Un general american face dezvăluiri despre tensiunile dintre Pentagon şi Obama, în timpul misiunii sale în Afganistan

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tensiunile dintre Pentagon şi Casa Albă erau evidente încă de la începutul mandatului preşedintelui Obama FOTO Reuters

Într-un volum de memorii, generalul Stanley A. McChrystal, fost comandant american în Afganistan, scrie că tensiunile dintre Casa Albă şi Pentagon erau evidente încă de la începutul mandatului preşedintelui Barack Obama.

Începutul primului mandat al preşedintelui Obama “a cunoscut apariţia unei nefericite lipse de încredere între Casa Albă şi Departamentul Apărării, provenind mai ales din procesul decizional cu privire la situaţia din Afganistan”, scrie generalul McChrystal. “Efectele au fost costisitoare”.

Cartea generalului care a fost concediat în 2010, în urma unui articol apărut în “Rolling Stone” în care acesta făcea unele comentarii care vizau Casa Albă, se poate să îi dezamăgească pe aceia care caută o povestire antrenantă despre tensiunile din interiorul administraţiei, scrie “The New York Times”.

Tonul generalului faţă de Obama nu este unul critic, iar cartea sa este cu atât mai bine văzută cu cât generalul rămâne o voce respectată în cadrul armatei.

Potrivit cărţii, tensiunile au început înainte ca autorul să preia comanda în Kabul, Afganistan, unde au fost trimise 30.000 de trupe la cererea predecesorului său, generalul David D. McKiernan, la sfârşitul mandatului preşedintelui Bush.

În februarie 2009, Obama a decis să trimită numai 17.000 de trupe, adăugând că deciziile cu privire la noi deplasări vor fi  luate în baza unei analize viitoare.

Din perspectiva preşedintelui, scrie McChrystal, “decizia a fost logică”. După mai puţin de o lună, preşedintele a crescut numărul forţelor americane în Afganistan cu 50%. Pentagonul a solicitat însă încă 4.000 de trupe.

Soldaţii simţeau că este o urgenţă, vedeau că mai rămâne puţin timp, că trupele cărora li s-a aprobat deplasarea în Afganistan ar fi trebuit să îmbunătăţească securitatea înainte de alegeri”, a mai scris acesta.

Mai târziu, Casa Albă a aprobat cele 4.000 de trupe, dar disputa a luat o altă întorsătură, după ce generalul McChrystal a preluat comanda.

Liderii Armatei au recunoscut pericolele, au învăţat lecţia istorică potrivit căreia urmărirea insurgenţilor îi condamnă pe adversarii acestora la eşec”, scrie el.

În mai 2009, curând după ce a preluat comanda în Kabul, generalul McChrystal a avut o întâlnire “scurtă, dar cordială” cu Obama, în cursul căreia preşedintele “nu a oferit nişte îndrumări anume”.

În luna următoare, generalul a fost surprins când consilierul preşedintelui pe probleme de securitate, James L. Jones, i-a spus că administraţia Obama nu mai ia în considerare trimiterea mai multor trupe în Afganistan, până ce efectul celor aflate deja acolo va putea fi evaluat.

Într-o videoconferinţă ţinută de Consiliul de Securitate Naţională, au apărut din nou diferenţe în momentul în care McChrystal şi-a subliniat obiectivele: “Învingeţi talibanii. Menţineţi siguranţa populaţiei”.

Asta a condus la o provocare a unui oficial de la Washington, căruia generalul nu îi precizează numele şi care a declarat că învingerea talibanilor este un scop prea ambiţios şi comandantul din Kabul ar trebui să încerce măcar să zdruncine siguranţa adversarului.

După ce generalul McChrystal a afirmat că mai are nevoie de 40.000 de trupe pentru a repara situaţia degradată din Afganistan, Obama a trimis 30.000 şi a spus că naţiunile aliate vor contribui cu restul.

McChrystal recunoaşte că se temea ca decizia preşedintelui american de a anunţa o dată pentru retragerea trupelor să nu îi impulsioneze pe talibani. Cu toate acestea, generalul scrie că nu a contestat decizia.

“Dacă aş fi simţit că hotărârea de a fixa o dată a retragerii ar fi fost fatală pentru succesul misiunii noastre, aş fi spus asta”, scrie el.

În ce priveşte articolul apărut în “Rolling Stone”, nu are prea multe comentarii de făcut. Pe măsură ce controversa a luat amploare, a decis să demisioneze, fără să precizeze dacă s-a simţit dezamăgit în momentul în care Obama a acceptat-o, în cursul unei întâlniri de scurtă durată.

Întorcându-se acasă, în urma întâlnirii de la Casa Albă, i-a dat vestea soţiei lui:  “I-am spus că viaţa în armată a luat sfârşit”.