Inspecţia Judiciară: Proiectul privind modificarea legilor Justiţiei, în contradicţie cu necesitatea asigurării autonomiei instituţionale a instituţiei
0Proiectul de lege privind modificarea legilor Justiţiei este în contradicţie cu necesitatea asigurării autonomiei instituţionale a Inspecţiei Judiciare, a declarat joi, purtătorul de cuvânt al instituţiei, Alin Alexandru. În acelaşi timp o petiţie împotriva proiectului de modificare a legilor justiţiei propus de către ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a fost lansată pe platforma petitieonline.com.
„Conducerea Inspecţiei Judiciare atrage atenţia asupra faptului că simpla independenţă operaţională, pe care legea o prevede şi în acest moment, nu trebuie confundată cu autonomia instituţională, la care ministrul Justiţiei a făcut referire ca alternativă la trecerea IJ în cadrul Ministerului Justiţiei. În acest context, proiectul de lege dat publicităţii ieri este în contradicţie cu poziţiile noastre publice şi cu necesitatea asigurării autonomiei instituţionale a Inspecţiei Judiciare", a precizat Alin Alexandru, citat de Agerpres.
El a adăugat că pentru realizarea eficientă a misiunii sale Inspecţia Judiciară ar trebui să se bucure de independenţă faţă de orice altă entitate.
Potrivit proiectului de modificare a legilor Justiţiei publicat pe pagina de internet a Ministerului Justiţiei, Inspecţia Judiciară va trece de la CSM la Ministerul Justiţiei, măsură „menită să asigure aplicarea principiului echilibrului puterilor în stat şi al controlului reciproc între acestea".
„Aspectele de fond privind procedura disciplinară în faţa Inspecţiei Judiciare şi a secţiei Consiliului Superior al Magistraturii rămân în vigoare, însă cele care privesc organizarea şi funcţionarea Inspecţiei Judiciare sunt preluate, doar cu modificările izvorâte din reorganizarea Inspecţiei, de Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciară. Sunt introduse unele modificări referitoare la statutul inspectorilor judiciari din cadrul Inspecţiei Judiciare, prevăzându-se expres că inspectorii judiciari sunt numiţi prin concurs pe un mandat de 4 ani, dintre cei cu cel puţin 10 ani vechime în magistratură", se menţionează în expunerea de motive.
Petiţie împotriva proiectului de modificare a legilor justiţiei
O petiţie împotriva proiectului de modificare a legilor justiţiei propus de către ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a fost lansată pe platforma petitieonline.com. Iniţiatorii acesteia susţin că proiectul „lezează grav independenţa justiţiei", potrivit Mediafax.
„Deoarece, de la instalarea sa în funcţie, prioritatea numărul 1 a actualului guvern este favorizarea corupţiei şi susţinerea intereselor anumitor politicieni şi oameni de afaceri condamnaţi sau urmăriţi penal, ne exprimăm dezaprobarea faţă de propunerile de modificare a legilor justiţiei făcute de către ministrul Tudorel Toader, care reconfirmă intenţia de a implementa OUG 13 sub o altă formă, în interesul şi la comanda lui Liviu Dragnea, şi în total dispreţ faţă de sute de mii de cetăţeni care au protestat în stradă din luna februarie încoace", scriu iniţiatorii petiţiei.
În câteva ore, petiţia a strâns peste 400 semnături. Iniţiatorii susţin că cele mai grave propuneri ale ministrului Justiţiei sunt: trecerea Inspecţiei Judiciare în subordinea Ministerului Justiţiei, excluderea preşedintelui din procedura de numire a şefilor de parchete, înfiinţarea unei direcţii de anchetare a magistraţilor şi posibilitatea ca un procuror şef să infirme un act al procurorului pe fond.
"Politizarea justiţiei ar contraveni grav principiului separării puterilor în stat într-o democraţie fragilă cum este România şi valorilor europene, în general, asumate de către ţara noastră de-a lungul procesului de aderare la Uniunea Europeană", mai precizează iniţiatorii.
Luni a fost lansată o altă petiţie, aceasta fiind una de susţinere a proiectelor de legi propuse de ministrul Justiţiei, iniţiatorii acesteia considerând că propunerile sunt „făcute cu bună credinţă şi sunt bune”. Petiţia a strâns peste 1.700 semnături.