Medvedev amenință că zona de securitate a Rusiei ar putea cuprinde aproape toată Ucraina

0
Publicat:

Rusia ar putea extinde așa-numita „zonă-tampon de securitate” până aproape de granițele vestice ale Ucrainei, dacă sprijinul militar oferit Kievului va continua, a avertizat duminică, 25 mai, Dmitri Medvedev, vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei.

FOTO: Profimedia

„Dacă ajutorul militar acordat «regimului banderit» continuă, zona tampon ar putea arăta așa”, a scris Medvedev pe canalul său de Telegram, citat de agenția TASS. Mesajul a fost însoțit de un videoclip în care aproape întreg teritoriul Ucrainei apare ca fiind inclus în această zonă de securitate, cu excepția unei fâșii restrânse din vestul țării.

Zona de securitate. FOTO: Antena 3 CNN

Expresia „regim banderit” folosită de oficialul rus face referire la Stepan Bandera, lider naționalist ucrainean din perioada celui de-Al Doilea Război Mondial, asociat de propaganda rusă cu colaborarea cu Germania nazistă. De altfel, pretextul „denazificării” Ucrainei a fost invocat frecvent de Moscova încă de la declanșarea invaziei în 2022.

Declarația lui Medvedev vine la doar câteva zile după ce președintele rus Vladimir Putin a anunțat decizia de a institui o zonă-tampon de-a lungul frontierei ruso-ucrainene, pentru a proteja regiunile Belgorod, Kursk și Briansk de atacuri ale armatei ucrainene. Potrivit Kremlinului, Ucraina ar fi lansat o contraofensivă surpriză în zona Kursk în luna august.

În aprilie, autoritățile ruse au susținut că au respins trupele ucrainene din regiunile de graniță cu ajutorul soldaților nord-coreeni, fără a oferi însă dovezi concrete.

BILD: Rusia pregătește o ofensivă majoră în luna iunie

În paralel cu aceste declarații amenințătoare, publicația germană BILD scrie că Rusia se pregătește să lanseze o nouă ofensivă majoră în Ucraina, la începutul lunii iunie. Potrivit surselor citate, mii de soldați ruși au fost deja transferați pe front, iar președintele Vladimir Putin intenționează să anexeze încă trei regiuni ucrainene: Dnipro, Harkov și Sumî.

Amintim că în toamna anului 2022, Moscova a declarat anexarea ilegală a patru regiuni ucrainene – Donețk, Lugansk, Herson și Zaporojie – fără a le controla în întregime.

Experții citați de BILD afirmă că Putin nu a avut niciodată intenția de a accepta un armistițiu, ci doar de a-și extinde teritoriile ocupate, în ciuda pierderilor suferite pe front.