Grecii ne-au împiedicat să ieftinim roamingul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Socialista Katerina Batzeli a obţinut un vot la PE prin care românii vor plăti mai mult decât ceilalţi europeni Comisia pentru afaceri economice şi monetare a Parlamentului European a

Socialista Katerina Batzeli a obţinut un vot la PE prin care românii vor plăti mai mult decât ceilalţi europeni

Comisia pentru afaceri economice şi monetare a Parlamentului European a adoptat, miercuri, un amendament depus de o eurodeputată socialistă din Grecia, potrivit căruia utilizatorii de roaming din România şi Bulgaria ar urma să plătească mai mult decât ceilalţi europeni, pentru aceleaşi serviciu, timp de doi ani. Legislativul comunitar analizează varianta scăderii cu până la 70% a tarifelor de roaming, ca urmare a preţurilor exagerate impuse de furnizori.

Europarlamentarul grec Katerina Batzeli a cerut o derogare pentru ultimele state care au aderat la UE, pe motiv că piaţa de telefonie mobilă în România şi Bulgaria este imatură şi are nevoie de investiţii în scopul dezvoltării reţelelor. Totodată, ea a cerut monitorizarea de către Comisia Europeană a preţurilor din piaţa internă şi realizarea unei analize de impact a aplicării acestei reglementari, în termen de doi ani. Amendamentul Katerinei Batzeli a fost adoptat de către Comisia economică a PE cu sprijinul popularilor şi socialiştilor, singurii care s-au opus fiind liberalii europeni. "Argumentul privind necesitatea unor investiţii considerabile în infrastructură nu mi se pare relevant, din moment ce, în prezent, reţelele de telefonie mobilă acoperă cvasitotalitatea teritoriului României", a subliniat eurodeputatul PNL Adina Vălean, care a semnalat situaţia, inclusiv ministrului comunicaţiilor. Vălean consideră "bizar, dacă nu suspect, ca un parlamentar european să solicite o derogare pentru un alt stat membru, în condiţiile în care statul vizat nu doreşte acest lucru".

Amendamentul poate fi blocat

Actul normativ privind plafonarea tarifelor de roaming este în plin proces legislativ, amendamentul adoptat de Comisia economică a PE putând fi eliminat în Comisia de industrii şi energie, până la votul final, programat pentru luna mai.

Mai mult, Adina Vălean i-a trimis o scrisoare în acest sens ministrului comunicaţiilor şi tehnologiei informaţiei, Zsolt Nagy, prin care îi solicită să informeze europarlamentarii români din toate grupurile politice asupra poziţiei oficiale a ţării noastre. "Europarlamentarii români trebuie să acţioneze unitar şi să susţină interesul cetăţenilor lor în grupurile politice din care fac parte", a spus Vălean.

147 milioane de cetăţeni sunt afectaţi de tarifele uriaşe

Regulile competiţiei pe o piaţă liberă nu au funcţionat în domeniul roamingului, în sensul reducerii naturale a preţurilor - arată specialiştii. 147 milioane de cetăţeni europeni sunt afectaţi în prezent de costurile nejustificat de mari, netransparente şi suspect de asemănătoare între operatorii din statele membre ale UE.

Propunerea de reglementare în domeniul roamingului în reţelele publice de telefonie mobilă a fost avansată spre adoptare de către Comisia Europeană, în procedura de codecizie, Parlamentului European şi Consiliului. Sunt stabilite limite de preţ pentru costurile angro, pentru convorbirile locale (în ţara în care se află utilizatorul de roaming), la dublul preţului mediu la nivel comunitar, iar pentru convorbirile internaţionale (în alte state membre, inclusiv ţara de origine), la triplul preţului mediu la nivel comunitar. Limita preţului de retail este stabilită la 130% din preţul angro.

Propunerea încurajează şi transparenţa preţurilor, în sensul obligării furnizorilor de servicii de roaming de a informa utilizatorii, la cerere, prin sms sau voce, de costurile practicate.

Ministerul Comunicaţiilor nu îşi face griji

Ministerul român al Comunicaţiilor spune că, în ceea ce priveşte amendamentul deputatului grec, România nu ar trebui să aibă temeri, pentru că Grecia, la nivel de guvern, nu se opune regulamentului tarifelor de roaming în reţele mobile. Oficialii MCTI susţin că în acest moment, la nivel european, nu se mai ridică problema acceptării regulamentului ca atare, ci doar problema stabilirii tarifelor. Dorin Odiaţiu, head of wholesale, international & regulatory Affairs la Orange România, spune că scăderea tarifelor unui serviciu poate fi realizată numai după o reducere prealabilă a costurilor aferente. Acest lucru este valabil şi în cazul serviciului de roaming, deoarece operatorii nu pot practica tarife mai mici decât costurile. "De aceea, tariful de 50 de cenţi pe minut menţionat de Comisia Europeană poate fi evaluat numai în strictă legatură cu costul pe care un operator trebuie să-l suporte pentru a oferi serviciul de roaming", precizează Dorin Odiaţiu. Acesta consideră că reglementarea tarifelor este o măsură excesivă care nu se mai justifică, pentru că nu ar face decât să impună rigiditate în conceperea ofertelor.

Toate bănuielile duc spre Grupul OTE

Surse din Parlamentul European afirmă că în spatele amendamentului Katerinei Batzeli (foto) se ascunde o formă de susţinere a intereselor grupului grecesc OTE, care a investit pe piaţa telefoniei mobile din România, iar acum vrea să obţină profit. Europarlamentarii PSD nu au oprit iniţiativa grecoaicei în cadrul Grupului Socialist din PE, deşi aceasta este o practică frecventă a colegilor lor, atunci când interesele naţionale sunt afectate. Se vehiculează că, dacă socialiştii s-au aliat cu popularii la primul vot, există un acord de culise privind derogarea aplicată României, şi că acesta va funcţiona în următoarele etape. Votul final va fi cel din Parlamentul European la jumătatea lunii mai şi cel din Consiliul de Miniştri. Reamintim că Viviane Reding, Comisarul european luxemburghez responsabil pe domeniu, nu a fost de prea multe ori favorabil României.