"Dallas", un serial care a luptat cu Ceauşescu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Lansat cu exact 30 de ani în urmă, în aprilie 1978, filmul american a reprezentat una dintre armele importante ale Occidentului în războiul împotriva comunismului J.R. Ewing a avut un

Lansat cu exact 30 de ani în urmă, în aprilie 1978, filmul american a reprezentat una dintre armele importante ale Occidentului în războiul împotriva comunismului

J.R. Ewing a avut un rol important în dărâmarea "Cortinei de Fier". Deşi a fost prezentat în România ca un film despre corupţia şi decăderea lumii capitaliste, efectul lui a fost neaşteptat.

Potrivit jurnaliştilor americani Nick Gillespie şi Matt Welch de la "Washington Post", "Dallas" a fost la fel de important ca şi celebra "dezbatere din bucătărie" între Nixon şi Hruşciov din 1959 sau ca apelul lansat de Ronald Reagan în 1987 lângă zidul Berlinului ("Domnule Gorbaciov, dărâmaţi acest zid") sau ca fuga Nadiei Comăneci în Occident.

Practic, telenovela care a durat 13 ani "a zguduit lumea", fiind o forţă culturală care a modificat atmosfera epocii, afirmă autorii.

Ranch-ul Southfork şi geniul diabolic al lui J.R. Ewing, jucat de Larry Hagman, au apărut prima dată pe ecranele americanilor în aprilie 1978. Era o caricatură a liberei iniţiative şi a stilului de viaţă, îmbibat cu sex şi alcool, al executivilor. Serialul s-a dovedit irezistibil nu numai telespectatorilor americani, sătui de recesiunea economică, dar şi publicului din Franţa, URSS sau România.

Serialul a ajutat la definirea anilor '80 drept un glorios "deceniu al lăcomiei", făcând loc unei noi ere în care capitalismul a ajuns "la modă", chiar dacă avea multe probleme de moralitate. După doi ani de la lansare, "Dallas" era adesea cotat pe prima sau a doua poziţie în topurile celor mai urmărite emisiuni de televiziune de către americani.

Telenovela şi-a păstrat aceste poziţii timp de cinci ani, fiind sursă de inspiraţie pentru cântecele grupului Abba şi pentru videoclipurile lui Ozzy Osbourne. Serialul a inspirat chiar şi analize ştiinţifice de mari dimensiuni, precum cea a academicianului francez Florence Dupon - "Homère şi <> : Introducere în Critica Antropologică".

"Dallas" a creat un nou arhetip al antieroului pe care oamenii doreau să-l urască şi urau să-l iubească: un magnat care controlează politicienii, îşi înşală soţia alcoolică şi complotează împotriva propriei familii, enervant de fidelă.

Impact în ţările comuniste

Se spune că Josif Stalin ar fi cerut difuzarea în Rusia a filmului "Strugurii mâniei", turnat în 1940, pentru a pune în lumină felul cum capitalismul poate face viaţa mai rea. Audienţa rusă a privit scenele finale ale filmului, în care americanii din Oklahoma luau calea Vestului, în maşini rablagite, încărcate până la refuz - şi s-au minunat de faptul că, în SUA, până şi oamenii săraci aveau maşini.

"Dallas" a funcţionat în acelaşi fel. Oricât de malefic au încercat unii să îl prezinte pe J.R. şi mediul său ("Dallas, univers nemilos!" - aşa sunau versurile adăugate în franceză pe muzica serialului), telespectatorii din aproape 100 de ţări au fost captivaţi de serial. Aici sunt incluse şi ţările Pactului de la Varşovia, unde serialul i-a făcut pe oameni să îşi dorească şi ei maşini de lux şi piscine.

"Cred că, direct sau indirect, suntem răspunzători pentru căderea imperiului sovietic", a declarat Larry Hagman pentru Associated Press, acum un deceniu.

Serialul a deschis ochii românilor

În România, "Dallas" a fost ultimul serial occidental care a primit permisiunea de difuzare în perioada de coşmar a anilor '80. Aceasta pentru că preşedintele Nicolae Ceauşescu a fost convins că filmul era suficient de anticapitalist. Atunci când s-a răzgândit, era deja prea târziu, deoarece plătise în valută pentru costul întregului serial. "Dallas" a oferit românilor imaginea unei alternative foarte plăcute şi luxoase la regimul communist.

Maşinile familiei Ewing apăreau pe micile ecrane ale românilor într-o perioadă în care ei erau forţaţi să aştepte mai mult de un deceniu pentru a-şi putea cumpăra o Dacie. În 1990, "Dallas" a fost unul dintre primele seriale difuzate la Televiziunea Română Liberă. Episodul-pilot includea şi o scenă de sex, cenzurată iniţial. În următorii ani, România a fost înţesată de posterele cu Larry Hagman, cu sloganul "Alegerea unui adevărat texan", devenite emblema companiei petroliere ruse Lukoil în România.

Southfork Slobozia

La Slobozia există şi poate fi vizitată copia ranch-ului Southfork, cu o suprafaţă mai mare decât decorul original al filmului din raşul Plano, din Texas. Impactul serialului "Dallas" arată că produsele culturale pot influenţa neintenţionat societăţi aflate la mare distanţă, într-un mod care este imposibil de prevăzut sau de controlat de artişti. Astfel, cultura este la fel de importantă ca şi politica pentru promovarea unor schimbări sociale reale.

Autorii susţin că este o lecţie ce trebuie învăţată, mai ales în condiţiile în care lumea devine din ce în ce mai globalizată, iar filmele, muzica şi alte produse culturale circulă liber peste graniţe. Este o lume în care Occidentul liber trage după sine Orientul numai parţial liber, din ţări precum China sau Iran. Dacă SUA doresc să promoveze valorile şi instituţiile americane, un show de televiziune poate face mult mai mult decât boicoturile şi bombele, conchid autorii.

Ceea ce nu înseamnă că "Dallas"-ul nu a schimbat şi America. Ar fi prea mult să credem că serialul a făcut posibilă ascensiunea texanului George W. Bush, dar cu siguranţă a ajutat la mutarea centrului culturii americane de pe coastele estică şi vestică în "ţara cowboy-lor" din interiorul continentului.

Acelaşi stil care îi dădea fostului preşedinte Lyndon B. Johnson un aer ţărănesc, demodat, cu o generaţie în urmă, semnifică acum vitalitate, energie şi eleganţă. Preşedinţii texani s-au dovedit poate un dezastru pentru ţară, dar ei sunt simbolul unei societăţi mai relaxate şi mai puţin stratificate ca niciodată.

În acelaşi timp, "Dallas" a stimulat economia politică a Americii, susţin unii, la fel de mult ca epoca de reduceri de impozite a lui Reagan. Filmul a demitizat bogăţia, oferind oamenilor un ghid pas cu pas pentru reuşită şi făcându-i să-şi dorească toate acele bogăţii de care în trecut se bucurau numai cei privilegiaţi.

"Dallas" nu a supravieţuit mult timp erei de după Războiul Rece, ieşind din scenă odată cu ultimul premier comunist al URSS, în 1991.

JR a triplat vânzările de ulei de motor ale Lukoil România

Abia intrată pe piaţa românească, compania rusească Lukoil avea nevoie, în 1998, de promovarea produselor sale. Şi cum se putea face cunoscută mai bine o firmă petrolieră decât prin folosirea imaginii celui mai cunoscut "petrolist" al vremii, americanul JR, interpretat de Larry Hagman (foto), din serialul Dallas? "JR era un simbol al petroliştilor.

Filmul a canalizat tot ce însemnau luptele între companiile petroliere pentru supremaţie sau luptele de culise, de la el am învăţat despre aceste lucruri", a explicat, pentru "Adevărul", Vladimir Dobrea, preşedinte în acea perioadă al Lukoil România, de ce a fost ales Larry Hagman pentru promovarea uleiurilor de motor ale companiei.

Rezultatul a fost unul "colosal", după cum spune fostul preşedinte Lukoil România: "În următorul an, vânzările noastre de ulei au fost de circa trei ori mai mari. În plus, produsele au fost recunoscute, s-au impus ca brand, pentru că nu le ştia nimeni înainte, oamenii ne priveau cu suspiciune". (Teodora Vasâlca)

"J.R." de Slobozia e încă în puşcărie

Ilie Alexandru, fostul "J.R." din Ialomiţa, îşi ispăşeşte pedeapsa primită în 2002 pentru înşelăciune. Condamnat la 12 ani de închisoare, Ilie Alexandru a solicitat de mai multe ori reducerea pedepsei cu doi ani, motivând că sentinţa aplicată în 2002 a fost mult prea aspră în comparaţie cu faptele sale, chiar dacă era recidivist. De altfel, Ilie Alexandru a invocat şi o serie de probleme de sănătate, dar şi faptul că este tată a doi copii minori.