SIS, alertat de dezvăluirile din presă privind „mişcările secesioniste“ din Bălţi şi Comrat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Poză de la „întâlnirea secretă“ de la Bălţi. FOTO: deschide.md

Serviciul de Informaţii şi Securitate (SIS) anunţă că s-a autosesizat în legătură cu o „întâlnire confidenţială“ la Bălţi dintre başcanul autonomiei găgăuze, Mihail Formuzal, episcopul Marchel de la Mitropolia Moldovei, liderul partidului Patrioţii Moldovei, Mihail Garbuz, şi alte persoane, care ar pune la cale un plan de destabilizare a situaţiei din Republica Moldova înaintea semnării Acordului de Asociere cu UE.

Într-un comunicat difuzat azi, SIS anunţă că depune constant eforturi pentru a „anihila mişcările secesioniste“ şi tentativele de „escaladare a tensiunii“ puse la cale de „promotori ai vectorului eurasiatic“ şi că este pregătit să contracareze „posibile grupuri paramilitare sau adepţi ai ideologiilor extremiste“.

Reacţia SIS vine după ce presa a scris că başcanul Mihail Formuzal a dat indicaţii primarilor din autonomie să formeze, de urgenţă, gărzi populare, care vor fi instruite de poliţia locală. Potrivit deschide.md, sub acoperirea acestor gărzi, în Găgăuzia sunt pregătite detaşamente de cazaci din Rusia şi Crimeea, care vor fi antrenate în escaladarea unor revolte a minorităţilor etnice de la Comrat şi Bălţi împotriva Guvernului de la Chişinău.

Site-ul deschide.md a publicat fotografii de la „o întâlnire secretă“ de la Bălţi, la care au participat Mihail Formuzal, Episcopul Marchel, liderul partidului Patrioţii Moldovei, Mihail Garbuz, şi reprezentanţi ai unor organizaţii ce promovează vectorul euroasiatic. La şedinţă s-ar fi convenit o „revoltă a minorităţilor etnice la Comrat şi Bălţi împotriva autorităţilor legitime ale statului” şi un plan de răsturnare a puterii legale, prin rebeliuni armate, ca să fie create două enclave separatiste – „Republica Populară Găgăuzia“, ce ar urma să întrunească regiunile Bolgrad şi Ismail din Ucraina şi raioanele de sud ale ţării, şi „Republica Moldovenească de Nord“, constituită din regiunea Cernăuţi din Ucraina şi raioanele de nord ale Republicii Moldova. Ulterior, ar urma să fie constituită „Federaţia Moldovenească“, formată din patru subiecţi: Republica Moldova (capitala Chişinău), „Republica Moldovenească Nistreană“ (capitala Tiraspol), „Republica Populară Găgăuză“ (capitala Comrat), „Republica Moldovenească de Nord“ (capitala Bălţi).

Persoanele vizate în articolele despre „întâlnirea secretă“ au confirmat reuniunea de la Bălţi, dar au fost evazivi în ceea ce priveşte scopul acesteia. Unii au declarat că a fost o întâlnire amicală, alţii - că s-au întâlnit pentru a discuta despre planul de sărbătorire a „aniversării a 655-a a statalităţii moldoveneşti“.