România pierde minţile de aur
0Olimpicii naţionali cred că viitorul lor nu include o carieră în România. Ei sunt dezamăgiţi de învăţământul de stat şi spun că lipsa fondurilor şi a practicii sunt principalele dezavantaje ale studentului român.
Victor Ionescu (18 ani) învaţă în clasa a XI-a la Liceul Internaţional de Informatică din Bucureşti. „La mine e clar: vreau să fac facultatea în afară, la Princeton, Harvard, Oxford sau Cambridge", a spus adolescentul. Liceanul are pretenţii pe măsura realizărilor sale: anul acesta a câştigat, din nou, locul I la naţionala de informatică şi s-a calificat la etapa internaţională.
Mai citiţi şi:
Constanţa: Elevii au conceput o insulă artificială în Marea Neagră
Greva profesorilor sacrifică viitorul elevilor excepţionali
„Universităţile din România sunt cu mult în urmă în ceea ce priveşte cercetarea. Nu cred că am văzut vreo facultate din România într-un top al universităţilor de prestigiu din lume", a explicat Victor decizia de a pleca din ţară. Liceanul consideră că greva profesorilor este justificată în tot sistemul. „Dacă salariile scad, se va ajunge şi la o criză de profesori. Foarte puţini din generaţia mea se gândesc să devină profesori", a declarat Victor.
Bianca Bănică (16 ani), elevă în clasa a IX-a la Liceul Teoretic „Carol I" din Feteşti, a câştigat recent premiul I la Olimpiada naţională de Limba română. Eleva spune că ar pleca să studieze în străinătate, dacă ar avea şansa obţinerii unei burse. „Aş lăsa România în urmă fără regrete. Motivele sunt deja bine cunoscute: situaţia financiară şi aprecierea profesională, chiar şi oportunitatea de a avansa, de a-ţi construi o carieră", a spus tânăra.
„Nu vreau să lucrez la stat"
Lucian Teodor Vlădăşel, elev în clasa a XII-a la Colegiul Naţional „Carol I" din Craiova şi olimpic naţional la engleză, vrea, de asemenea, să plece din ţară, dar nu-şi permite financiar. Lucian este dezamăgit de sistemul de învăţământ din România: „Vor să ne scoată pe toţi la fel. Ar trebui ca un profesor să predea la mai puţini elevi, nu la 30, ca acum".
Greva generală din învăţământ nu îl sperie însă: „Sunt convins că nu se va îngheţa anul şcolar. Ar fi prea multe pierderi".
Cezar Mocanu (17 ani) este elev în clasa a X-a la Liceul Internaţional de Informatică din Bucureşti şi olimpic naţional la fizică. Refuză din start ideea de a rămâne în ţară după terminarea liceului şi de a lucra în sistemul de stat.
„În domeniul meu, sunt mult mai bune facultăţile din afară, cele din România nu ţin pasul cu tot ce‑i nou. Cred că aş prefera să merg la o universitate în Anglia sau în Statele Unite. Să lucrez pentru stat...nu, nu mi se pare cel mai înalt lucru către care poate aspira cineva. Ar trebui să se facă mai mult pentru a-i ţine pe tineri în ţară", este de părere Cezar.