Consultantul educaţional Oana Moraru o critică dur pe Viorica Dăncilă: ce spune limbajul sărac şi agramat despre un om

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Oana Moraru, consultant educaţional şi fondatoarea Şcolii Helikon, critică dur modul de exprimare al premierului Viorica Dăncilă. Mai exact, expertul în educaţie califică limbajul prim-ministrului ca fiind plin de greşeli gramaticale, tautologii, şi, pe alocuri, lipsit de logică.

Redăm mai jos postarea integrală a Oanei Moraru

Femeia care reprezintă Guvernul României astăzi...


- nu face declinarea pronumelui relativ ”care” în aproape nicio frază (”oamenii care i-am întâlnit”);
- foloseşte ”a” ca articol posesiv universal, şi în locul lui ”al, ai, ale, alor”;
- foloseşte cel puţin 5 tautologii în 10 minute de discurs - şi acela planificat anterior (”am conversat şi am discutat”)
- din lipsă de relevanţă în idei foloseşte sintagma ”foarte important” cam la fiecare alte trei propoziţii;
- în fraze alcătuite din trei propoziţii, o leagă pe a treia total întâmplător de logica propoziţiei principale;
- la fiecare discurs, ne loveşte cu deraieri lexicale de tipul ”scrupulos-scrofulos” al lui Caragiale, cu neaoşul lor umor involuntar pe care aproape am ajuns să-l aşteptăm în vremurile astea deja prea triste (”protestatari - protestanţi”, ”inundaţii-irigaţii”, ”decongestionat/deconcesionat”)
- păstrează aceeaşi tonalitate a glasului şi acelaşi ritm al vorbirii, indiferent de ideile sau emoţiile exprimate de cuvinte;
- după epuizarea celor 4-5 idei pe care le comunică la început, îşi construieşte celelalte trei sferturi ale discursului repetându-le în exact aceeaşi formulă, cu ceva mai multe fluturări ale genelor ei de plastic, dar fără nicio tresărire a vocii sau a vreunui muşchi facial;

Ce spune limbajul sărac, agramat şi stereotip despre un om:

- lipsa lecturilor fundamentale în copilărie şi în tinereţe, în anii formatori;
- schematism şi rigiditate în gândire;
- putere mică de abstractizare şi slabă abilitate de a conecta idei şi formula raţionamente autonome sau personale;
- memorie slabă;
- lipsă de nuanţe în judecată, incapacitate de înţelegere a conceptelor complexe, a metaforelor şi a simbolurilor în raţionamente, texte, comunicările celorlalţi;
- incapacitate de planificare şi decizie (analiză slabă, gândire critică redusă).
- conformism şi dependenţă de altă autoritate în acţiune;

Într-o ţară în care educaţia se prăbuşeşte, analfabetismul funcţional se lăfăie în statistici, creierele bune pleacă - am ajuns, natural, să avem în fruntea ţării emblema tuturor viciilor de gândire şi exprimare. Suntem conduşi de zombies. Eu nu ştiu de ce asta nu vă înfurie mai mult decât orice alt pericol care credeţi că-i paşte pe copiii noştri.

Mai multe pentru tine:
Adevărul despre Moscova lui Putin, dezvăluit de un vlogger român din Rusia. „Vă spun după 20 de ani de trai aici“ VIDEO
Cele mai bune locuri de grătar pentru sărbătoarea de 1 Mai
Ucrainenii au atacat cu drone două rafinării de petrol și un aerodrom militar din regiunea Krasnodar VIDEO
Andreea Marin, apariție ravisantă la Gala «Nu există nu se poate». A slăbit atât de mult încât zici că are 20 de ani, iar rochia cu crăpătură i-a venit perfect: „Ar trebui să îmi țin mai în frâu inima”
Un om de știință a elucidat misterul „blestemului faraonului”. Ce i-a ucis pe cei care au deschis mormântul lui Tutankhamon
Alexandru Ciucu, gest de milioane față de Alina Sorescu, la trei zile după ce a fost filmat cu noua iubită. Ce cadou i-a luat, în semn de împăcare: „Aduc mereu bucurie ...”
Oana Zăvoranu sare la gâtul Adelei Popescu! Ce a enervat-o la culme la soția lui Radu Vâlcan: „Când o vedeți pe distinsa pe undeva că se rupe în figuri...”
Peștera mortală. O cavernă din Kenya, despre care se crede că este sursa Ebola, ar putea provoca următoarea pandemie
Moment istoric pe Bega. Prima cursă după 1988 între Timișoara și Otelec. Vaporul cu 45 de pasageri a ajuns după trei ore
Țara unde românii au un salariu de 5.000 de euro pe lună. Ce spune Daniel, stabilit de mai bine de 30 de ani: „Există un mit, când vorbim de salariu"
Crenvurștii, mai nocivi decât legumele sau fructele cu pesticide. Ce spun specialiștii