Moscova încearcă o nouă metodă de a nega acuzaţiile în cazul Navalnîi. Ce spune despre Noviciok

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sediul MAE rus FOTO Arhivă

Moscova a găsit o nouă metodă de a nega folosirea agenţilor neurotoxici Noviciok, aflaţi pe lista Organizaţiei pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC).

Presată să dea răspunsuri în cazul Aleksei Navalnîi, opozantul rus intrat în comă în timpul unui zbor Tomsk-Moscova după ce a fost otrăvit cu Noviciok, aşa cum au conchis trei laboratoare militare din Europa şi OIAC, Moscova refuză să deschidă o anchetă şi respinge concluziile.

Ba mai mult, a găsit o nouă metodă de a-şi nega implicarea în acest caz, recurgând la contraacuzaţie. Potrivit Ministerului rus de Externe, agenţii neurotoxici Noviciok sunt o marcă occidentală, nu o armă chimică a Moscovei.

Într-un comunicat publicat sâmbătă, diplomaţia rusă susţine că structura şi spectrul masei acestui game de otrăvuri a fost przentate pentru prima dată în baza de date a National Institute of Standards and Technology (NIST), în 1998. Aceste informaţii au fost furnizate de Pentagon, susţine MAE rus.

„Noviciok este o marcă pur occidentală”, insistă Ministerul de Externe de la Moscova, care adaugă că Rusia nu deţine o astfel de substanţă.

Această contraacuzaţie se bate cap în cap cu spusele inventatorului Noviciok, Vladimir Uglev.

„Eu am fost primul care a reuşit să creeze un tip de Noviciok. Era în decembrie 1975”, a recunoscut cercetătorul într-un interviu acordat după otrăvirea lui Navalnîi.

„Am făcut-o în scopuri militare. O ştiam, aşa cum a ştiut-o şi Andrei Saharov când a dezvoltat bomba cu hidrogen. Însă în acele vremuri nu ţi se cereau lucruri, ţi se dădeau ordine”, a declarat el.

Întrebat cum vede faptul că Guvernul rus continuă să nege existenţa Noviciokului, Uglev a spus că problema îl depăşeşte. „Este ca şi cum i-ai cere unei persoane normale să înţeleagă un schizofrenic”, a subliniat el.

Reacţia MAE rus a venit după solicitarea ministrului german de Externe cu privire la adoptarea unei reacţii internaţională faţă de Moscova în cazul Navalnîi.

Aleksei Navalnîi, cunoscut pentru anchetele sale anti-corupţie, s-a simţit rău pe 20 august la bordul avionului cu care se întorcea de la Tomsk la Moscova şi a fost internat de urgenţă la Omsk, iar apoi evacuat la Berlin.

Germania, Franţa, Suedia şi Organizaţia pentru Interzicerea Armelor Chimice au ajuns la concluzia că principalul opozant al preşedintelui rus Vladimir Putin a fost otrăvit cu Noviciok.