Moştenirea lui Trump. SUA devin pentru prima oară o „democraţie în recul”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Donald Trump (stânga) şi Joe Biden (dreapta), preşedinţi cu viziuni politice total diferite FOTO Arhivă

Statele Unite au intrat pentru prima oară pe lista „democraţiilor în recul”, din cauza unei degradări în a doua jumătate a mandatului la Casa Albă al lui Donald Trump, relevă un raport de referinţă privind democraţia în lume publicat luni, relatează AFP.

La nivel mondial, peste un sfert din populaţia lumii trăieşte în prezent într-o democraţie în recul, iar aproape 70% în regimuri autoritariste sau „hibride”, iar o tendinţă de degradre democratică continuă neîntrerupt începând din 2016, relevă în acest raport organizaţia interguvernamentală International IDEA, cu sediul la Stockholm.

Pe lista democraţiilor în recul a IDEA se aflau deja India, Brazilia, Filipine şi două state membre ale Uniunii Europene (UE) - Polonia şi Ungaria.

Un al treilea stat membru UE - Slovenia - a intrat pe această listă în 2021.

În pofida faptului că Statele Unite rămân „o democraţie de nivel înalt”, reculul american este cauzat de scăderea indicatorilor ţării în domeniul „libertăţilor civice şi controalelor Guvernului”, declară AFP unul dintre coautorii studiului, Alexander Hudson.

International IDEA citează ”cotitura istorică” a contestărilor alegerilor prezidenţiale din noiembrie 2020 de către Donald Trump şi ”declinul anchetelor Congresului cu privire la acţiunea preşedintelui (Donald Trump) în perioada 2018-2020”.

International IDEA - care acoperă indicatori democratici pe o perioadă de o jumătate de secol şi care urmăreşte aproape toate ţările din lume (160) - împarte regimurile în trei categorii - democraţie (inclusiv ”democraţie în recul”), regimuri ”hibride” şi regmuri autoritariste.

”Deteriorarea viziblă a democraţiei în Statele Unite, aşa cum arată tendinţa tot mai mare de a contesta rezultate electorale credibile, eforturi cu scopul de a suprima participarea la vot şi o polarizare galopantă (...) este una dintre evoluţiile cele mai îngrijorătoare în privinţa democraţiei la scară mondială”, declară AFP secretarul general al International IDEA, Kevin Casas-Zamora.

Al cincilea an la rând, în 2020 numărul ţărilor care se îndreaptă către autoritarism a depăşit numărul ţărilor aflate în fază de democratizare.

Această situaţie fără precedent de la începutul colectării datelor, în anii '70, urmează să continue în 2021.

Myanmarul urmează să fie declasat din rândul democraţiilor şi să între în rândul regimurilor autoritariste.

Afganistanul şi Mali trec, de asemenea, din categoria regimurilor hibrde în în rândul celor autoritariste.

În 2021, punctajul provizoriu al International IDEA înregistrează 98 de democraţii - un număr în scădere de mai mulţi ani -, 20 de regimuri ”hibride” - inclusiv Rusia, Maroc sau Turcia - şi 47 de regimuri autoritariste - între care China, Arabia Saudită, Etiopia sau Iran.

Mai multe pentru tine:
Apropiat al lui Geoană, despre declarațiile lui Ciolacu la adresa adjunctului NATO: „De ce să nu moară și capra vecinului”
Marcel Ciolacu îl susţine pe Klaus Iohannis pentru funcţia de secretar general NATO ca cetăţean. Nu ca premier, nici ca preşedinte PSD
Un medic, triatlonist la 83 de ani, împărtășește reţeta sănătăţii sale: patru principii-cheie ale dietei
Actorul român care a iubit o singură femeie timp de 50 de ani. A cerut-o de soție când încă era elevă
Putin, probabil, nu a ordonat uciderea lui Navalnîi, au estimat serviciile secrete americane
Dieta celei mai în vârstă câștigătoare a unui concurs de Miss. Cum de arată atât de bine la 60 de ani | VIDEO
Alexandru Ciucu, gest de milioane față de Alina Sorescu, la trei zile după ce a fost filmat cu noua iubită. Ce cadou i-a luat, în semn de împăcare: „Aduc mereu bucurie ...”
Jobul plătit cu peste 2.000 de euro în România, dar nepopular printre tineri. „Ai și pauze de țigară și cafea, dar nu abuza”
O poveste extraordinară de viață din care avem toți de învățat. „Totul a început cu niște semințe. De bostan, cu sare”
Povestea Kibuțului, hub-ul gastronomic și cultural de la Gărâna. Un mic restaurant, în finala Destinației Anului 2024 FOTO
Andreea Marin, apariție ravisantă la Gala «Nu există nu se poate». A slăbit atât de mult încât zici că are 20 de ani, iar rochia cu crăpătură i-a venit perfect: „Ar trebui să îmi țin mai în frâu inima”