Fotografii despre anul 1918, anul Marii Uniri, cuprinse într-un album lansat la Chişinău

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO IPN

Un album cu 200 de fotografii din arhivele naţionale ale României care ilustrează parcursul României din anul 1916 şi până în anul 1920 se regăsesc într-un album. Acesta se numeşte „1918 când s-a făcut România Mare” şi este o creaţie a jurnalistului şi istoricului român George Damian. Albumul a fost lansat la Biblioteca Naţională a Republicii Moldova luni, 17 decembrie, transmite IPN.

Autorul albumului spune că fotografiile selectate ilustrează participarea României în primul război mondial şi evenimentele care au dus la crearea României Mari, în anul 1918. George Damian spune că din arhivele naţionale ale României a digitizat în jur la 2400 de imagini, din care a făcut o selecţie de 200 de fotografii care să ilustreze modul în care s-a realizat unirea românilor în anul 1918.

„Există în spaţiul virtual un număr limitat de fotografii care ilustrează evenimentele acestor ani şi ideea a fost de a mări acest număr de fotografii în spaţiul online. Fotografiile pot fi utilizate de oricine. Am mers după criteriul cronologic. Editarea albumului a durat în jur de două luni, iar selectarea – aproape patru luni”, a spus George Damian.

Istoricul Ion Negrei menţionează că în acest an, când se sărbătoreşte centenarul marii uniri, orice informaţie despre evenimentele care au avut loc în spaţiul românesc, între anii 1917-1918, sunt de mare valoare, deoarece ele au stat la baza săvârşirii unităţii naţionale româneşti. „Albumul este o cronică fotografică a evenimentelor care s-au desfăşurat în acest spaţiu, în primul război mondial, în anul 1918 şi după. Este un material inedit”, a spus Ion Negrei.

Potrivit lingvistului Vlad Pohilă, George Damian este un bun cunoscător al realităţilor din Republica Moldova şi a istoriei neamului. „Albumul este de o necesitate mare, stringentă chiar, pentru că la noi, deşi se scrie şi se vorbeşte mult, mai sunt mulţi pradă falsificărilor sovietice, că ar fi fost un act de inechitate, că România ne-ar fi ocupat abuziv. Albumul este admirabil, fotografii de epocă, unice, reproduceri de documente, hărţi, tot ce trebuie pentru a fi convingători în a etala un adevăr istoric”, a spus Vlad Pohilă.

Albumul a apărut într-un tiraj de 500 de exemplare. Un exemplar a fost donat Bibliotecii Naţionale a Republicii Moldova.

Mai multe pentru tine:
Andreea Marin, apariție ravisantă la Gala «Nu există nu se poate». A slăbit atât de mult încât zici că are 20 de ani, iar rochia cu crăpătură i-a venit perfect: „Ar trebui să îmi țin mai în frâu inima”
Alexandru Ciucu, gest de milioane față de Alina Sorescu, la trei zile după ce a fost filmat cu noua iubită. Ce cadou i-a luat, în semn de împăcare: „Aduc mereu bucurie ...”
Jobul plătit cu peste 2.000 de euro în România, dar nepopular printre tineri. „Ai și pauze de țigară și cafea, dar nu abuza”
Tabloul Mona Lisei ar putea avea propria cameră, la Muzeul Luvru
CTP îl face praf pe Piedone, cu program cu tot: „Candidatul Parizer Usturoi” şi „rafala de agramatisme, fraze fracturate...”
În Germania începe procesul grupului care plănuia răsturnarea parlamentului și uciderea cancelarului. Printre inculpați: un prinţ, un soldat, un astrolog şi o antivaccinistă
Aur, argint și bronz pentru România la Campionatele Europene de canotaj de la Szeged
Ingredientele pe care trebuie să le pui în apa ouălelor de Paște, pentru ca să nu se mai spargă. Se regăsesc în bucătăria fiecărei gospodine
Liberalul Costel Alexe: „Orice zi cu Marcel Ciolacu în funcţia de premier e o jignire la adresa Iaşiului şi a Moldovei”
Actorul român care a iubit o singură femeie timp de 50 de ani. A cerut-o de soție când încă era elevă
O femeie va fi judecată după ce și-a furat propria mașină de la amanet. Banii primiți nu au fost de ajuns