Laura Codruţa Kovesi, şefa Parchetului European: Nu există mai multă corupţie în Europa de Est decât în Vest. Nicio ţară nu e curată

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO EPA-EFE

Şefa Parchetului European (EPPO), Laura Codruţa Kovesi, a declarat într-un interviu pentru ziarului elveţian Neue Zurcher Zeitung, că există riscul ca banii europeni din pachetul destinat depăşirii consecinţelor pandemiei să nu ajungă la destinaţie. „Riscul de fraudă este mare. Corupţia e la acelaşi nivel şi în Europa de Est şi în cea de Vest”.

„În prezent, mulţi bani ajung în sectorul sănătăţii şi riscul de fraudă este mare. Guvernele nu anunţă concursuri de licitaţii publice. Nu există suficient control, nu există transparenţă”, a spus şefa Parchetului European, care a adăugat că, în cazul achiziţiilor publice, Parchetul se loveşte constant de mită şi dobândire de foloase personale.

Kovesi şi-a reiterat convingerea că procurorii delegaţi de diferitele state la Parchetul European trebuie să fie complet independenţi pentru a-şi putea face treaba şi consideră că banii pentru Parchetul European sunt mult prea puţini. 

Drept exemplu, ea a spus că pentru construirea instituţiei pe care o conduce au fost alocate iniţial 30,2 milioane de euro, ceea ce corespunde bugetului unui parchet regional din România.

Cu privire la corupţie, Kovesi a subliniat că „nicio ţară din Europa nu este curată” şi că „nu rezultă că există mai multă corupţie în Europa de Est decât în Europa de Vest”

„În interiorul UE, exporturile şi importurile trebuie echilibrate. Explicaţia este una: fraudă masivă cu TVA. Aceste cifre nu arată nicio diferenţă între statele membre. De asemenea, din cazurile de care ne ocupăm noi, nu rezultă că există mai multă corupţie în Europa de Est decât în Europa de Vest”, a mai afirmat Laura Kovesi pentru ziarul elveţian Neue Zurcher Zeitung, preluat de Rador.

Parchetul European (EPPO), condus de Laura Kovesi, şi-a început activitatea pe 1 iunie 2021, după mai multe luni de întârziere. EPPO este o instituţie independentă, însărcinată cu investigarea, urmărirea penală şi aducerea în faţa justiţiei a infracţiunilor împotriva bugetului UE, precum corupţia sau frauda transfrontalieră cu TVA de peste 10 milioane de euro.