Ministrul german al Externelor: Germania beneficiază de pe urma imigranţilor români

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ministrul german al Externelor, Frank-Walter Steinmeier, se află într-o vizită oficială în România

Aflat într-o vizită oficială la Bucureşti, Frank-Walter Steinmeier, şeful diplomaţiei germane, a lăudat muncitorii români din Germania, pe care i-a numit unul dintre grupurile „cel mai bine integrate în piaţa germană a muncii”. Steinmeier a vorbit cu ministrul român al Externelor, Bogdan Aurescu, şi despre intrarea României în Spaţiul Schengen şi conflictul din Ucraina.

Principalele declaraţii ale ministrului german al Externelor, Frank-Walter Steinmeier:

Situaţia este altfel în România decât în alte ţări din Europa, există o bază bună pentru cooperare Germania-România. 

În România vedem un raport paşnic între identitate şi naţionalitate, cum ar trebui să fie şi în Ucraina. Astăzi am vorbit şi despre cei 50.000 de români care trăiesc şi lucrează în Germania. Au existat confuzii cu privire la acest lucru. 

M-am exprima asupra faptului că multe persoane sunt afectate de prejudecăţi. În Germania există un studiu cu cifre uimitoare care arată că românii reprezintă unul dintre cel mai bine integrate grupuri de imigranţi din piaţa muncii din Germania. Înainte de a fi dat publicităţii acest studiu se ştia deja că Germania beneficiază de pe urma oamenilor care lucrează acolo. Studiul doar a confirmat. 

Am vorbit despre asta cu preşedintele, despre evoluţia României în ultimii 20 de ani, investitorii germani apreciază România. Căile ferate nemţeşti s-au angajat deja în trecut să lucreze aici, acolo unde există probleme le-am exprimat, în ceea ce priveşte deficitele din sistemul judiciar şi nivelul transparenţei. Mi-am exprimat speranţa că reformele vor continua. 

În aceste zile nu ne putem întâlni ca miniştri de Externe fără a discuta şi despre Ucraina şi mă tem că aceastî situaţie va continua pentru o bună perioadă. 

Trebuie să ne asigurăm că tratatul de la Minsk este respectat. Există o reducere semnificativă a violenţelor. După greutăţile de la început, astăzi nu mai avem sute de încălcări ale armistiţiului, nu mai există atâtea semne de întrebare. A început retragerea armamentului greu de pe linia de demarcaţie a conflictului. 

Vor exista discuţii într-un format normal despre ceea ce se poate face pentru soluţionarea conflictului. 

Vom creşte personalul din misiunea de observare OSCE de la 500 la 1.000 de persoane. Este important ca această misiune să primească acces pentru a putea observa evoluţia. Este important ca părţile implicate în conflict să permită OSCE să observe de asemenea şi în ce direcţie este retras armamentul greu şi cât de repede poate fi reactivat. 

Auzim că OSCE are mai multe posibilităţi de a observa retragerea armamentului greu, este un pas suplimentar în direcţia bună, însă dacă am obţinut o reducere a violenţei, armistiţiul nu este nici acum o situaţie de fapt. 

Avem nevoie de o soluţie politică în continuare, la acest lucru trebuie să continuăm. Am stabilit că asta este în interesul nostru comun.