Noi taxe de drum în Bulgaria. Ce trebuie să ştie românii care pleacă în concedii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministerul de Externe le atrage atenţia românilor care intenţionează să-şi petreacă vacanţa în Bulgaria sau să o tranziteze că în ţara vecină au intrat în vigoare noi prevederi referitoare la taxele de drum

În Bulgaria, începând cu luna iulie, au intrat în vigoare noi prevederi referitoare la taxele de drum (TOLL) pentru circulaţia autovehiculelor de transport marfă şi pasageri, informează Ministerul Afacerilor Externe (MAE). Astfel, începând cu data de 1 iulie, drumurile naţionale de categoria a II-a sunt incluse în sistemul de taxare tip TOLL pentru autovehiculele de marfă şi pasageri, iar cuantumul acestor taxe de drum pentru autostrăzi şi drumurile naţionale de categoria I va fi majorat în două etape. Concret, majorarea cuantumului taxelor pentru mijloacele de transport marfă şi pasageri cu greutate mai mare 3,5 tone s-a realizat începând cu data de 1 iulie 2022 şi se va mai rearanja la data de 1 ianuarie 2023, arată Agerpres. Mai trebuie spus că taxele pentru vinietele electronice, pentru mijloacele de transport cu greutate de până la 3,5 tone, vor fi reduse cu 10% începând cu data de 1 ianuarie 2023, până la data de 31 decembrie 2022 cuantumul acestora rămânând neschimbat.

Concret, pentru mijloacele de transport cu greutate cuprinsă între 3,5 şi 12 tone, în funcţie de categoria acestora ecologică, se vor achita taxe de drum până la data de 31 decembrie 2022 între 6 şi 9 stotinci (100 stotinci = 1 leva) pentru fiecare kilometru parcurs pe autostradă, între 5 şi 8 stotinci pe kilometru parcurs pe drumurile naţionale de categoria I şi între 2 şi 3 stotinci pe kilometru parcurs pe drumurile naţionale de categoria a II-a.

Pe de altă parte, pentru aceleaşi mijloacele de transport cu greutate cuprinsă între 3,5 şi 12 tone, începând cu data de 1 ianuarie 2023, se vor achita taxe între 10 şi 13 stotinci pentru fiecare kilometru parcurs pe autostradă, între 6 şi 9 stotinci pe kilometru parcurs pe drumurile naţionale de categoria I şi între 4 şi 7 stotinci pe kilometru parcurs pe drumurile naţionale de categoria a II-a.

TIR-urile ajung şi la 30 de stotinci pe kilometru 

Apoi, pentru mijloacele de transport cu greutate mai mare de 12 tone, care prezintă 2 sau 3 osii, în funcţie de categoria acestora ecologică, până la data de 31 decembrie 2022, se vor achita taxe de drum între 16 şi 20 de stotinci pentru fiecare kilometru parcurs pe autostradă, între 13 şi 17 stotinci pe kilometru parcurs pe drumurile naţionale de categoria I şi  între 9 şi 11 stotinci pe kilometru parcurs pe drumurile naţionale de categoria a II-a. Pe de altă parte, pentru aceleaşi mijloace de transport, începând cu data de 1 ianuarie 2023, se vor achita între 26 şi 30 de stotinci pentru fiecare kilometru parcurs pe autostradă, între 22 şi 25 de stotinci pe kilometru parcurs pe drumurile naţionale de categoria I şi între 19 şi 23 de stotinci pe kilometru parcurs pe drumurile naţionale de categoria a II-a.

Nici autocarele nu au fost uitate 

Totodată, pentru autocarele cu greutate între 3,5 şi 12 tone, în funcţie de categoria şi clasa acestora, se vor achita următoarele taxe de drum, până la data de 31 decembrie 2022 între 1 şi 5 stotinci pentru fiecare kilometru parcurs, iar de la data de 1 ianuarie 2023, între 2 şi 8 stotinci. Pentru autocarele mai mari cu greutate de peste 12 tone, în funcţie de categoria şi clasa acestora, se vor achita drept taxe de drum, până la data de 31 decembrie 2022, între 2 şi 6 stotinci pentru fiecare kilometru parcurs, iar de la data de 1 ianuarie 2023, între 3 şi 9 stotinci.

„În acest context, este subliniată importanţa informării corecte a şoferilor români, a achiziţionării din timp a vinietelor electronice şi achitării conforme a taxelor de drum tip TOLL pentru folosirea infrastructurii rutiere publice din Bulgaria, în conformitate cu legislaţia în vigoare”, transmite MAE. Instituţia mai precizează că informaţii suplimentare privind vinieta electronică şi taxele de drum tip TOLL pot fi obţinute pe www.bgtoll.bg/ro/.

Mai multe pentru tine:
Alexandru Ciucu, gest de milioane față de Alina Sorescu, la trei zile după ce a fost filmat cu noua iubită. Ce cadou i-a luat, în semn de împăcare: „Aduc mereu bucurie ...”
Revenirea lui Halep, un fiasco. Roma i-a spus pas, Roland Garros se dezice de jucătoarele dopate
A fost directoare de bancă, dar a renunțat la job pentru un scop nobil. Irina Bogdan: „Trebuie să ne păstrăm copiii în țară“
Andreea Marin, apariție ravisantă la Gala «Nu există nu se poate». A slăbit atât de mult încât zici că are 20 de ani, iar rochia cu crăpătură i-a venit perfect: „Ar trebui să îmi țin mai în frâu inima”
Cât de sănătos este să renunți la lift și să urci scările. Poate reduce riscul bolilor cardiovasculare și chiar cel al unui deces prematur
Un medic, triatlonist la 83 de ani, împărtășește reţeta sănătăţii sale: patru principii-cheie ale dietei
Katie Price „a fentat” audierea în procesul de faliment de la Înalta Curte pentru a pleca în Cipru cu iubitul ei. Ce scuză a găsit
Prima mașină cu conducere autonomă care „îți permite să-ți iei ochii de la drum”, scoasă la vânzare în SUA. Și nu e Tesla VIDEO
Descalificare la Survivor All Stars România. Cine este concurentul care va părăsi competiția din Republica Dominicană
Coșmarurile care îi duc în pragul disperării pe mulți români. „M-am mutat, a fost insuportabil”
Țara unde românii au un salariu de 5.000 de euro pe lună. Ce spune Daniel, stabilit de mai bine de 30 de ani: „Există un mit, când vorbim de salariu"