Statul oferă bani ONG-urilor de tineret. Cum poţi câştiga un grant de minim 10.000 de lei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Viceministrul Tineretului şi Sportului Victor Zubcu, ministrul Serghei Afanasenco şi reprezentantul Direcţiei Tineret, Ion Donea

Organizaţiile neguvernamentale de tineret vor primi suport financiar şi logistic în cadrul Programului anual de Granturi lansat de Ministerul Tineretului şi Sportului. Iniţiativa are ca scop dezvoltarea competitivităţii printre tineri, promovarea autoguvernării şi participării în viaţa socială şi lansarea unor proiecte cu impact civic de lungă durată.

Programul de Granturi reprezintă un concurs la care pot participa organizaţiile neguvernamentale de tineret din Republica Moldova care desfăşoară proiecte şi iniţiative de tineret cu impact la nivel naţional şi regional. Prioritate se va acorda proiectelor ce vor contribui la elaborarea şi implementarea politicilor de tineret (propuneri de politici publice, cercetări, studii, broşuri, ghiduri, norme metodologice,proiecte de acte normative, strategii, concepţii, programe, planuri de acţiuni etc.)

Întâietate se va acorda, de asemenea, proiectelor de tineret care ţin de consolidarea centrelor de tineret, a consiliilor locale şi organizaţiilor de voluntariat. Acţiunile care pot fi susţinute în cadrul Programului de Granturi includ dezbateri, consultări, campanii, congrese, conferinţe, schimburi de experienţe bilaterale şi multilaterale, participări la evenimente internaţionale, întâlniri oficiale, seminare, cursuri de instruire, forumuri, concursuri, elaborări de site-uri şi crearea reţelelor de comunicare, emisiuni radio şi televizate şi alte acţiuni similare consacrate sectorului de tineret.

Viceministrul Tineretului şi Sportului Victor Zubcu a precizat că suport financiar nu va fi acordat pentru organizarea evenimentelor culturale sau a festivalurilor: „Ne propunem ca proiectele finanţate să fie de continuitate, ele trebuie să pornească de la o idee cu adevărat importantă. Festivalurile sau alte evenimente de acest gen nu pot contribui foarte mult la dezvoltarea abilităţilor tinerilor. Banii pe care statul îi investeşte în aceste proiecte ale tinerilor trebuie să ducă la rezultate frumoase.”

Reprezentanţii ministerului au menţionat că suportul financiar minim pe care îl pot primi organizaţiile este de 10.000 de lei, o sumă potrivită pentru a pune temelia realizării unei idei. „Am avut proiecte care au primit o sumă mult mai mare de bani, chiar şi 400.000 de lei. Depinde de calitatea şi impactul social pe care îl poate avea acesta”, a declarat reprezentantul Direcţiei Tineret Ion Donea.

Termenul limită pentru depunerea proiectelor este 17 aprilie 2015, ora 16.00. Programul de Granturi a fost lansat în anul 2011. În perioada anilor 2011 - 2014 au fost oferite granturi în sumă de circa 12 milioane de lei, de care au beneficiat 78 de asociaţii obşteşti.