Anunţuri în spiritul Războiului Rece. Rusia vrea să înregistreze un al doilea vaccin anti-COVID-19, deşi testele au trecut abia de faza incipientă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Arhivă

Moscova intenţionează să înregistreze un al doilea vaccin anti-COVID-19, anunţă agenţia de presă TASS, care citează un comunicat al Rospotrebnadzor, instituţia responsabilă de sănătatea ruşilor.

Rusia urmează să înregistreze un nou vaccin anti-COVID-19. Este vorba de un vaccin dezvoltat de Institutul Vector din Siberia, ai cărui specialişti au finalizat săptămâna trecută testele în fază incipientă pe pacienţi umani. Vaccinul ar putea fi omologat până la 15 octombrie.

Rusia a anunţat deja un vaccin anti-COVID-19. Numit Sputnik V, o aluzie la confruntările din perioada Războiului Rece, vaccinul a fost declarat valid cu toate că nu a trecut toate testele clinice.

În aceste condiţii, experţii internaţionali s-au arătat sceptici în legătură cu siguranţa vaccinului, denunţând punerea în pericol a sănătăţii populaţiei de dragul întâietăţii şi propagandei.

De altfel, testele finale pentru Sputnik V sunt abia acum în desfăşurare, fiind lansate la 10 august, după înregistrarea vaccinului. Într-un articol publicat recent în The Lancet, Institutul Gamaleia susţine că Sputnik V declanşează un răspuns imunitar şi nu antrenează efecte nedorite grave. Însă 15 medici din cinci ţări contestă aceste date, afirmând că nu sunt de încredere. Într-o scrisoare deschisă, ei anunţă că au descoperit în datele din fazele 1-2 tendinţe care par „extrem de improbabile”, în contextul în care s-au raportat, la diverşi pacienţi, niveluri identice de anticorpi. Institutul Gamaleia nu a dorit să comenteze această informaţie. Acum Moscova susţine că doar unul din şapte voluntari vaccinaţi cu Sputnik V prezintă efecte secundare, cum ar fi stări de slăbiciune şi dureri musculare. Totuşi, ruşii nu se înghesuie absolut deloc să facă parte din experimentul actualei puteri din Rusia. Doar 300 din cei 40.000 de voluntari anunţaţi participă la studiile din faza 3. Cu toate acestea, statul rus intenţionează să înceapă vaccinarea în masă în noiembrie sau decembrie.

Rusia a înregistrat marţi 6.215 de noi cazuri de COVID-19, un nou vârf pentru 24 de ore, de la cel din 18 iulie, iar bilanţul total al contaminărilor a crescut la 1.115.810. A patra cea mai afectată ţară de pandemia de COVID-19 ca număr de contaminări a anunţat de asemenea 160 de morţi din cauza bolii în ultimele 24 de ore. Bilanţul total al morţilor din cauza COVID-19 a crescut la 19.649 în Rusia, o ţară cu o populaţie de aproximativ 144 de milioane de locuitori.

Spre deosebire de Rusia, celelalte ţări aflate în cursa contracronometru pentru obţinerea unui vaccin sunt mai prudente cu anunţurile. Opt vaccinuri se află acum în faza a treia a studiilor clinice. Reproşându-i-se faptul că a omologat un produs care nu a trecut toate etapele necesare de testare, Moscova a răspuns că normele sale de înregistrare sunt diferite de cele internaţionale.

Mai multe pentru tine:
Apropiat al lui Geoană, despre declarațiile lui Ciolacu la adresa adjunctului NATO: „De ce să nu moară și capra vecinului”
Țara unde românii au un salariu de 5.000 de euro pe lună. Ce spune Daniel, stabilit de mai bine de 30 de ani: „Există un mit, când vorbim de salariu"
Andreea Marin, apariție ravisantă la Gala «Nu există nu se poate». A slăbit atât de mult încât zici că are 20 de ani, iar rochia cu crăpătură i-a venit perfect: „Ar trebui să îmi țin mai în frâu inima”
Mituitorul judecătoarei din Suceava care se droga a evadat din arestul la domiciliu chiar înainte de condamnare
Jobul plătit cu peste 2.000 de euro în România, dar nepopular printre tineri. „Ai și pauze de țigară și cafea, dar nu abuza”
Alexandru Ciucu, gest de milioane față de Alina Sorescu, la trei zile după ce a fost filmat cu noua iubită. Ce cadou i-a luat, în semn de împăcare: „Aduc mereu bucurie ...”
Un medic, triatlonist la 83 de ani, împărtășește reţeta sănătăţii sale: patru principii-cheie ale dietei
Putin, probabil, nu a ordonat uciderea lui Navalnîi, au estimat serviciile secrete americane
Povestea Kibuțului, hub-ul gastronomic și cultural de la Gărâna. Un mic restaurant, în finala Destinației Anului 2024 FOTO
Dieta celei mai în vârstă câștigătoare a unui concurs de Miss. Cum de arată atât de bine la 60 de ani | VIDEO
Actorul român care a iubit o singură femeie timp de 50 de ani. A cerut-o de soție când încă era elevă