Procurorul general o contrazice pe Laura Codruţa Kovesi. Noul Cod Penal nu face imposibilă interceptarea miniştrilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Procurorul general susţine că în Noul Cod Penal se vorbeşte de începerea urmăriri penale fata de fapta, nu persoană Foto Adevărul

Procurorul general al României, Tiberiu Niţu, susţine că procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) nu au de ce să îşi facă probleme în privinţa interceptării miniştrilor parlamentari pentru că Noul Cod Penal poate fi interpretat astfel încât să se poată efectua înregistrările.

Tiberiu Niţu susţine că noua lege penală poate fi interpretată astfel încât să permită efectuarea interceptărilor, pentru că nu vorbeşte despre începerea urmăririi penale faţă de persoană, ci faţă de faptă, a declarat pentru Digi24 procurorul general.

„Sunt de acord că textul poate fi reformulat mai clar, dar pe textele pe care le avem, interpretând în sensul de a face dosare, de a produce efecte juridice, nu cred că este nicio problemă. Urmărirea penală cu privire la faptă se dispune practic din debutul sesizării. Chiar dacă în denunţ persoana care a pretins sau a acceptat mita este identificată de denunţător ca fiind X, cu nume prenume şi funcţie de ministru parlamentar, nu ne împiedică să începem urmărirea penală cu privire la o faptă de luare de mită. Dacă în cauză avem urmărire penală cu privire la faptă începută, ca la matematică putem solicita instanţei luarea, aplicarea tehnicilor speciale de investigare”, a explicat procurorul general al României.

Procurorul Laura Codruţa Kovesi, şefa Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), a declarat recent că o nouă prevedere adusă Codului de procedura penală va face „inutile” interceptările, din pricina faptului că persoana suspectată va trebui înştiinţată că este urmarită penal

„Există o prevedere care va intra în vigoare în noul Cod de Procedură Penală şi care ne cere să fie începută urmărirea penală înainte să putem obţine autorizaţie de interceptare. Practic, noi trebuie să îl chemăm imediat pe cel cercetat şi să îi prezentăm învinuirile. Vă daţi seama că, ulterior, interceptarea devine inutilă”, a declarat şefa DNA.

Laura Codruţa Kovesi a precizat că urmarirea penală a unui ministru, care necesita autorizaţie de interceptare, conform noilor prevederi ale Codului Penal, daca vor intra în vigoare, va necesita aprobarea Parlamentului. Practic, cel suspectat va fi anunţat că pe numele lui exista o investigaţie.

„Vă daţi seama că este o imunitate a miniştrilor. Dacă această prevedere s-ar fi aplicat astăzi, dosarul Hidroelectrica, în care s-a oprit încheierea unui contract păgubos pentru stat, nu ar fi fost posibil”, a mai precizat procurorul-şef DNA.

Codruţa Kovesi a mai vorbit şi despre eficienţa scăzuta a organelor de urmărire penală dacă noile prevederi ar intra în vigoare.

„Este extrem de important, toată lumea vorbeşte despre eficienţa organelor de urmărire penală. Haideţi să luăm exemplul unei reţele internaţionale de trafic de droguri, în care un procuror din străinătate îţi cere prin comisie rogatorie să îl interceptezi pe traficant. Noi ar trebui să îi explicăm procurorului american că nu putem să-l interceptăm, pentru că mai întâi trebuie să-l chemăm să-i prezentăm învinuirile", a declarat Kovesi.

Procurorul-şef a menţionat de asemenea că natura infracţiunilor este în sine una de confidenţialitate.

„Nu strigă cineva  «Hei, vecine, hai că vreau să iau mită, vreau să am martori!»  Este nevoie de aceste interceptări, dar nu există dosare în care să avem doar interceptarea comunicaţiilor. (...) Nu există niciun dosar făcut exclusiv pe interceptări", a mai spus şeful DNA.

Citiţi pe aceeaşi temă:

Kovesi spune că noul Cod de procedură penală va face inutile interceptările din anchete