Simirad, „ctitor” din bani publici

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În şedinţa de Consiliul Judeţean, de astăzi, aleşii au luat în discuţie câteva proiecte de hotărâre controversate

Jumătate de milion de euro din bani publici vor fi alocaţi din bugetul Consiliului Judeţean (CJ) pentru actele necesare construirii unui nou sediu în curtea Apa Vital. Proiectul a determinat discuţii aprinse în şedinţa de astăzi. „Pe mine mă înjură toată lumea că vreau să fiu ctitor. Eu cred că un ctitor trebuie să fie ajutat”, a precizat Constantin Simirad, preşedintele CJ.

Practic, proiectul vizează execuţia unui nou sediu în Copou, evaluat anul trecut la aproape 10 milioane euro. „Cred că aici este o ilegalitate. Mă interesează flitul pe care l-a dat ieşenilor domnul Simirad”, a precizat deputatul PDL Marius Spânu, căruia nu i s-a dat voie să intervină în timpul şedinţei. Proiectul privind renunţarea la Proiectul de înfiinţare la Casa Agronomului a „Centrului de Arte şi Meşteşuguri” a fost votat de toţi aleşii. „Proiectul a fost subevaluat, la licitaţie nu s-au prezentat constructori, iar acum nu vom avea nici timp şi nici bani pentru a-l finaliza”, a spus Simirad.

Cu toate acestea, consilierii au atras atenţia că în acest fel ar mai putea fi pierdute şi alte fonduri europene. „Prin acest proiect am pierdut fondurile alocate pentru pregătirea documentaţiei şi pentru promovare. Cei care se ocupă de aceste proiecte ar trebui să fie mai atenţi la respectarea termenelor”, a precizat Eugen Ţicău, consilier judeţean PNL. Prin renunţarea la acest proiect, CJ a pierdut o finanţare nerambursabilă de peste 450.000 euro de la Uniunea Europeană, prin care în Bucium, la Casa Agronomului, urma să fie înfiinţat un centru destinat meşteşugarilor din Moldova. În acel imobil, CJ vrea să mute pe cheltuială proprie servicii din cadrul instituţiei.