Pelerinaj la Izvorul Tămăduirii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Înalt Prea Sfinţitul Teodosie, arhiepiscopul Tomisului, sfinţeşte apa de la Mănăstirea Dervent din judeţul Constanţa

Mii de oameni din toată ţara se adună, astăzi, pentru a lua apă din izvoarele sfinţite de preoţi la mănăstiri. În fiecare an, în vinerea din prima săptămână de după Paşte - Săptămâna Luminată -, credincioşii sărbătoresc „Izvorul Tămăduirii“.

Mănăstirea Dervent se află la aproximativ 113 kilometri de Constanţa, în apropiere de comuna Ostrov. Legenda spune că firicelul de apă de lângă lăcaşul sfânt a răsărit ca din senin după ce Sfântul Andrei, apostolul care a propovăduit creştinismul în Dobrogea, a lovit cu toiagul într-o piatră.

Pelerinii cred că apa sfinţită din izvor are puteri dumnezeieşti şi că vindecă bolile. Doiniţa Pistol (57 de ani) din Constanţa a fost până acum operată de şapte ori. Ultima intervenţie chirurgicală a suferit-o în 2003, când medicii i-au extirpat un sân pentru că avea cancer.

„Eram foarte aproape de metastază, iar medicii mi-au spus după aceea că nu le vine să creadă că m-am vindecat. A fost o minune a lui Dumnezeu!", e de părere Doiniţa. Femeia spune că se simte foarte bine. „Când mă stropesc cu apă de la Izvorul Tămăduirii simt că mă energizez. E apă vie", adaugă femeia. Ea merge din când în când la Mănăstirea Dervent pentru că doar acolo îşi găseşte liniştea şi prinde curaj să meargă mai departe.

Loc de rugăciune pentru bulgari

Nu doar românii vin să se roage acolo, ci şi credincioşii din Bulgaria. Pelerinii au început să sosească de miercuri pentru a fi prezenţi la slujba oficiată la sărbătoarea de Izvorul Tămăduirii. „Sunt oameni bolnavi, cu credinţă în Dumnezeu, care vin pentru a-şi găsi vindecarea", explică părintele stareţ Andrei Tudor. Preoţii au oficiat, azi-noapte, o slujbă specială pentru bolnavi, chiar lângă Izvorul Tămăduirii. ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va sfinţi azi 11.000 de litri de apă pentru credincioşi.

Izvorul vindecător de la Brăila

Peste 20.000 de pelerini sunt aşteptaţi, azi, la hramul Bisericii Greceşti din oraş. Lăcaşul de cult a fost construit în 1863 şi este celebru pentru izvorul care iese de sub fundaţia lui. Legenda spune că, la săparea fundaţiei, izvorul a ţâşnit din pământ, iar un orb care s-a apălat pe faţă cu apa de acolo s-a vindecat pe loc.

Izvorul are o ciclicitate asemănătoare cu lumina sfântă de la Ierusalim. În fiecare an, în noaptea de dinaintea sărbătoririi „Izvorul Tămăduirii" (vinerea din prima săptămână de după Paşte), izvorul ţâşneşte cu putere, iar a doua zi seacă, pentru ca după un an să apară din nou. La subsol, la 12 metri adâncime, preoţii pregătesc evenimentul în jurul fântânii săpate sub biserică: aduc vasele pentru agheasma ce va fi făcută din apa izvorului sfinţit.

„M-au lăsat durerile"

„De mai bine de 40 de ani vin aici, ca să iau agheasmă. Facem ceea ce făceau şi părinţii noştri, care veneau la Izvorul Tămăduirii, la Biserica Greacă. Agheasmă iau mii de oamenii, dar se însănătoşeşte numai cel care are credinţă", a spus Iordana Niţă (72 de ani). Bătrâna spune că, an de an, a întâlnit oameni din toate colţurile ţării, care i-au spus că agheasma de la Brăila are puteri miraculoase.

„Sâmbăta trecută, am vrut să fac cozonacii de Paşte. M-a lovit o durere de spate şi n-am mai putut să fac nimic. Mi-am dat cu agheasmă rămasă de anul trecut, de la Izvorul Tămăduirii, am şi băut puţin şi mi-a trecut durerea", a adăugat Iordana.