EXCLUSIV Candidaţii boicotează iar concursurile pentru ocuparea posturilor din inspectoratele şcolare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Candidaţii pentru posturile de inspectori şcolari adjuncţi la cele 42 de inspectorate şcolare din ţară se retrag în număr mare de la concursurile pentru ocuparea posturilor, înainte sau în timpul desfăşurării probelor. Până acum, în jur de 50% din candidaţi s-au retras, a explicat pentru "Adevărul" secretarul de stat din preuniversitar, Vasile Şalaru.

În perioada aceasta şi până pe 19 mai, Ministerul Educaţiei organizează concursul pentru ocuparea posturilor de inspectori şcolari adjuncţi şi de şefi ai caselor corpului didactic. Spre exemplu, marţi s-a organizat concursul în judeţele Arad şi Giurgiu, numai că la Arad nu s-au ocupat locurile deoarece candidaţii s-au retras pe ultima sută de metri, potrivit datelor comunicate de către Ministerul Educaţiei, la solicitarea ziarului "Adevărul".

Datele arată că pe 28 aprilie, când s-a organizat concurs la Bucureşti şi în Olt, numai în Bucureşti s-a ocupat un loc, restul s-au retras. Cu o zi înainte, pe 27 aprilie, de la concursul pentru posturile de inspectori generali-adjuncţi s-au retras candidaţii din Alba şi din Caraş-Severin, iar pe 23 aprilie, acelaşi lucru s-a întâmplat în Mehedinţi.

Contactat de "Adevărul", secretarul de stat din preuniversitar, Vasile Şalaru, preşedintele Comisiei de organizare a concursului pentru posturile din Inspectoratele şcolare, a explicat că unii s-au retras prin cerere scrisă chiar înainte de concurs, în timp ce alţii s-au retras în timpul concursului, care constă în trei probe, fiindcă nu au obţinut punctajul minim de 35 de puncte la una din probe şi au înţeles că nu mai are rost să meargă mai departe şi cu celelate probe, fiindcă au picat deja.

"În condiţiile în care ştiu că nu au luat 35 de puncte, renunţă. Evaluarea candidaţilor constă în trei probe (CV, probă scrisă şi interviu), iar prima este evaluarea CV-ului şi atunci pică mulţi fiindcă evaluarea este destul de dură. Spre exemplu, se cer stagii de perfecţionare atât în ţară cât şi în străinătate, se cer studii postuniversitare. Acestea sunt criterii din metodologia aprobată pe vremea ministrului Daniel Funeriu. Concursul s-a desfăşurat în condiţii de transparenţă deplină, spre exemplu, la proba scrisă, le-am oferit posibilitatea să-şi reevalueze lucrarea de faţă cu comisia de evaluare, după ce au primit nota", a explicat Şalaru. El a mai spus că sunt şi candidaţi care au luat proba scrisă cu notă maximă.

Întrebat de ce nu s-au organizat în ultimii opt ani concursuri pentru ocuparea posturilor în inspectoratele şcolare din ţară, Şalaru a spus că lucrul acesta s-a întâmplat "din dorinţa clară de politizare a învăţământului", având în vedere că atunci când nu se ocupă posturile prin concurs, se ocupă prin pixul ministrului Educaţiei.

Candidaţii au "boicotat" şi concursul pentru posturile de inspectori şcolari generali

În luna martie a avut loc aceeaşi poveste, concursurile de ocupare a funcţiilor de inspectori generali şcolari în fiecare judeţ fiind boicotate de majoritatea candidaţilor care s-au retras pe ultima sută de metri. Astfel, numai 50% din posturi au fost ocupate, concursul urmând să se reia în vară, pentru ocuparea restului de posturi. După boicotul inspectorilor şcolari, ministrul Sorin Cîmpeanu a înăsprit Regulamentul de funcţionare a inspectoratelor printr-un ordin de ministru.

Ca răspuns, ministrul Educaţiei a înăsprit regulile

Astfel, potrivit Ordinului, inspectoratele şcolare vor organiza concurs pentru ocuparea funcţiilor de director şi de director adjunct în cadrul unităţilor de învăţământ preuniversitar.

Structura inspectoratelor va include inspectori şcolari pentru problemele copiilor şi tinerilor proveniţi din medii socioeconomice dezavantajate, iar în judeţele cu învăţământ şi în limbile minorităţilor, structura inspectoratelor va include şi inspectori şcolari pentru acest tip de învăţământ.

“Posturile neocupate sau eliberate între perioadele de concurs se ocupă prin detaşare în interesul învăţământului, până la organizarea unui nou concurs, dar nu mai târziu de sfârşitul anului şcolar respectiv”, este menţiunea adăugată la regulamentul de funcţionare a inspectoratelor, care îi va permite ministrului Sorin Cîmpeanu să scape de inspectorii şcolari generali care au boicotat concursul de ocupare a posturilor. Aceeaşi regulă va fi aplicată şi pentru funcţiile de îndrumare şi control din cadrul inspectoratelor.

Ministrul mai introduce şi o evaluare anuală a activităţii manageriale desfăşurate de inspectorii generali şcolari şi de inspectorii şcolari adjuncţi, care va fi realizată de Ministerul Educaţiei.

Noul regulament mai introduce şi un consiliu de administraţie şi un consiliu consultativ în cadrul inspectoratelor şcolare.

Atribuţiile inspectorului general şi a inspectorului general adjunct vor fi stabilite în fişa postului din contractul de management încheiat cu ministerul. Până acum, ele erau prezentate în Regulamentul de funcţionare a inspectoratelor şcolare, la Art. 13.


Ministrul Educaţiei, fentat de inspectorii generali şcolari. Cum au boicotat şefii Inspectoratelor concursul pentru posturi. Ministrul: „Am păşit cu stângul“

Concursurile de ocupare a funcţiilor de inspectori generali şcolari în fiecare judeţ au fost boicotate de majoritatea candidaţilor care s-au retras din concurs pe ultima sută de metri. În ultimii şapte ani, şefii inspectoratelor au fost numiţi prin delegaţie, fără a susţine vreun concurs.

După boicotul inspectorilor şcolari, ministrul Sorin Cîmpeanu înăspreşte Regulamentul de funcţionare a inspectoratelor

Inspectoratele şcolare primesc noi responsabilităţi, iar metodologia de ocupare a funcţiilor de conducere se modifică, în urma unui Ordin al ministrului Educaţiei Sorin Cîmpeanu. Recent, o bună parte din inspectorii şcolari generali au boicotat primul concurs de ocupare a posturilor din ultimii şapte ani.

După un prim boicot, Ministerul Educaţiei continuă concursul de ocupare a posturilor în inspectoratele şcolare, cu adjuncţii

Ministerul Educaţiei deschide perioada de înscriere pentru concursul de ocupare a posturilor de inspector şcolar general adjunct şi de director la casele corpului didactic. Sesiunea de concurs dedicată inspectorilor şcolari generali a fost boicotată de majoritatea candidaţilor, care s-au retras din concurs pe ultima sută de metri.