Portret de interlop: Sandu Geamănu, înclinat spre criminologie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Interlopul bucureştean Ilie Alexandru, zis Sandu Geamănu (40 de ani), trimis în judecată, alături de trei complici, pentru uciderea, în 2008, a octogenarului Nicolae Zdoca, este descris de psihologi ca având o personalitate cameleonică.

Faptele cu violenţă săvărşite de către interlop, care a făcut crima în scopul jafului, au fost confirmate şi de rezultatul raportului de evaluare psihologică a lui Sandu Geamănu. „Dificultăţi în a se conforma normelor sociale, adesea nerăbdător şi irascibil, impulsiv în comportament; persoana revendicativă şi încăpţânată;adesea are sentimente ostile şi răzbunătoare; îşi doreşte să reuşească în viaţă, este hotărât; se cenzurează cu grijă, îşi pune o mască, care de fapt este minciună,cameleonismul, tendinţa de a dismula", îşi încep raportul medicii psihologi.

Inhibiţie şi infantilism, spirit fantezist


Specialiştii susţin că Sandu Geamănu „are un centru de reglare de tip psihopatic, o predispoziţie spre criminologie; subiectul manifestă o dorinţă de a domina cu orice preţ. Este egocentric şi uşor de ofensat.

„Simte nevoia unei existenţe scutite de probleme, orientat spre concret, material; inhibiţie şi infantilism, orientarea activităţii spre lumea fizică şi materială, tendinţe practice, cu agitaţie marcantă; dorinţă de valorizare şi nerăbdare, acţiune determinată de succesul imediat, uşuratic, impresionabil, spirit fantezist, hedonism, superficialitate", se mai arată în expertiza psihologică.

Potrivit medicilor, interlopul este o persoană oportunistă, determinată în judecată de clipa prezentă,. „extravertit, (...) imatur afectiv, (...) potenţial agresiv".

Impresionat de un furt din biserică


În faţa comisiei, Ilie Alxenadru a declarat că debutul activităţii infracţionale s-a realizat la vârsta de aproximativ 14 ani, cu furturi din locuinţa familială, cu furturi din autoturisme şi din biserici şi că a rămas profund marcat de furtul din biserică.

El a arătat că vinovat pentru evoluţia sa în zona infracţionalităţii este „hazardul care i-a jucat feste" şi că a fost de fapt un suflet atras de anturaj, influenţat de mediu.