Emisarul lui Donad Trump merge în Rusia pentru a patra oară în trei luni. „Îl așteptăm!”
0Steve Witkoff, desemnat de Donald Trump drept emisar în discuţiile privind pacea din Ucraina, este aşteptat săptămâna aceasta în Rusia, în cea de-a patra sa vizită în decurs de patru luni.
Pe fondul tensiunilor din Ucraina, când au existat acuze reciproce de nerespectare a unui acord parţial de încetare a focului, emisarul american Steve Witkoff urmează să efectueze, în această săptămână, o nouă vizită în Rusia, în cadrul consultărilor privind planul Casei Albe pentru soluționarea pașnică a conflictului din Ucraina, transmite Agerpres.
Informaţia a fost confirmată de consilierul președintelui rus Vladimir Putin pentru afaceri internaționale Iuri Ușakov, care la întrebarea ziariştilor privind o nouă vizită a emisarului american a răspuns: „Îl așteptăm”.
Cea de-a patra vizită în Rusia în decurs de patru luni a lui Steve Witkoff are loc la scurt timp după ce președintele american Donald Trump a promis că va prezenta în curând detalii despre planul său de pace, afirmând că acestea vor fi făcute publice „în următoarele trei zile”.
Surse diplomatice au indicat faptul că, în cazul unui acord, s-ar putea lua în calcul desfășurarea unor forțe europene de menținere a păcii în Ucraina, în ciuda opoziţiei ferme manifestate de Vladimir Putin până în prezent.
Cea mai recentă întânire între emisarul lui Donald Trump şi preşedintele rus Vladimir Putin, a treia, a fost cea din 11 aprilie, la Sankt Petersburg, în urma acesteia Steve Witkoff spunând în cadrul unui interviu că „problema teritorială” ar putea fi una dintre cheile unui eventual acord de pace. În replică, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a rămas ferm pe poziţie şi a declarat că Ucraina nu va recunoaște niciodată anexarea teritoriilor sale de către Rusia.
În timpul scurs de la această ultimă discuţie, Donald Trump și secretarul de stat Marco Rubio au avertizat că, în lipsa unor progrese în următoarele săptămâni, SUA ar putea decide să se retragă din procesul diplomatic.
În acest context, sub presiunea Washingtonului, președintele rus Vladimir Putin a declarat un armistițiu de Paște de 30 de ore, acceptat de Kiev, dar cele două părți s-au acuzat reciproc de încălcarea încetării focului.
Deși luptele au scăzut în intensitate pe anumite segmente ale frontului, confruntările s-au reluat imediat după Paşte, astfel că Volodimir Zelenski a propus extinderea armistițiului cu încă 30 de zile, pentru a proteja infrastructura civilă.
Dispobilitatea declarată a lui Vladimir Putin de a lua în considerare o astfel de propunere a alimentat speculațiile privind o eventuală negociere directă între Moscova și Kiev. Cu toate acestea, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a subliniat că pentru ca astfel de discuții directe să aibă loc Zelenski ar trebui să revoce decretul emis în 2022, care interzice oficial negocierile cu actualul lider de la Kremlin.
În timp ce emisarul american este aşteptat în Rusia în această săptămână, Ucraina continuă să fie ținta atacurilor rusești asupra zonelor civile.
Marți, 22 aprilie, președintele Zelenski a condamnat noile bombardamente lansate asupra orașelor Harkov, Zaporojie și Odesa, făcând din nou apel pentru un armistițiu umanitar.
„Propunerea noastră de a opri atacurile asupra infrastructurii civile rămâne valabilă”, a transmis el pe rețelele de socializare.
În Zaporojie, o femeie și-a pierdut viața în urma unui atac cu bombe glisante, care a rănit circa 20 de persoane, iar la Harkov mai mulți civili au fost răniți în urma unui atac cu drone. De asemenea, orașul Odesa a fost vizat luni seara de un atac masiv cu drone kamikaze, care a provocat rănirea a cel puțin opt persoane și un incendiu extins într-un cartier populat.