Cine este activista din spatele campaniei anti-avort din SUA

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un portret puţin măgulitor a fost documentat de jurnaliştii The Guardian care au urmărit evoluţia politică şi ideologică a lui Janet Porter, activista din spatele campaniei anti-avort care capătă proporţii surprinzătoare în SUA.

Adeptă a conspiraţiilor şi al campaniilor homofobe, Janet Porter s-a remarcat încă de la începutul anilor 90, îngroşând rangurile conservatorilor creştini care susţineau că există un lobby „malefic” şi insidios al homosexualilor ce pervertesc societatea. Ei mai solicitau ca minima toleranţă ce le era acordată acestora să fie contracarată prin strategii ample de comunicare. Ca şi Donald Trump, Porter a contribuit la demonizarea fostului preşedinte democrat Barack Obama, despre care spunea că nu este cetăţean american.

Detestată de politicienii americani de stânga şi de dreapta deopotrivă, Porter a reuşit totuşi să contribuie prin lobby-ul său la adoptarea unei legi ce impune în statul Ohio cea mai strictă interdicţie a avorturilor din SUA. „Proiectul de lege al bătăilor de inimă" face ca procedura de întrerupere a sarcinii să devină ilegală după aproximativ şase săptămâni de la concepţie. 

Această interdicţie  nu a fost susţinută nici măcar de organizaţii anti-avort notorii, cum ar fi „Ohio Right to Life”, organizaţie pentru care Porter a şi lucrat o perioadă. A fost respinsă de două ori de un guvernator republican, care argumentase că va contrazice legea stabilită deja în acest domeniu. Atitudinile şi intervenţiile avide de scandal ale lui Janet Porter erau considerate prea extremiste până şi de către republicani.

Însă numirile recente făcute de Donald Trump la Curţile Supreme din mai multe state federale au conferit activiştilor conservatori contextul favorabil, iar până în prezent legea lui Porter a fost introdusă în 11 state şi adoptată în patru. În ceea ce priveşte  drepturile femeilor de a răspunde de propriul lor corp, mai multe mişcări de protest au avut loc în ultimele zile, manifestanţii fiind revoltaţi de atacul faţă de decizia Roe v Wade din 1973, care a legalizat avortul în SUA, 

De cealaltă parte, activismul lui Janet Porter nu se limitează numai la convertirea spiritelor prin campaniile sale de mobilizare anti-avort. Aceasta doreşte ca termenii „legii bătăilor de inimă” să fie recunoscuţi ca fiind ştiinţifici de către jurisprudenţa americană, Porter fiind de părere că viaţa începe la concepţie. Mai mulţi medici au calificat drept inexactă opinia activistei şi a acoliţilor săi, aceştia precizând că după şase săptămâni de sarcină membrele embrionului nu sunt încă formate, şi nici camerele inimii.

 

„Dacă vorbim despre o fiinţă umană, şi ştim că acea fiinţă este în viaţă, atunci, a ignora acest indicator, acele bătăi de inimă, reprezintă un act lipsit de inimă.”, e de părere Janet Porter, potrivit publicaţiei britanice.

       

Însă bataile inimii nu reprezintă singurul semn de viaţă, explică medicii, dând exemplul cazurilor de moarte cerebrală.

Legea lui Ohio este considerată cea mai strictă lege anti-avort din SUA, nu numai pentru că interzice avortul înainte ca majoritatea femeilor să ştie măcar că sunt însărcinate, dar şi pentru că nu face nicio excepţie în caz de viol sau incest. 

Mai multe pentru tine:
Recunoști personajele? Fac parte din generația de aur, el a fugit din țară și nu a mai apărut în filme, iar ea s-a măritat la 50 de ani
Ce poreclă i-a pus Violeta Bănică lui Adrian Brâncoveanu, iubitul Andreei Marin: „Este un..”
Rușii au lovit instalațiile energetice din centrul și vestul Ucrainei. Zelenski: Aprovizionarea cu gaz a UE este în pericol
Alexandru Ciucu, gest de milioane față de Alina Sorescu, la trei zile după ce a fost filmat cu noua iubită. Ce cadou i-a luat, în semn de împăcare: „Aduc mereu bucurie ...”
Urme de urs la Sâmburești de Olt, într-o zonă de deal. Primar: „Singura soluție, schimbarea legislației tembele actuale”
CSM Bucureşti, învinsă fără drept de apel de Metz, în sferturile Ligii Campionilor la handbal feminin
Andreea Marin, apariție ravisantă la Gala «Nu există nu se poate». A slăbit atât de mult încât zici că are 20 de ani, iar rochia cu crăpătură i-a venit perfect: „Ar trebui să îmi țin mai în frâu inima”
Ucrainenii din străinătate nu vor să meargă la război și atacă guvernul de la Kiev: „De ce să mă întorc să lupt? Pentru ce?”
O teorie controversată: croissantele nu sunt franțuzești, iar sosul de pizza nu este italian. „Bucătăria italiană nu există”, afirmă un istoric culinar
Prințul Paul al României, prins în Malta. El a fost găsit într-un resort
Un deputat USR susţine că numele său ar fi pe listele de susţinători ai Dianei Şoşoacă. „Semnătura mea, falsificată”