Prima vizită a prim-ministrului României, Dacian Cioloş, în Republica Moldova FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO privesc.eu

Premierul Dacian Cioloş a ajuns, joi dimineaţă, în Republica Moldova, unde se va întâlni cu omologul său, Pavel Filip, şi cu preşedintele Nicolae Timofti, din delegaţia guvernamentală făcând parte alţi şase miniştri, printre care vicepremierul Vasile Dîncu, ministrul Justiţiei, Raluca Prună, ministrul Fondurilor Europene, Cristian Ghinea, şi ministrul Finanţelor, Anca Dragu.

 UPDATE 11.50 Nicolae Timofti a mulţumit autorităţilor române pentru acordarea primei tranşe din ajutorul financiar rambursabil.

„Acest ajutor a venit exact atunci când aveam mai mare nevoie de el, iar acest lucru ne demonstrează că România este un prieten de încredere al statului nostru”, a afirmat Timofti.

UPDATE 11.55 Dacian Cioloş a declarat că reformele vor trebui să continue, astfel încât Republica Moldova să se menţină pe agenda europeană.

„Înainte de a primi această primă tranşă, Guvernul Republicii Moldova a trebuit să demonstreze că este capabil să facă reforme. Şi sper ca acest sprijin al nostru să redeschidă calea finanţărilor europene  pentru Republica Moldova”, a menţionat premierul român.

UPDATE 11.40 Întrevederea premierului României, Dacian Cioloş cu preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti.

UPDATE 10.40 Cioloş: „Indiferent de Guvernul de la Bucureşti, România rămâne fidelă sprijinului Republicii Moldova, în primul rând pentru a asigura prosperitate cetăţenilor Republicii Moldova, pentru a consolida democraţia şi pentru a susţine parcursul european. Susţinem reformele Moldovei care asigură prosperitate şi dezvoltare”.

„Considerăm că este importantă stabilitatea în perioada imediat următoare, urmează o campanie electorală pentru alegerile prezidenţiale, dar în paralel cu aceasta, ne pare esenţial ca reformele care au fost începute să continue, iar din acest punct de vedere, Guvernul României va acorda tot sprijinul Republicii Moldova într-un mod foarte pragmatic”.

„Dincolo de acest împrumut, continuăm cu asistenţa financiară nerambursabilă. În aceste sens, intenţia noastră este să continuăm cu programe care au arătat rezultate până în momentul de faţă: finanţarea grădiniţelor în Republica Moldova. În acest an, punem la dispoziţie 3 milioane de euro, care vor îmbunătăţi condiţiile de viaţă şi învăţătură în circa 80 de grădiniţe. Continuăm programul de achiziţii a microbuzelor pentru transportul elevilor la şcoală”.

„Vrem că intensificăm colaborarea noastră nu doar la nivel interguvernamental, ci şi cu autorităţile locale din Republica Moldova. Să finanţăm proiecte concrete care să îmbunătăţească viaţa cetăţenilor care traiesc în oraşele Republicii Moldova, în mediul rural. Aici începem cu un proiect-pilot, pentru care am dedicat 2 milioane de euro în acest an. Vom finanţa proiecte care vin de la autorităţile publice locale. O parte din aceste proiecte le vom gestiona direct, iar o altă parte o vom gestiona prin intermediul unor ONG”.

„Este important să stimulăm investiţiile româneşti în Republica Moldova, atât companii de stat, dar şi investitori privaţi”. 

„România doreşte să fie principalul avocat al orientării europene al Republicii Moldova”. 

„Vrem să mobilizăm şi alte capitale europene să menţină Moldova pe agenda europeană. Cu siguranţă şi rezultatul alegerilor prezidenţiale vor da un semnal despre direcţia pe care Moldova doreşte să o ia”.

„Încurajăm reluarea discuţiilor în formatul 5+2, sperăm ca într-un mod pragmatic se vor găsi soluţii. România sprijină activ găsirea soluţiilor în acest conflict”.

„Există o bancă importantă din România care este gata să investească aici. Vom încuraja şi alţi investitori. Suntem gata să începem să lucrăm la deschiderea unei filiale a Fondului de garantare şi creditare a înreprinderilor mici şi mijlocii din România, care să-şi deschidă o filială în Republica Moldova pentru a finanţa proiectele IMM-lor”.

UPDATE 10.30 Filip: „Actuala vizită are loc într-un moment semnificativ pentru ambele state. Republica Moldova va sărbători cea de-a 25 aniversare de la proclamarea independenţei, dar şi 25 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice dintre cele două state”.

„România este un prieten dedicat şi apropiat al Republicii Moldova, dovadă este proiectul nostru comun de a fi în UE”.

„L-am asigurat pe premierul Cioloş că Moldova rămâne ferm angajată pe calea integrării europene, ceea ce înseamnă realizarea consecventă a reformelor prevăzute în Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană”

„Am convenit să accelerăm cooperarea energetică, care este una de prioritate majoră pentru Moldova. Atunci când vorbim despre securitatea unui stat, nu putem să nu luăm în calcul securitatea energetică. Vom avansa atât pe interconexiunile de energie electrică cât şi cea de gaze naturale. Vorbesc despre extinderea gazoductului Ungheni-Chişinău”.

Filip: „Relaţiile dintre Moldova şi România sunt foarte bune, iar proiectele despre care am vorbit astăzi cu domnul Cioloş demonstrează asta”. 

„Republica Moldova astăzi este alta, decât cea de la începutul acestui an. Vom avea deblocate finanţările de la FMI, Banca Mondială şi UE”.

UPDATE 8.30 Ceremonia oficială de întâmpinare a prim-ministrului României, Dacian Cioloş, de către Premierul Republicii Moldova, Pavel Filip

Vizita de joi a premierului în Republica Moldova este prima pe care o face de la preluarea mandatului. Cioloş va fi însoţit de Vasile Dîncu, viceprim-ministru şi ministru al Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, Victor Grigorescu, ministrul Energiei, Anca Dragu, ministrul Finanţelor Publice, Raluca Prună, ministrul Justiţiei, Cristian Ghinea, ministrul Fondurilor Europene, şi Maria Ligor, ministrul delegat pentru Relaţiile cu Românii de Pretutindeni.

La Chişinău, premierul va avea întrevederi cu omologul din Republica Moldova, Pavel Filip, cu preşedintele Nicolae Timofti şi cu preşedintele Parlamentului Republicii Moldova, Andrian Candu. Pe lângă întrevederea în plenul celor două delegaţii, pe agenda vizitei sunt incluse întâlniri bilaterale ale miniştrilor români cu omologi şi cu alţi oficiali din Republica Moldova, informează Guvernul.

Cioloş se va întâlni şi cu reprezentanţi ai societăţii civile din Republica Moldova, cu autorităţi locale reprezentate în Congresul Autorităţilor Locale din Moldova (CALM) şi cu reprezentanţi ai formaţiunilor politice de opoziţie parlamentare şi neparlamentare de la Chişinău. El va merge şi la Monumentul lui Ştefan cel Mare şi Sfânt din Chişinău pentru a depune o coroană de flori.

De asemenea, premierul Dacian Cioloş va merge la grădiniţa din satul Selemet, raionul Cimişlia, inclusă în programul de reabilitare şi dotare a grădinţelor din Republica Moldova cu asistenţă tehnică şi financiară din partea Guvernului României.

"Vizita la Chişinău a delegaţiei române condusă de premierul Dacian Cioloş are loc în contextul eliberării primei tranşe, în valoare de 60 de milioane de euro, din asistenţa financiară rambursabilă pentru Republica Moldova, astăzi, 24 august. Deblocarea acestei prime tranşe a fost aprobată de Guvern în şedinţa de guvern din 3 august a.c., ca urmare a constatării rezultatelor în realizarea măsurilor asumate în acest scop de Republica Moldova", informează Guvernul.

Cioloş spune, cu ocazia acestei vizite, că România este şi va rămâne un "susţinător neobosit" al perspectivei europene a Republicii Moldova, iar măsurile adoptate la Chişinău în ultimele luni, economice şi instituţionale, "sunt un răspuns firesc la aşteptările cetăţenilor, elemente necesare stabilităţii şi consolidării încrederii în instituţiile statului".