitat mereu pe lista de locuri de muncă, dar nu am găsit niciun serviciu la care să mi se ofere mai mult de 600 sau 650 de lei. Stau la Schitu Greci şi ar trebui să fac naveta în oraş. Dacă mai dau 100 şi ceva de lei pe transport, nici nu mai rămân cu 500 lei, cât am şomaj. Cred că iarna asta o să rămân în şomaj, iar la primăvară poate găsesc un serviciu mai bun“, a spus în această dimineaţă bărbatul.
Acelaşi panou cu doar 27 locuri de muncă este studiat de sute de şomeri. „M-am uitat pe tabel şi nu am găsit nimic pe meseria mea. Am lucrat 18 ani la schela de petrol din Ciureşti, iar din ianuarie sunt în şomaj. Am 640 de lei pe lună. Dacă ar fi să accept un loc de muncă, mai mult de 600 de lei nu mi-ar da şi ar trebui să stau 12 ore la serviciu. Plus că trebuie să fac naveta de la Crâmpoia la Slatina. Mă gândesc să plec în străinătate, poate găsesc acolo ceva mai bun, chiar dacă ar trebui să îmi las acasă soţia şi copiii“, povesteşte, mâhnit, Florin Cocoşatu, de 40 de ani.
Potrivit specialiştilor, cele câteva locuri de muncă vacante necesită calificări, de aceea nu sunt căutate de şomeri. „Multe dintre posturi se adresează persoanelor calificate sau chiar celor cu atestate în anumite domenii. De aceea sunt mai greu de ocupat. De asemenea, oferta de locuri de muncă nu a fost niciodată atât de mică“, a explicat Constantin Câtu, directorul adjunct al AJOFM.