Sistemul tichetelor de masă ar putea fi implementat de la 1 ianuarie 2018
0Preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, pledează pentru implementarea sistemului tichetelor de masă cu începere de la 1 ianuarie 2018. În cadrul celei de-a doua runde de dezbateri publice care au avut loc ieri, 29 iunie, pe marginea iniţiativei legislative, concept al cărui autor este, Andrian Candu a spus că proiectul poate fi supus dezbaterilor în prima lectură în plenul Parlamentului, transmite IPN.
Potrivit preşedintelui Parlamentului iniţiativa legislativă este pe rol în cadrul Comisiei parlamentare protecţie socială, sănătate şi familie. În prezent, se lucrează la ajustarea recomandărilor care vin din partea reprezentanţilor autorităţilor, instituţiilor statului, mediului de afaceri, sindicatelor şi patronatelor. „Toate sunt analizate, bine cercetate şi în măsura în care le găsim o soluţie, sunt incluse în concept”, a declarat Andrian Candu.
În cadrul celei de-a doua runde de dezbateri publice, deputatul democrat Valentina Buliga a spus că unele prevederi ale iniţiativei legislative stârnesc îngrijorări. Potrivit legiuitorului, operatorii, care ar urma să elaboreze tichete de la masă, au sesizat despre condiţii exagerate pentru a participa la licitaţie. Totodată, spune Valentina Buliga, la etapa data, iniţiativa discriminează unele categorii de angajaţi, între care bugetarii şi angajaţii din mediul rural.
Potrivit lui Vladislav Caminschi, directorul executiv al Confederaţiei Naţionale a Patronatelor, ar trebui reglementată clar procedura de ieşire din sistem, în cazul în care unii agenţi economici doresc să renunţe. Totodată, spune Vladislav Caminschi, în varianta în care este prezentată acum, iniţiativa discriminează agenţii economici care au cantine. „El având aceasta activitate, s-ar putea trezi că ai săi angajaţi doresc tichete de masă”, a spus Vladislav Caminschi.
Preşedinta Comisiei parlamentare protecţie socială, sănătate şi familie, deputata comunistă Oxana Domenti, a spus că dacă nu vor fi făcute anumite ajustări, există riscul ca angajatorii să recurgă la substituirea salariilor, pentru care se achită impozite, cu tichetele de masă, pentru care nu se vor achita impozite.
Potrivit iniţiativei legislative, tichetele de masă vor fi oferite opţional de către angajatori, suplimentar la salariu. Angajaţii le vor putea folosi la cantină, în magazine şi chiar la restaurante, însă doar pentru produsele alimentare. Tichetul va fi un element de plată, are elemente de securitate, poate fi pe suport de hârtie sau pe card. Iniţiativa propusă prevede clar interzicerea reducerii salariului, dacă se oferă şi tichete de masă.
Iniţiativa propusă prevede interzicerea convertirea valorii tichetelor de masă în bani. Dar se permite să adaugi bani ca să achiţi o cumpărătură. Valoarea tichetului de masă se propune să fie stabilită în baza coşului minim alimentar, care este în prezent 906 lei pe lună. Suma se împarte la 21,1 zile lucrătoare. Astfel pentru acest an se ajunge la valoarea de 45 de lei pe zi.