Vrem o Constituţie nouă şi un preşedinte ales direct
0Potrivit ultimului Barometru de Opinie Publică, 90% din moldoveni îşi doresc să voteze direct şeful statului, doar 7% susţin contrariul. În acelaşi timp, jumătate din concetăţeni consideră că avem nevoie de o Lege Fundamentală nouă.
Chiar dacă europenii laudă Republica Moldova şi spun că este o „poveste de succes", oamenii nu simt schimbări. Potrivit unui nou sondaj, realizat în perioada 30 octombrie-12 noiembrie, 72% dintre respondenţi consideră că direcţia în care merg lucrurile în ţară este greşită. Aproximativ 20% cred că este bună, iar 8% nu ştiu sau nu au răspuns. Specialiştii spun că procentul este mare, chiar dacă percepţia negativă a scăzut semnificativ faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, când de aceeaşi părere erau peste 83%.
„Cetăţeanul evaluează situaţia după anumite criterii, iar europenii după altele. Este un decalaj firesc. Rezultatele reformelor se resimt mai târziu şi, respectiv, percepţia oamenilor este alta", explică analistul Viorel Ciubotaru. Cei mai mulţi (58%) se tem de sărăcie. Alţi 55% sunt îngrijoraţi de preţurile din ţară, iar 48% - de şomaj.
Dacă duminica viitoare ar fi organizate alegeri parlamentare, peste 24% dintre respondenţi ar vota pentru PCRM. Pentru PLDM şi-ar da votul 22%, pentru PD - peste 11%, iar pentru PL ar vota 9%. Comparativ cu luna mai, PCRM şi PL înregistrează o scădere cu aproximativ 4%. „PCRM a suferit câteva eşecuri şi a pierdut postul de televiziune NIT. Probil trece printr-o criză internă", explică Arcadie Barbăroşie, directorul Institutului de Politici Publice.
„Limba moldovenească", neschimbată
Şi încrederea de care se bucură liderul PCRM este în scădere cu 1%. 17% dintre intervievaţi spun că au cea mai mare încredere în Vladimir Voronin, cu 2% mai puţin decât în premierul Vlad Filat. Pe locul trei în topul încrederii se află Marian Lupu cu 8%. Actualul preşedinte Nicolae Timofti este creditat cu doar un procent.
Potrivit aceluiaşi sondaj, peste 50% dintre respondenţi consideră că avem nevoie de o Constituţie nouă şi doar 37% susţin contrariul. În acelaşi timp, denumirea limbii oficiale în Constituţie trebuie să rămână neschimbată. 65% din cei chestionaţi vor ca aceasta să rămână „moldovenească", peste 22% au optat pentru română, iar 8% vor ca denumirea limbii să fie „moldovenească", iar în paranteze să fie menţionată româna. „Percepţia se schimbă cu generaţiile. Tot mai mulţi spun că vorbim româna. Dacă am avea politicieni curajoşi şi deştepţi, lucrurile se vor de la sine", menţionează analistul politic Arcadie Barbăroşie.
În ce priveşte alegerea preşedintelui, 90% dintre respondenţi vor să-l voteze direct şi doar 7% ar admite ca acesta să fie numit de Parlament. Dacă mâine ar fi alegeri, 19% l-ar vota pe Vladimir Voronin şi peste 16% pe Vlad Filat. Nicolae Timofti, actualul preşedinte, ar fi ales de circa 4%.
Blocaţi între Vest şi Est
Barometru de Opinie Publică arată că moldovenii rămân cu aceeaşi dilemă în privinţa aderării Moldovei la UE şi Uniunea Vamală. Dacă duminică ar avea loc un referendum cu privire la aderarea ţării noastre la UE, circa 54,7% ar spune „Da". În timp ce, 55,8% ar vota şi pentru aderarea Moldovei la Uniunea Vamală Rusia-Belarus-Kazahstan. De asemenea, respondenţii se declară împotriva aderării Moldovei la NATO. 54,5% ar spune „Nu" aderării la Alianţa Nord-Atlantică şi doar 17% ar fi „pentru". Alţi 17% sunt indecişi, iar 9% n-ar participa.