Apărare antirachetă în Hawaii: SUA reacţionează la înarmarea nucleară a lui Kim Jong-il

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Apărare antirachetă în Hawaii: SUA reacţionează la înarmarea nucleară a lui Kim Jong-il

Statele Unite şi-au testat joi seară cu succes, în largul Hawaii, sistemul de apărare antirachetă. Casa Albă a apreciat că regimul comunist din Coreea de Nord dispune de rachete nucleare capabile să lovească Hawaii.

Mai citiţi şi
Hawaiieni în faţa rachetelor nord-coreene: între fatalism şi teamă

VIDEO SUA au instalat în Hawaii un dispozitiv de apărare împotriva unei rachete nord-coreene
Coreea de Nord avertizează SUA: Vom riposta imediat!
Dorin Chioţea: "În Coreea de Nord nu ai voie să mergi în alt oraş şi celularele sunt interzise"

Testul a reprezentat a 23-a tragere de către navele echipate cu sistemul Aegis de apărare împotriva rachetelor balistice. Cu acest ultim test au fost înregistrate a19 succese, printre care şi distrugerea, anul trecut, a unui stelit american de spionaj.

O rachetă balistică cu rază scurtă de acţiune a fost lansată de la o bază de pe insula Kauai şi a fost apoi doborâtă de un interceptor de rachete în trei trepte lansat de pe distrugătorul USS Hopper.

Distrugătorul a lansat şi dirijat o rachetă care a interceptat racheta aleasă ca ţintă la circa 160 de kilometri deasupra Oceanului Pacific. Sistemul de arme al distrugătorului Hopper şi-a ghidat racheta pentru "o lovitură directă corp contra corp, la aproximativ două minute după ce a părăsit nava".


Coreea de Nord a încălcat la 4 iulie, rezoluţiile Consiliului de Securitate al ONU prin trimiterea a şapte rachete balistice în largul coastei estice. Potrivit oficialilor americani, rachetele nord-coreene ar putea să ajungă în Hawaii.

Coreea de Nord a testat în aprilie racheta nucleară Taepodong-2 care a zburat 3.000 de kilometri până în Alaska. SUA, China, Rusia, Coreea de Nord, Japonia şi Uniunea Europeana au criticat exerciţiul nord-coreenilor. În replică, Coreea de Nord a spus că nu va renunţa la programul său nulear, va continua testele, va începe un program de îmbogăţire cu uraniu şi va folosi în armament tot plutoniul de care dispune.