CTP, despre revolta de la Ditrău: „Asta este esenţa orbanismului, a propagandei din Ungaria“
0Cristian Tudor Popescu a comentat, pentru Digi24, revolta din comuna harghiteană Ditrău, unde doi muncitori dintr-o brutărie, veniţi cu contracte legale din Sri Lanka, au părăsit localitatea, obligaţi fiind de locuitori să se mute în altă comună. Gazetarul spune că atitudinea locuitorilor este „esenţa orbanismului“, cu referirea la politica anti-imigraţie a guvernului ungar condus de Viktor Orban.
Comentând reacţiile localnicilor din comuna Ditrău, Cristian Tudor Popescu s-a întrebat de ce autorităţile statului nu intervin dat fiind că cei doi oameni au fost goniţi din comună, încălcându-li-se totodată dreptul la şedere.
„Nu le e frică că schimbă cultura, poate cultura de microbi. Se tem că ne aduc boli. În niciun caz cuvântul «cultură» nu se referă la ceea ce de obicei înţelegem. «Cultură» se referă la violarea femeilor, de pildă. Asta e ideea, că ăia vin cu asta. «Cultură» înseamnă obiceiuri de care trebuie să ne păzim femeile şi copiii, aia e «cultură» în capul respectivului care de altfel nici nu vorbea româneşte, ci ungureşte.“, a spus gazetarul, la Digi 24, adăugând că localnicul care a vorbit despre schimbarea culturii a vorbit în maghiară, deşi a fost întrebat despre un caz care interesează întreaga Românie.
Despre un alt localnic, CTP a spus că „vorbea un soi de românească de grohotiş“, adăugând că cei doi cetăţeni din Sri Lanka au venit să muncească pe nişte posturi pe care românii şi maghiarii din zonă nu şi-au dorit să le ocupe, venind în Ditrău nu de plăcere, ci din cauza sărăciei şi a faptului că salariul de aici este foarte mare pentru ei.
„Aici este vorba de o propagandă băgată în capul unora care, fireşte, nu se referă la sri-lankezi. Nu vin în fiecare zi sri-lankezi în România să muncească într-o brutărie. Se referă la străini, şi anume la nemaghiari. Că propaganda asta e la doi paşi, şi acolo se spune limpede: «în afară de maghiari, restul nu prea sunt oameni, numai maghiarii sunt». Asta este esenţa orbanismului, a propagandei din Ungaria“, a completat comentatorul.
În cazul de la Ditrău este vorba de o infracţiune care ţine de drepturile omului, a continuat gazetarul, care a explicat că cei doi cetăţeni străini au fost împiedicaţi să-şi exercite dreptul al muncă şi la locuire.
„Oamenii ăştia stăteau în nişte case cu chirie şi au fost izgoniţi. De către cine? De către cetăţenii din sat în frunte cu preotul. Şi aici trebuia să intervină primarul, că l-am văzut pe domnul primar vorbind tot aşa - «Pace vouă!» -, şi spunând că e vorba de un conflict cu patronii, de fapt. Că nu au nimic cu oamenii ăştia, ci cu patronii. Păi, dacă aveau conflict cu patronii, cetăţenii, puteau de pildă să nu le mai cumpere pâinea. Poţi să faci asta, este absolut democratic, e alegerea ta. Dacă nu îţi place de patron nu le mai cumperi pâinea, nu izgoneşti nişte oameni care muncesc cinstit şi legal şi au acest drept. De ce nu intervin autorităţile, ce aşteaptă? Autorităţile române – prefect, primar, poliţie... Doi oameni au fost hăituiţi. De ce nu intervin?“, a mai spus CTP.