VIDEO Sloganul „Black Lives Matter”, vopsit pe stradă în faţa Trump Tower din New York

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Captură YouTube/ CBS

Sloganul „Black Lives Matter” („Vieţile celor de culoare contează”) a fost vopsit cu litere uriaşe în faţa Turnului Trump, pe 5th Avenue, la New York, un bastion democrat, o lovitură aplicată lui Donald Trump, acuzat de dispreţuirea acestei mişcări antirasiste, relatează AFP.

O operaţiune similară s-a bucurat de succes la începutul lui iunie la Washington, unde primarul democrat a pus să se vopsească aceste cuvinte pe o stradă care duce la Casa Albă.

La şase săptămâni de la moartea lui George Floyd, un afroamerican ucis de către un poliţist alb la 25 mai, prestigiosul bulevard newyorkez a fost inscripţionat sub obiectivele multor fotografi şi televiziuni.

La finalul marcajului stradal, primarul foarte de stânga Bill de Blasio a venit să adauge câteva tuşe de galben, împreună cu alţi oficiali, între care reverendul Al Sharpton, un reprezentant al luptei pentru dreptate riasială.

La 1 iulie, primarul democrat anunţa că vrea astfel ca preşedintele republican să audă „trei cuvinte faţă de care nu a avut niciodată vreun respect”.

Donald Trump nu a reacţionat imediat.

La începutul lui iulie, el a scris pe Twitter că poliţia „poate” că nu ar trebui să lase să se inscripţioneze „acest simbol al urii pe cea mai prestigioasă stradă newyorkeză”.

Cei câţiva poliţişti prezenţi joi au asistat fără să spună un cuvânt la operaţiune.

Fostul magnat newyorkez în domeniul imobiliar locuia într-un triplex, în vârful acestui zgârie-nori situat în apropiere de Central Park, până s-a mutat la Casa Albă, în ianuarie 2017.

Din noiembrie 2019, el şi-a transformat complexul hotelier de la Mar-a-Lago, în Florida, în reşedinţa sa oficială, abandonând un oraş foarte ostil preşedinţiei.

Mulţi dintre martorii ceremoniei marcajului stradal de joi au salutat un ”simbol important”.

„Este un simbol formidabil”, a apreciat Fairweather, în vârstă de 37 de ani. „Sper doar ca asta să meargă mai departe de atât şi ca, în trei luni, oamenii să creadă în continuare în acest lucru”. „N-am încredere în concetăţenii mei şi mai ales în concetăţenii mei albi”, a adăugat această femeie de culoare, care spune că a avut de suferit din cauza culorii pielii sale.

„Avem dreptul la picturi, dar vom rămâne aici?”. „Să treci prin faţa Turnului Trump, la Manhattan, nu este o experienţă agreabilă, oamenilor nu le place acest simbol uriaş (al lui Donald Trump) aici, deci este bine să se facă asta în faţa turnului”, apreciază Francie Brewster, o liceană care a participat la manifestaţii vaste după moartea lui George Floyd.

„Însă este important să nu ne concentrăm doar asupra acestui tip de lucruri, ci asupra adevăratelor schimbări politice”, a subliniat ea.