Programul „Şcoală după şcoală“ va fi experimentat la nivel naţional în 50 de unităţi de învăţământ, în 2017
0Programul „Şcoală după şcoală” va fi pilotat din 2017 împreună cu programul „O masă caldă pentru elevi”. Astfel, aproximativ 30.000 de elevi şi preşcolari din 50 de unităţi şcolare dezavantajate vor primi un pachet alimentar sau masă caldă în limita a 7 lei, şi vor beneficia şi de afterschool (un loc unde să stea sub supraveghere după ore –n.r.), potrivit Ministerului Educaţiei.
Practic, asta vine la şase ani de când finanţarea de la bugetul de stat a programului „Şcoală după şcoală“ pentru elevii din grupurile defavorizate a fost prevăzut în Legea Educaţiei naţionale.
„Luăm în considerare să derulăm programul „Şcoală după şcoală” ca program complementar în şcolile în care se va derula programul legat de pachetul alimentar/masa cladă. Astfel încât cele două programe să fie derulate împreună. Propriu-zis, vom bugeta şi acest program pentru anul viitor, începând cu semestru II. Vrem să vedem cum merg împreună şi dacă pot implementate laolaltă şi după perioada de pilotare”, a explicat purtătorul de cuvânt al Ministerului Educaţiei, Mirabela Amarandei.
Potrivit Laurei Marin de la Asociaţia Human Catalyst, finanţarea de la bugetul de stat a programului „Şcoală după şcoală“ este absolut necesară întrucât doar 15% din şcoli beneficiază de programe de sprijin educaţional suplimentar, acestea fiind situaţiile unde părinţii suportă costurile ori intervine o organizaţie non-guvernamentală. Asta, cu toate că 346.640 de elevi din România trăiesc în sărăcie, cei mai mulţi dintre ei fiind din mediul rural, şi toţi sunt expuşi riscului major de abandon şcolar.
Elevul vulnerabil, în risc de abandon este în primul rând un copil vulnerabil care are nevoie de şcoală de calitate în comunitate, dar şi de o reţea de servicii de sprijin adecvate. Daniela Vişoianu expert în Educaţie